Šta će biti s kućom

Deo nekretnina vraćen je starim vlasnicima u Subotici, među kojima je i vila u Štrosmajerovoj broj 8, preko puta Gradske kuće. Objekat je u vlasništvu Eve Elije Mason, rođene Đerđ, koja živi na Floridi. Naslednica je prizemni i dvorišni deo kuće ponudila gradu za nešto više od 340 000 evra. Gradsko veće je usvojilo odluku da izdvoji iz budžeta novac za nekretninu, međutim, kupoprodaja nije realizovana jer je utvrđeno da ipak postoje pravno imovinske nejasnoće.

 

Objekat je izgrađen 1827. godine.

 

 Rok za podnošenje zahteva koji se odnose na povraćaj imovine ističe 3. marta.

DSC_0302

 

DSC_0306

DSC_0308

DSC_0309

DSC_0307

DSC_0304

 

Strosmajerova-8-1

NOVOSTIKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Maglai će napraviti veliku grešku ukoliko ovo ne kupi. Vrednost pomenutih nekretnina uveliko prevazilazi cifru od 340 hiljada evra i kreće se od oko 800 000. Procena vrednosti je pogrešna (namerno ili slučajno).

   

  Gradonačelnik bi morao biti iznad trenutne političke situacije. Možda trenutno nije politički pametno kupovati zbog aktuelnih izbora ali je to definitivno pametan potez.  

 2. prozivka kaže:

  Pa sad.. možda čovek hoće da kupi za sebe? wink

 3. Očajna domaćica kaže:

  djomla, izvini ali se uopste ne slazem sa tobom, mislim da grad ne treba da kupuje nekretnine i da posle nekako a znamo svi kako, aca matkovic izdaje za vecu svotu ili da nekako cakanj bude vlasnik, mislim da grad treba da asfaltira ulice, da uradi nesto, nisam strucna, ali od Subotice nekada prelepog grada, sada je ostalo… sta imamo mi da ponudimo turistima? nemamo kupalista, svi idu u Madjarsku, od prelepih kupatila nista nije ostalo, a idemo u Szeged u Anna furdo i divimo se, grad nam je ruzan, prljav, Palic je jedno veliko nista, o pozoristu tek necu nista, i sad vi stvarno mislite da grad treba da kupuje nekretnine? kome ce posle prodati? nemojmo zaboraviti majsanski most i okolinu, nikada nisu zapoceti radovi, niti ce, jer para nema, a secamo se trampa

 4. Sion kaže:

  Cena nekretnije je realna, moram naglasiti da se ne prodaje ceo objekat. 

  Doslo je do kmplikacija jer ona nije jedini vlasnik, tj medju njenom familijom je zakocilo. 

 5. nekoime kaže:

  a po kojoj racunici si dosao do 800 000?

 6. Prolaznik kaže:

  Ja mislim da vi pojma nemate o nicemu,samo pricate blb bla bla,djomba je u pravu 100 %

 7. djomla kaže:

  Kada bi vrednost kvadrata poslovnog prostora u centru grada bila 780 e/kvm, onda bi se za oko 450 kvm, dobilo 351 000 evra.

   

  Već u startu vrednost poslovnih prostora u objektu prema ulici prevazilazi pomenutu ciftru od 340 000 evra.

   

  Naravno, vrednost poslovnih prostora nije 780 već značajno više. Kako znati koliko? Pa treba pogledati poslednji kupopordajni ugovor za najbliži sličan prostor u okolini.

   

  Poslovni prostor se nalazi na placu od oko 2400 kvm gde je samo objekat prema ulici pod zastitom.

   

  Da nedužim dalje…

 8. Kertvaros kaže:

  Taj objekat predstavlja nebruseni dijamant. Iz njega se zahvaljujuci sirokoj kapiji i prostranom placu/dvoristu moze napraviti sve sto je zamislivo; od trgovackog passaza sa malim i originalnim buticima, ili radionica starih i vrednih zanata, izlozbenog prostora, antikvarnica, naucnih institucija, prijatnih malih i intimnih kafea, specijalizovane biblioteke, i sve to manje vise pod istim krovom ili u jednom zajednickom arealu, ansablu objekata koji se medjusobno dopunjuju i stvaraju novu ali osnovnom i glavnom objeku primernu arhitektonsku celinu. Sam polozaj objekta je za Suboticu neprocenjive vrednosti. Misljenja sam da se nesto ekskluzivnije tesko moze naci. Nekretnina u jednoj od najfrekventnijih ulica u gradu ima i buducnost i perspektivu. Synergia svih relevantnih faktora bi van svake sumnje mogla da napravi nesto lukrativno za sam grad i nesto lepo i korisnio za gradjane.

