Šta očekuje buduće radnike “LIDLA”

Osim očekivanja da će dolazak Lidla u Srbiju imati uticaja na cene, on će se uticati i na poboljšanje položaja zaposlenih u sektoru trgovine. Radnici Lidla mogu da rade puno radno vreme ili nepotpuno, svaki minut prekovremenog rada im se plaća, radna nedelja je petodnevna, pauza obavezna, a prolaze i edukaciju na temu pravilnog držanja tela i kretanja prilikom obavljanja dnevnih zadataka, kažu u ovoj kompaniji za “Blic Biznis”.

U Lidl Srbija trenutno radi 500 zaposlenih, a u toku je proces selekcije kandidata za zaposlenje u prodavnicama, gde su u procesu odabira 1.000 prodavaca u 18 gradova širom Srbije.

Kada govorimo o poslovima specifičnim za maloprodaju, naši standardi su bolji od tržišnog proseka. Mi nudimo petodnevnu radnu nedelju i vrednujemo vreme koje zaposleni ulažu u naš zajednički cilj. U skladu sa tim omogućili smo našim zaposlenima da vode elektronsku evidenciju radnog vremena, koja nam omogućava precizno praćenje, a samim tim i plaćanje prekovremenog rada po sistemu „svaki dodatni minut se plaća“ – ističe Milardović.

Koliko traje radni dan i Lidlu zavisi od toga da li zaposleni radi na puno ili nepuno radno vreme. Pauza je obavezna, a broj dana godišnjeg odmora je minimalno 22. Na pitanje kolika je prosečna zarada trgovca u Lidlu, naša sagovornica kaže da će plata zaposlenih u prodavnici biti bolja u odnosu na tržišni prosek.

– Lidl zaposlenima u prodavnici nudi i rad na nepuno radno vreme, što znači da zaposleni radi kraće od 40 sati nedeljno u radnoj nedelji koja traje pet dana. Zaposlenjem na nepuno radno vreme, zaposleni ostvaruje iste benefite kao i kolege na istim pozicijama čija je radna nedelja puna, od 40 sati. Tako, ovi zaposleni imaju jednak broj dana godišnjeg odmora, godina rada donosi punu godinu staža, prijavljeni su na ugovoren iznos plate za koji se uplaćuju srazmerni doprinosi i osiguranja.

Prednost ovog načina rada je i to što zaposleni za adekvatnu naknadu, radi manji broj sati i ima više slobodnog vremena – ističe Milardović.

Lidl u velikom broju zemalja u kojima posluje primenjuje ovaj princip angažmana, koji kompaniji omogućava bolju organizaciju rada, a zaposlenima daje fleksibilnost uz konkurentnu naknadu, jer je sat rada u Lidlu bolje plaćen od tržišnog proseka u ovoj industriji. Brze kase su trend u trgovinama, smatra se da će one zameniti radnike, u Lidl kažu da u njihovim planovima za sada nije poslovanje sa kasama za samousluživanje.

– Veoma cenimo direktan kontakt sa našim potrošačima i smatramo da će uz pomoć naših zaposlenih na kasi, potrošači biti u mogućnosti da svoju kupovinu u Lidl prodavnicama obave brzo i jednostavno – zaključuje Milena Milardović, rukovodilac sektora za ljudske resurse u Lidlu Srbija.

 

Blic/biznisKOMENTARI

 1. đina kaže:

  sve je to lepa samo niko ne govori kada e se konačno i otvoriti market

 2. jasso kaže:

  Pricam ti pricu,volio bi da dozivim da ovaj isto to ponovi za godinu dve,nije ovo evropa,ovo je balkan,sta on misli da ce profit biti toliki da mogu to da ispune,al kako kazu zivi bili pa videli…

