Šta donosi regionalno upravljanje otpadom?

Radovi na izgradnji Regionalne deponije Subotica treba da budu završeni 20. decembra. Kako će se početak njenog rada odraziti na sedam lokalnih samouprava, njihova javno-komunalna preduzeća i građane, pitanja su na koja su zatraženi odgovori na skupu koji je održan u Subotici u organizaciji Udruženja „Terras”.

Na šest hektara zemljišta između naselja Bikovo i Orom u toku je izgradnja Regionalne deponije koja će služiti za potrebe grada Subotice i opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža, Ada i Novi Kneževac. Izgradnja, koja je otpočela polovinom 2015. godine, trebala je da bude završena krajem januara, ali je prolongirana za kraj decembra ove godine.

“Glavni objekat na Bikovu, gde će biti Regionalna deponija, trenutno je između 85 i 95 odsto gotovosti. Evropska delegacija je kao rok za završetak radova odredila 20. decembar. Što se tiče ostalih lokacija – Senta, Kanjiža i Bačka Topola – tamo su završeni radovi na transfer stanicama, kao i centri za sakupljanje otpada u Malom Iđošu, Novom Kneževcu i Čoki”, kaže Karolj Gergić iz Regionalne deponije Subotica.

Udruženje “Terras” organizovalo je okrugli sto sa ciljem da pojasni uloge lokalnih samouprava i da preporuke stanovništvu u skladu sa novim način sakupljanja i upravljanja otpadom, ali su istakli da su im najpre potrebni odgovori od predstavnika Regionalne deponije.

“Koja je uloga nas kao građana? Da li ćemo razvrstavati otpad na mestu nastanka, odnosno u domaćinstvu? Koliko će koštati uklanjanje otpada? Da li ćemo imati dva centra za reciklažu na udaljenosti od 30 kilometara – i u Regionalnoj deponiji i u JKP “Čistoća i zelenilo”? Ne znamo kako su te stvari rešene i da li će to dovesti do poskupljenja, umesto smanjenja, cene za odvoženje i skladištenje otpada”, ističe Snježana Mitrović iz Udruženja “Terras” iz Subotice.

I JKP “Čistoća i zelenilo” iz Subotice ima niz primedbi na ulogu u kojoj će se naći sa početkom rada Regionalne deponije, a činjenica da će morati da plaća penale jer godišnje sakuplja 29.000 tona otpada, a planom Regionalne deponije je predviđeno 55.000 tona, samo je jedna od njih.

“Na taj nacrt, po mom saznanju, ni lokalne samouprave nisu još dale konačni sud ni donele odluku. Mislim da bi bilo uputno da imamo stavove sedam lokalnih samouprava ovog regiona pa tek onda da izlažemo javnosti plan regionalnog upravljanja otpadom”, kaže Veselin Šuković, tehnički direktor JKP “Čistoća i zelenilo” iz Subotice.

Izgradnja “Regionalne deponije” Subotica koštaće 24 miliona evra, od kojih je 20 miliona evra nepovratnih sredstava obezbeđeno iz IPA fondova, gradovi i opštine severne Bačke i Potisja učestvuju sa milion evra, a država, preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, obezbeđuje sredstva u iznosu od 3,2 miliona evra.

RTVKOMENTARI

  1. Lenin kaže:

    24 miliona evra?Lepo!Ja bi ipak to pogledao iz blizine.Jer negde se iz tolike svote izgrade ceo jedan stambeni četvrt,sa minimum 24 petospratnica.A da,a koliko se već potrošilo od 20 miliona prije nego što je počela izgradnja?Ja onako šaciram na pola,iako mi se čini,da je puno više.Mislim,lepo se gradilo iz tih para,ali u “dolini lopova”.

  2. pajo kaže:

    Direktor postavljen bez odluke skupstine???????

OSTAVITE KOMENTAR