Šta izabrati za novogodišnji poklon?

Stiže vreme praznika i darivanja… Deci omiljeni deo godine.

Pregršt igračaka koje se nude, igračaka koje već imate kod kuće, poklona koji se žele… U moru velikih želja i očekivanja teško je izabrati onaj poklon koji će uvek da se pamti, koji će biti originalan i izvući osmeh na lice kod dece.

Mi vam ove godine predlažemo da se odlučite za poklon koji će biti edukativan, zabavan i omogućiti da roditelji i deca zajedno provedu vreme – Knjigu sa dečijim pesmama autora Sime Golubovića.

simo golubovic

Ove godine je pisac i slikar sa Palića, Simo Golubović, odlučio da napiše stihove za decu. Uz pomoć Udruženja balkanskih umetnika izdate su tri knjige poezije za decu: Dečjeg glasa zvon, Svadba u zečijem gaju i Pored druma šumi šuma.

Ono što upotpunjava doživljaj ovih knjiga su i prelepe ilustracije Maje Mukić, učenice II razreda osnovne škole. Knjige su u formatu A5, tvrdi povez, šiveno. Cena po primerku je 200 dinara dok sve tri knjige zajedno koštaju 500 dinara. Knjige se mogu poručiti preko e-mail adrese: simo.golubovic@gmail.com

knjige simo golubovic

Pesma iz knjige “Dečjeg glasa zvon”:

Zašto plaču deca

Zašto plače Vesna?
– Cipela joj tesna!
Zašto plače Janko?
– Smeje mu se Branko!
Zašto Toma plače?
– Uprljao hlače!
Zašto plače Leo?
– Vruću supu jeo!
Što Milena plače?
– Bolesno joj mače!
Zašto plače Rade?
– Nema čokolade!
Zašto plače Dario?
– Tatin sat pokvario!
Zašto plače Seka?
– Prosula šolju mleka!
Zašto plače Raca?
– Što rogove nema maca!
Zašto pesnik pesme piše?
– Da ne plaču deca više!

 

Vid Vicko Vukelić u recenziji za knjigu Dečjeg glasa zvon rekao je:
Kažu, da bi se pisalo za djecu treba se spustiti na dječiji nivo. Nikad nisam bio saglasan sa tim. Ako se neko bavi stvaralaštvom za mlade, a nikada se nije ni pitao o nivoima svijeta u kojima stvara, već eto, samo se igra stihovima u kojima uživa, a pri tom nema tjeskobe, mržnje, zavisti, onda bih rekao da se ne spušta na nivo djeteta, nego diže do toga nivoa, jer višeg ovozemaljskog nivoa i nema.
Simo kaže: „Zašto pesnik pesme piše?
– Da ne plaču deca više!“

Dječija poezija koju slika Simo je tečna, bistra od svoga izvora do ušća, neopterećena i pitka, tako da samog čitaoca uvlači u priču i daje mu lakoću da plovi i da uživa na talasima ljubavi, koje je svojom olovkom iscrtao sam autor.
Poezija za djecu mora biti zabavna ili edukativna. Ako je i jedno i drugo, onda je pjesma dobila na vrijednosti i ona pronosi svoju poruku kroz poeziju. Simo to uspijeva u većini svojih pjesama. Iako na prvo čitanje podsjeća na poeziju nekih velikih imena u našoj književnosti, on na poseban način pjesmu skrene sa već viđenog puta i razigranom čarolijom nas dovede u svijet neviđenih boja, koje lepršaju na povjetarcu dubokog traga njegovog mastila.”KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 48 = 58