 9. djomla kaže:

  @Kertvaros

   

  Kvadratura objekata u tom dvorištu ima svoju vrednost ali ne toliko veliku kao objekat sa ulične strane. Medjutim ti objekti su najmanje bitni u celoj priči. 

   

  Sam plac je kao sto ste primetili dovoljno velik da izgradnjom P+1 udvostručiš vrednost profita u odnosu na realno placenu a ne procenjenu.

   

  Ima jos jedna stvar. Plac delom nalaze na prazan plac nekadasnjeg kupatila u Petra Drapsina. 

 10. Kertvaros kaže:

  @  Djomla

  Plac koji izlazi na dve ulice ( P. Drapsina ) je dusu dao za trgovacki pasaz. Prodavnice, spoljna gastronomija na otvorenom, zimske baste itd. samo nikako masovno graditi stambeni prostor, jer to bi samo na prvi pogled  "ozivelo" grad, a u stvari bi ga proletarizovalo i napravilo jos jedno bespotrebno socijalno zariste tipicno za obitavalista masovno naseljena publikom bez urbanog  "backgrounda". Sansa je tu i treba je samo dovoljno mudro iskoristiti. Da bi se napravilo nesto valjano potrebno je za taj posao sastaviti jedan interdisciplinarni tim iz razlicitih segmenata  odgovarajucih struka i zajednicki krenuti na posao. Ukoliko stvar uzmu u ruke pojedinci sa individualnim i egocentricnim motivom za goli profit, stvar ce neslavno propasti.

 11. Gledač kaže:

  A ko bi trebalo da gradi?

  Grad, ali od kada se to radi. Poslovne prostore smo imali pa smo ih rastopili u trgovini. Kupiti pa preprodati? Nema šanse da bi se taj posao završio za pare. Bilo bi za neke kvadrate od objekta i sl. što se radi kad se uzimaju kuću koje postaju zgrade. Ponovo nije posao za grad koji ima hiljade malih realnih problema. Ulaganje u nekretnine je skup sport koji mogu sebi da dozvole trenutno bogati. Mi to nismo. Izvesnog nepretka i skoka cena nekretnina nema na horizontu tako da bi ulaganje više miliona u cigle bilo razbacivanje. Prodavac će prodati bilo kome. Napravite firmu skupite tu siću pa probajte da dobro zaradite. Aha nikom to još nije palo na um a ima keša. Sigurno 🙂

 12. djomla kaže:

  Gledač,

   

  Da ulozi siću i dobro zaradi. Zašto misliš da to nikome nije palo na um? Možda je već neko stavio šapu i čeka da se grad dobrovoljno odrekne nekretnine. Ne prodaje se ovde čokolada, i ne deli besplatno ulje pa da cela stvar tek trako promake raznim interesima.

   

   

 13. Gledač kaže:

  Da je bacio oko redovan pala bi i trgovina. Bacio je neko oko ali neće da plati keš. Nego bolje da uleti grad. Natovari sebi na leđa neophodnu rekonstrukciju i sl. a onda će da naiđe spasilac i za malo kvadrata da nas oslobodi ove muke. Već viđeno. Ili još bolje da iskompenzuje za neku zemlju koja nama jako treba da negde 2030. napravimo neki kružni tok. Čist posao duga ljubav je najbolje naročito za ovakve trgovce kakvi su naši političari. Iskustvo nas uči. Ko hoće da vidi. 

 14. tibor kaže:

  ako stetolikopametni zasto ja za drugo dete vec 16 godina nisam dobio poklon za novo rodjence a vi s****e za u****i objekat koji pripada subotici???

  sta sam ja dobio nazad ?ni 1 u****u akciju iz srbije zato sto sam rodjen a vojvodini? pa isterajta ta g***a sto su malo visepocrnili na suncu pacegrad imati lepsi ……..

  njima dajete 18000 pomoc a moja kevaima penziju od 12000 za 35 godina PASREM VAM SE U ODLUKU I U GLUPOST NA CEMU SE SVADJATE SAMO GLEDATE ………………………

  USTVARI RADITESTA OCETE LOPOVI CEOSTATI LOPOVI

 15. Aleksa kaže:

  A koliko je to isplativo treba samo navratiti u susedno dvoriste.

 16. Spartak kaže:

 17. Spartak kaže:

OSTAVITE KOMENTAR