 3. Disconter kaže:

  Lidl placa dobro, ali i dobro zahteva. Logika iza toga je vrlo jednostavna. Placen si iznad proseka i zato se ocekuje i da radis iznad proseka i da se na poslu angazujes iznad proseka. Elektronsko merenje radnog vremena je u Zapadnoj Evropi standard i nije nikakav Lidlov specijalitet. Sto se tice pravilnog drzanja tela, to su uputstva kako podizati teske dzakove i sanduke i pri tom ne upropastiti kicmu. To savetovanje je prvenstveno zbog smanjenja broja bolovanja, a ni slucajno radi brige o zaposlenom coveku. Godina dana rada se uvek i svuda racuna kao jedna godina rada. Skraceno radno vreme je i skracena plata od koje su i doprinosi skraceni pa prema tome ko radi pola radnog vremena prima kasnije i samo pola penzije. Duzina godisnjeg odmora prema Nemackim zakonima o radnom odnosu se ne odredjuje prema broju radnih sati, nego duzinu god. odmora odredjuje broj radnih dana u godini. dakle velika je razlika da li neko radi 5×4 sata nedelno preko cele godine ili 2x 10 sati ali samo u dva dana u nedelji takodje cele godine.

 4. @đina kaže:

  U oktobru.

 5. gradja kaže:

  Nisam ekonomista ali… Svaki minut prekovremenog se placa, podeban trening za radnike, cene ce biti nize nego u drugim radnjama… Po ovoj jednacini oni morati vise puta vise prodavati, da bi bili rentabilni… A nismo potrosacko drustvo. Jednostavno nemamo toliko para.

 6. Lazarus1Long kaže:

  Lidl ? Ček jel to ono tamo na ćošku izgrađeno što zvrji prazno ?

 7. Schumi kaže:

  Ocekuju ih srpski zakoni i rukovodioci.

 8. pista kaže:

  I ne rece kolika ce biti plata….cccc….

 9. suboticanka kaže:

  U Lidl ne odlazim godinama od kako su imali veliku aferu zbog robovlasnickog ophodjenja prema radnicama.Brojali su koliko puta odlaze u wc za vreme smene-malo su blazi bili tokom mesecnog ciklusa(radnice su morale prijaviti datum kad imaju menstruaciju)!

 10. jova kaže:

  Još jedan ubica malih trgovnskih radnji, obarač cena i uvoznik strane robe na “slobodno” tržište Srbije gde “svi” imaju ista prava da se nadmeću u “poštenoj” tržišnoj utakmici.
  Mater im…

 11. Pesmica kaže:

  @ suboticanka,

  Zaboravila si da spomenes i video kamere koje su instalirane u prostorijama za boravak personala. Kao i kamere u prodajnom prostoru koje su tako pozicionirane da u prvom redu nadgledaju personal a tek potom stite robu od kradje.

 12. Buccaneer kaže:

  Sudeci prema odnosu pozitivnih i negativnih lajkova, Lidl ce biti pre svega jedno debelo iznenadjenje i jedno jos deblje razocarenje. Narocito za sve one koji misle da je Lidl nekakva dobrotvorna ustanova nastala samo zato da usreci ljude, kako zaposlene tako i kupce. Lidl i njemu slicni su admiralski brod ili ako vam je lepse, zastavni vod, jednog neoliberalnog, globalnog kapitalizama koji valja i gazi sve pred sobom i ne poznaje nista osim svog profita i to cak ni ne krije. Lidl i njemu slicni nisu samo ubice malih trgovinskih radnji kako to misli @ jova, nego unistavaju i vlastite liferante diktirajuci im i namecuci im cene koje su jedva iznad minimuma reprodukcije. Nebrojeni proizvodjaci su propali jer nisu prihvatili ucene diskontskih radnji. Sa time su propala i brojna radna mesta, i ljudi su se nasli na ulici. Ono sto na izgled pretstavlja jeftine prodavnice u sustini su generatori propasti drustva i njegovih klasicnih struktura. Nema jeftinog proizvoda bez jeftine produkcije i jeftine radne snage i cedjenja necijeg znoja. Iskustva iz Nemacke govore da Lidl zaista placa oko 15% iznad uobicajene tarife odnosno satnice u trgovackoj bransi, ali isto tako je poznato da je kod Lidla i fluktuacija radne snage daleko veca od uobicajene u toj privrednoj delatnosti, i to ne samo kod zaposlenih na donjoj skali hijerarhije, nego i kod srednjeg i visokog menadzmenta.

 13. Yebovasdrugtito kaže:

  Ima dobre cokolade i vino.

 14. Dva u jedan kaže:

  @Yebovasdrugtito – tipičan homo duplex. Boli me dupe za sve ako su čokolada i vino dobri i jeftini, ali ako ih ja proizvodim onda ću vrištati na sav glas kako me trgovina dere i otima moj rad i trud. Hoću tuđe da kupim što jeftinije ali svoje da prodam što skuplje. Logiku “Lidla” neki su ovde jako dobro opisali i sa njim nam se uvaljuje jedna jako opasna banda, nešto kao MMF u malom ili njemu ravno čiji cilj je da kroz zadovoljavanje niskih nagona potrošačke marve podriva domaću privredu i proizvođače i dovede do toga da Srbija postane “otvoreno tržište” (što dobrim delom već i jeste!) koje služi za plasiranje tuđih proizvoda i besomučnu eksploataciju jeftine radne snage i sirovina po bagatelnoj ceni. Drugim rečima, pretvaranje stanovništva u robove, kao što je i konc-logor otvorenog tipa u Malom Bajmoku, pompezno nazvan “industrijska zona”.

 15. Kenjereš Andraš kaže:

  Pravi trgovac, bez obzira na vrste roba, vodi brigu po jednoj OSNOVI – mala zarada veliki promet. Vidi cene proizvoda, koja dolaze iz Kine, ili se proizvode u Srbiji. U zadnje vreme primećujem da se pojavila malo skuplja roba sa oznakom EU, u radnji Kineza. Objekat na Paliću (Idea) bočni ulaz. (EU standard je rigorozan i važi sa svaki komad proizvod i samo se jednom možeš izgubiti).

 16. Veki kaže:

  Snimanje radnika kod Lidla je proslost..bilo je u medijama-sve kamere skinute. Zasto nemozete jednostavno da se radujete, da ce otvoriti??? Nije lose kod njih radit..nemacki sistem.. valja. Ko radi i dobije! A za musteriju.. Jeftino i kvalitetno. A kome se nesvidja, nemora im otic 😉

 17. Kozument kaže:

  Jedan poslodavac koji postavljanjem kamera kontrolise svoje zaposlene i koji te kamera skida tek na masivni pritisak sindikata, sudova, i javnog mnjenja, nije bas neki poslodavac za ugled i pohvalu. To nije nikakav “Nemacki” sistem nego beskrupulozni nacin za sto efektivniju eksploataciju radne snage. Poznajem odlicno Nemacku trgovacku bransu i mogu reci da ni kod Lidla niti bilo kojeg drugog diskonta nisam video zaposlenog coveka/zenu od recimo 50+ godina. To sve govori. Sto se jeftinoce tice t o je vise mit i legenda , stvarana vesto plasiranom reklmom i ubacivanjem glasina o nekakvij jeftinoci, na koju se lako hvata publika skromnije inteligencije i jos skromijeg obrazovanja, Ko poznaje 4 racunske radnje brzo shvata da su cene manje ili vise iste ili slicne kao i u svim ostalim samoposlugama.

 18. Lenin kaže:

  @Kozument “Ko poznaje 4 racunske radnje brzo shvata da su cene manje ili vise iste ili slicne kao i u svim ostalim samoposlugama.”
  Ja sam prošle godine iz čiste radoznalosti,kupio u Kiškunhalašu kod njih viršle za 700ft 1kg,koje u Tompa diskontu cenili na 499ft-i.Otvorio obe da probam razliku i ništa.Obe su imali isti ukus,pa čak i datum je bio isti.Za ostalu robu nisam baš znao uporediti cene,jer puno nisu ni imali što je kod granice standardno.Recimo,kineske ekspres supe su imali onaj Smek,što je stvarno bolji kvalitet,ali je više nego dupla cena od onih žnj kvaliteta iz diskonta.Bili smo,razgledali,ali smo ustanovili da su cene uglavnom iste kao u Tesku,gde smo išli kupiti igračke koje su bili na ekstra akcionoj ceni.Lep velik stoni fudbal za decu za svega 1000ft.Kao i jako dobre cene za Lego komplete.Toga nije bilo u Lidlu.Ipak nam ostaje buvljak,ili kad imamo šuške sami pičimo preko grance,u najbližu radnju i fertik.

OSTAVITE KOMENTAR