Islanđanin, Švajcarkinja, Italijani, Rusi i dve sestre iz Subotice

U dom sestara Dušica i Jelene Salopek stigli su gosti iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Rusije i Islanda. Dolazak osmoro devetnaestogodišnjaka nije iznenadio ukućane jer Dušica, studentkinja ruskog jezika i Jelena, studentkinja srpske književnosti, imaju prijatelje širom sveta.

salopek

Prijatelji su se upoznali u Rusiji u okviru programa razmene đaka, a u Suboticu su stigli nakon dogovora da će svake godine posećivati jedni druge. Prvi susret imali su u Nemačkoj, a prošle godine su zajedno posetili Italiju.

Mladić sa Islanda, devojka iz Švajcarske, dečko iz Rusije i dva Italijana su se vratili, a njihovi drugari ostaju na severu Bačke do 13. avgusta.

– Oduševljen sam Srbijom, a posebno Suboticom. Građevine u stilu secesije, izgledaju fantastično. Grad me podseća na Rusiju i osećam se kao kod kuće. Bili smo u Sonti, kod Dušicine bake na selu, i tamo je sve kul jer se svi znaju i svi su dobro raspoloženi. Hrana je odlična, ali od kada sam probao pohovane tikvice stalno bih mogao da ih jedem. To je neverovatno dobro jelo i svima ću pričati o njemu – oduševljeno priča Bent Lagner, mladić iz okoline Kelna koji ove godine započinje studije novinarstva.

Poput Benta i Italijan Kristijan Skaleta, budući student modernih stranih jezika, je o Srbiji znao veoma malo, tek ponešto iz školskih lekcija i da je glavni grad Beograd. Kaže da je Subotica prelepa i u pojedinim građevinama prepoznaje umetnost kakvu je video samo u svojoj zemlji.

– Ako vam Italijan kaže da je hrana ukusna onda je to sigurno tako, a ja sam oduševljen domaćim srpskim specijalitetima. U Italiji ne postoje sela kao što je Sonta i zbog toga sam tamo uživao. Ovo je divna zemlja i zaslužuje da bude viđena i predstavljena u najlepšem svetlu kako sam je i ja doživeo – kaže Kristijan.

b vuckovic

Za razliku od dvojice mladića, devojka iz Nemačke je već boravila u Srbiji, tačnije u Aranđelovcu odakle je bila njena gošća na razmeni učenika. Katarina će ove godine početi da studira menadžment u kulturi i umetnosti, a u Srbiji je oduševljava gostoprimstvo i atmosfera na selu i u gradu.

– Obožavam Suboticu! Ovde je sve dobro, hrana pogotovo, a prijateljima u Nemačkoj ću reći da moraju da probaju rakiju i da obavezno odu u provod u srpsku kafanu. Dopada mi je jako srpski jezik i što komšije pomažu jedni drugima. To je zaista vredno pohvale jer je retkost – zaključuje Katarina.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 28 = 36

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: