Šta će se raditi iduće godine na Paliću?

Ova godina je po mnogo čemu bila specifična za Palić, jer je Park Palić formiran početkom godine, što je poremetilo plan realizacije projekata za ovu godinu, pa se u proleće i početak građevinske sezone ušlo sa izradom projektne dokumentacije, a u leto sa raspisivanjem tendera za izbor izvođača radova. Sve je to dovelo do toga, da svi radovi na Paliću, započnu na jesen i oduže se do zime. Projekat Ženskog štranda je u čitavoj toj situaciji najlošije prošao jer je tender ponavljan čak tri puta, pa je njegova realizacija pomerena za iduću godinu.

Slika

Da bi se izbegla situacija od ove godine, u Park Paliću uveliko kroje plan za iduću. Prvo su krajem oktobra Ministarstvu za NIP dostavili predlog aktivnosti da bi ovih dana sličan plan dostavili i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Planovi se u potpunosti podudaraju, samo se postavlja pitanje da li će i u kojoj meri NIP i Ministarstvo ekonomije finansirati predložene projekte. Iz tog razloga se o obimu predviđenih radova ne može pričati u ovom trenutku, pa će se kao i u prethodnoj vesti o NIPu taksativno navesti projekti koji su otputovali za Beograd na adresu Ministarsva ekonomije.

Jasmi Šečić za GradSuboticu:
– Želimo da nastavimo projekte započete ove godine, kako bi ih doveli u funkcionalno stanje a tu pre svega mislim na Ženski štrand. Isto tako, sledeće godine preuzećemo investiciju Velike terase od Direkcije. Ovaj objekat potrebno je dovesti u funkcionalno stanje. Takođe potrebno je završiti projekat Velikog parka i započeti druge investicije neophodne da se zona uredi kako je to predviđeno Master planom. Sa druge strane ste i sami pre par dana naveli problem atmosferskih i fekalnaih voda kao gorućeg problema pa iz tog razloga nastavljamo projekat izgradnje kanalizacije započet još 2006. godine. Teško je nadoknaditi sve što nije godinama ranije rađeno ali Ministarstvo ekonomije je prepoznalo problem i do sada uložilo 60 miliona dinara u investiciju kanalizacije. Kada sam pokrenuo izradu projektne dokumenetacije za kanalizaciju na Paliću znao sam da neće ići lako jer se pokazalo da treba uložiti 300 miliona dinara. Imao sam ovih dana razgovore sa ministrom Dinkićem i imam uveravanje da će Ministarstvo i sledeće godine izdvojiti sredstva za nastavak izgradnje kanalizacije. – Istako je Šečić za naš portal

1. Rekonstrukcija obaloutvrde jezera Palić je investicija čija ukupna vredost staje 134 miliona dinara. Po zakonu, NIP u ovoj investiciji može da učestvuje sa 50% sredstava pa je od njih zatražena polovina, 67 miliona, a druga polovina od Ministarstva ekonomije. Za iduću godinu se planira realizacija samo prve faze koja pored izgrade generalnog projekta obuhvata i radove na obaloutvdi u okolini buduće banje Palić i Velikog parka. Ukupna planirana sredstava za iduću godinu su 74 miliona dinara, a ostalih 60 miliona je u planu idućih godina.

2. Rekonstrukcija Velikog parka je započeta ove godine, i to je investicija vredna 193 miliona dinara. Već ove godine je utrošeno 55 miliona dinara, dok je plan da se iduće godine za radove na popločanju i uređenju Velikog parka izdvoji 60 miliona dinara. Od NIPa je zatraženo 30 miliona dinara, dok je od Ministarstva zatraženo svih 60 miliona dinara. Ukoliko, NIP odobri predviđena sredstva, Ministarstvo ekonomije će od zatraženih 60 izdvojiti 30 koliko je potrebno za ovu fazu radova.

3. Adaptacija i sanacija Ženskog štranda na Paliću je investicija vredna 64 miliona dinara, a ove godine je za prvu fazu izdvojeno 34 miliona. Pošto sredstva nisu utrošena, ona će biti prebačena za iduću godinu, a kod NIPa i Ministarstva ekonomije se apliciralo za preostalih 30 miliona dinara koliko staje druga faza rekonstrukcije ovog objekta. Ukoliko se sredstva odobre, Ženski štrand bi do kraja 2011. mogao da bude kompletno rekonstruisan, opremljen i funkcionalan.

4. Nastavak izgradnje južnog kraka kanalizacije banjskog kompleksa na Paliću, tačnije deo kanalizacije kod ZOO vrta u Krfskoj ulici. Ova investicija košta 45 miliona dinara, a sredstva su zatražena i kod NIPa krajem oktobra i sada kod Ministarstva ekonomije.

Slika

5. Peta faza izgradnje Velike terase koja obuhvata energetsko efikasno grejanje geosondama, kao i unutrašnje uređenje i opremanje objekta. Ova faza košta 90 miliona dinara, i sredstva se kao i kod drugih projekata potražuju i od NIPa i od Ministarstva ekonomije. I ovaj objekat bi sledeće godine, nakon četri godine radova na njemu, mogao da bude završen.

Kod Ministarstva ekonomije se nije apliciralo za projekat čišćenja jezera, iako su sredstva zatražena od NIPa. Međutim, dva nova projekta su otišla za Beograd. Radi se o potraživanju sredstava za uređenje lokacija oko buduće banje Palić u vrednosti od 100 miliona dinara i projekat bušenja nove termalne bušotine u vrednosti od 70 miliona dinara.KOMENTARI

 1. coyote kaže:

  Ako barem jedan deo bude, svi smo mi srecni.

 2. Samo pitam kaže:

  Hoceli dolaziti oni slovenci? Sve se radi za banju i oko nje a o investitoru ni reci evo vec tri meseca…

 3. djomla kaže:

  Jos uvek nemamo nikakvu informaciju na temu Terme.

 4. Beli kaže:

  Opet se petlja oko svega samo ne oko projekta za poboljšanje kvaliteta vode u Palićkom jezeru . Džabe se problem gura pod tepih . To će nas stajati propasti razvoja Palićkog turizma . Još kad se aktivira , isto tako pod tepih sakriven , problem bombe u Paliću , radost naših protivnika biće potpuna.

  O razvoju Palića , definitivno razgovaraju i odlučuju diletanti . Jednostavno su pomešali prioritete i rade ono što je odmah vidljivo i može se poentireti. Voda je za njih nepoznanica i bauk. Libio sam se da iznesem ovu ocenu ali više od godinu dana sam strpljivo brojao na prste da ne prenaglim sa izjavom . Za sad je samo bruka a možda preraste i u sramotu naših vladajućih savremenika.

  Mišljenje da voda u Palićkom jezeru ne treba da bude kvalitetna , ne zaslužuje niti komentar !!! Već samo za sebe dovoljno govori .

  Za Terme Olimiju tj . Slovence ne brinite , oni sigurno neće doći sa investicijama pored smrdljive bare pa taman da im se poklone bilo kakvi specijalni statusi.

  Daj bože da sam se prevario i da mi očale nisu dobre !!

OSTAVITE KOMENTAR

48 + = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: