SSP: “Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta”

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Subotica, u ime svih svojih sugrađana, postavlja pitanja Skupštini grada povodom odluke o izradi Programa razvoja turizma za period 2023-2025, donete 5. maja 2022.

Realnih ideja za razvoj turizma je bilo i ranije. Pisali su se projekti, vršile analize, pravile studije, radio se jednom i prerađivao drugi put Master plan Palića, ali većinu tih ideja nije imao ko da sprovede.

Razvojem i promovisanjem turizma u Subotici i na Paliću, bave se dve institucije – Turistička organizacija grada Subotice i Park Palić. Njihove aktivnosti i rezultati se ne vide, osim u delimičnom sprovođenju projekta Aqua parka na Paliću, kao i dezinformisanjem javnosti o tome.

Sada, pored navedene dve institucije, u igru ulazi i treća – Panonreg, koja je zadužena za izradu novog Programa razvoja turizma. Pošto dobar i savremen strateški plan razvoja turizma Subotice i Palića ne postoji,  svakako je neophodna njegova izrada. Važno pitanje je, osim ko će ga izraditi, na koji će način biti realizovan?

Subotica i Palić su već nekoliko godina unazad razdvajane kao dve zasebne turističke celine, da li zbog toga što nije postojala kvalitetna dugoročna vizija razvoja turizma ili zbog toga što se već pomenuta dva glavna turistička privredna stuba grada koriste kao partijski plenovi koalicionih partnera u lokalnoj vlasti. Dosadašnja vlast samo obećava, piše i plaća turističke projekte, bez konkretnog pomaka u razvoju turizma. Uz to, cene projekata su prenaduvane, a da većina nikada nije realizovana. I mada postoji jedan primer projekta sa malim budžetom koji je doprineo turističkoj ponudi Palića – table postavljene u čast Lajoša Vermeša, većinom se sprovode samo kratkoročni planovi u predizbornoj kampanji, sve dok SNS-SVM koalicija ne dobije i taj jedan glas viška na izborima.

Subotica i Palić, kao dve posebne celine, ne mogu turistički da deluju samostalno. Dosadašnji zaposlenici u turizmu očigledno nisu znali da ih za ovoliko godina pozicioniraju na turističkom tržištu i postave kao konkurentu destinaciju u ovom delu Evrope.

Gradski odbor SSP Subotica smatra da bi trebalo uložiti u adaptaciju i modernizaciju postojećih osnovnih kapaciteta, izgradnju novih turističkih sadržaja i standardizaciju usluge. Takođe, ohrabruje izradu novog Programa i očekuje da će proces odabira eksperata biti transparentan. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je, uz manjak stručnog kadra u pomenutim institucijama, većina prethodnih planova bila i ostala samo slovo na papiru, sa velikom cenom koštanja, uz nepostojanje političke volje da se planovi sprovedu.

Dokle god Grad ne bude zainteresovan za izradu realne, dugoročne strategije razvoja turizma za Suboticu i Palić, koju će uraditi stručna lica, dotle će građani Subotice i Palića svečano aplaudirati postavljanju kanti za smeće u predizbornoj kampanji.

Mi ćemo kao, odgovorna stranka i odgovorni građani, ukazati na dobre i loše strane ovog projekta i učestvovati u najavljenoj javnoj raspavi. Sa nestrpljenjem je očekujemo.

 

Služba za informisanje GrO SSP Subotica

Dana 12.5.2022. u SuboticiKOMENTARI

 1. Krnjevac kaže:

  Subotica (i Palić) bi mogli da žive od turizma da nije nezasitih stanaka vlasti koje sve gledaju kroz prizmu lične koristi pojedinaca.
  Navijam i za plan koji je u pripremi, ali i za kontrolu opozicije.

 2. Konstrakta-Turizam mora ostati zdrav kaže:

  Koliko su samo narodnih novaca progutali razni nezavrseni projekti.Bravo za reakciju.

 3. Croat kaže:

  Svi ti planovi projekti strategije u srbiji postoje samo da se isisaju pare iz budzeta. Gotov proizvod je wc papir

 4. jovan kaže:

  Jedina uspešna investicija na Paliću je bila odmah nako oslobođenja 1945 od Mađarskih okupatora .te investicije i obnove je vodila ondašnja Komunistička partija u Subotici koristeči predratni inžinjerski kadar.

 5. pista kaže:

  hahhaaaha…. pa tamo je poceo karijeru polumaratonac…

 6. Tramp kaže:

  Nema od ozbiljnih za građane važnih projekata na Paliću i Subotici uopšte , ništa.Svima je to jasno samo „onome“ u Beogradu izgleda nije.Mi građani smo krivi ,sami sebi kopamo grob..Videlo se to i na raskrsnici kod Partije, a tek na izborima smo se pokazali.

 7. Pera kaže:

  Nepotrebne institucije koje nicemu ne sluze osim sto su na grbaci gradjana subotice.

 8. Udri laz kaže:

  Lupetaju pojedinci.
  Koja nam se stranka javila to.
  Pazi njih njima Srbija ni je bila dosta kad su je unistavali.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 54 = 58

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: