Šta raditi kada detetu pozli?

Da je zdravstveni sistem u Srbiji u velikim problemima nije nova vest. Biti bolestan u Srbiji predstavlja veću borbu sa birokratijom i kojekakvim zakoniskim odredbama nego sa samom bolešću. Ko se u Srbiji izbori sa zdravstvenim sistemom ni bolest mu teško ne pada.

 

Da je sistem haotičan i neuređen govori i primer naših sugrađana čije je dvogodišnje dete sklono laringitisu. Gušenje nastalo 9. februara u 2 sata ujutru nateralo je roditelje da se upute u bolnicu.

 

Znajući pravila, prvo su se uputili u ulicu Petefi Šandora gde dežura pedijatar iz Dispanzera. Međutim tamo su im rekli da pedijatrija radi do ponoći stoga su ih uputili u Opštu bolnicu ponudivši im prevoz vozilom Hitne pomoći.

 

U bolnici su upućeni na osmi sprat gde ih je sestra obavestila da bez uputa dete ne može biti pregledano. Roditelji su pokazali overenu zdravstvenu knjižicu i pokušali su da objasne sestri da se uput ne može dobiti jer dežurni pedijatar ne radi u tako ranim časovima.

 

Jedini preostali način da doktor izađe i ukaže pomoć detetu je da se pregled plati. Roditaljima nije preostalo ništa drugo nego da izvade 1135 dinara i plate na šalteru, nakon čega je usledio poziv doktorici koja je primila dečaka i ukazala mu pomoć.

 

Osnovno pitanje je šta raditi ukoliko vašem detetu iz raznih razloga pozli u ranim jutarnjim časovima ili u bilo kom drugom periodu kada nema dežurnog pedijatra? Da li doktori u Opštoj bolnici u tom slučaju mogu da izađe u susret roditeljima i pregleda dete bez uputa? Da li ima smisla plaćati zdavrstveno osiguranje koje ne pokriva osnovnu potrebu čoveka da bude pregledan? Da li uopšte ima smisla da postoji zdravstveni sistem u kojem se građani osećaju prevareno i izigrano?KOMENTARI

 1. anja kaže:

  sramota…

 2. Ana kaže:

  Šta raditi kada detetu pozli?

  Kad prodjes kao nas sugradjanin  , onda  bi covek mogao ladno da ih zgazi.
  Halo bre  ljudi to je dete u pitanju ! 
  Sta ako neko nema para?
  Dozvolili bi mrcine jedne da Dete  strada ! 
  SRAMOTAA! 
 3. užasnuta kaže:

  Sramota i užas!Zar kad je dete u pitanju nema prioriteta?!Zar nema prostora da se birokratija ispoštuje posle ukazane lekarske pomoći?A šta ako roditelj nema para u tom momentu,što ne bi bilo iznenađujuće?Ne smem ni da pomislim…..Nadam se da će uskoro biti drugačije!!!

 4. tea kaže:

  Kakav crni uput?! Radi se o hitnom slucaju-nocu u 2 sata!

  Mislim da bi normalno bilo da prime dete i bez knjizice, a ne da traze uput i placanje pregleda. Sta bi se desilo da roditelji nisu imali da plate??!

  Ovo NE SME vise nikome da se desi!

 5. Anonimni kaže:

  Pedijatar je dežuran u Hitnoj pomoći od 20h i to celu noć. Imam dvoje male dece i uvek su nas primila u Hitnoj pomoći.

   

 6. Anonimni kaže:

  :

  Pedijatar je dežuran u Hitnoj pomoći od 20h i to celu noć. Imam dvoje male dece i uvek su nas primila u Hitnoj pomoći.

   

   

  Pedijatar je u Hitnoj pomoci dezuran od 20h do 24h… nazovi i raspitaj se za vase dobor…

 7. Anonimni kaže:

  Ne znam od kad je tako, znam da sam ja decu vodila i posle ponoći…

 8. svi kaže:

  Ja sam isto tako prosao sa mojim detetom koji je imao napad astme samo sto sam podivljao i rekao da necu da platim.

  Oni su u tom momentu izvadili papir da dajem izjjavu da nemam novaca i da cu platiti u roku od 7 dana a kao to moze da se izbegne sa lekarskim uputom.

  otisao sam sutra ujutro kod detetovog lekara i uzeo uput i odneo u bolnicu.

  Nadam se da nece stici nikakva prinudna naplata jer cu onda napraviti haos.

  Dosta mi je ovog ludog sistema.!!!

  Izvinite sto sam ovako kivan ali grrrrr….

 9. Ivica kaže:

  :

  :

  Pedijatar je dežuran u Hitnoj pomoći od 20h i to celu noć. Imam dvoje male dece i uvek su nas primila u Hitnoj pomoći.

  Pedijatar je u Hitnoj pomoci dezuran od 20h do 24h… nazovi i raspitaj se za vase dobor…

  Od kada je to tako? Ja sam dete vodio i u 4h posle ponoći…to je bilo možda pre jedno pola godine…

 10. Anonimni kaže:

  Da li mislite da je ovo igra mozda?Lepo je navedeno da nisu radili i cak se ponudio vozac da nas odbaci,od kad je tako ne znam.01.01. je bilo dezurstvo na hitnoj pomoci u gradu jer i tad smo bili a sad nije,ovo je zalosna istina!

 11. Anonimni kaže:

  Skandalozno je to što su uopšte nesto naplatili.

  Da li rade ili ne je ustvari najveci problem. Nikad se nezna na cemu ste, sta treba da uradite i gde treba da idete ako dodje do problema. Najbolje je imati veze u bolnici ali nema svako vezu.

 12. Gaga kaže:

  Uzas!!! Pre nekoliko dana, odvela sam dete u 21:30 na hitnu sluzbu, gde NAVODNO dezura pedijatar…ustvari to je lekar opste prakse u pedijatrijskoj ambulanti. Detetu se temperatura nije spustala ispod 39, pored sve terapije koju je prethodnog dana propisao pedijatar u decjem dispanzeru. I da…dezurni lekar na hitnoj je verovatno da bi se ogradio, odmahnapisao uput za decje odeljenje, da dete ostane u bolnici da se inhalira, jer nije moglo da dise zbog zapusenog nosa i otecenih krajnika…ONDA SLEDI….BEZOBRAZLUK doktorke na decjem odeljenju…Ljubazno sam usla u ambulantu na odeljenju i pitala doktorku DA LI MOZE da primi i pregleda dete, naravno uz objasnje zbog cega je dete dovedeno i koji problem ima. DOKTORKA JE ODMAH NASTUPILA SA RECIMA… PA STA VI HOCETE CAROBNI STAPIS, CAROBNI PRAH ILI MOZDA CAROBNE RECI…PA TO JE VIRUS!!! TAKO MORA!!! A pritom je dete zbog previsoke temperature koja se uopste nije spustala tri sata, buncalo i skoro vec pa haluciniralo…. POLUDELA SAM!!! Naravno odmah sam joj odgovorila, da za to sto mi je nabrajala nisam dosla kod nje, vec za pomoc bolesnom detetu. I da nesto vise znam od onoga sto sam ucinila, cuvala bih dete u takvom stanju kod kuce. Odmah je primila dete, pregledala i rekla da je odeljenje prepuno sa virusnom i bakterijski obolelom decom, tako da nije povoljno da dete ostane u bolnici. Hmmm… kakav preokret i kakva ljubaznost… prepisala sje detetu injekcije, a ONDA JE NASTUPILA SESTRA KOJA JE TREBALA DA SPRICA DETE…NJENE RECI…ubedjujemo dete da mora primiti injekciju, dete negoduje, kao i svako dete, A ONA…HAJDE, UBEDITE JE JA NEMOGU OVDE DA STOJIM I CELU NOC CEKAM…JA I NE TREBA DA JE SPRICAM OVDE, OVO JE SAAAAMO MOOOJA DOOOBRA VOLJA…VI TREBA SADA SA OVIM IZVESTAJEM KOJI JE NAPISALA DOKTORKA, DA VODITE DETE NAZAD NA HITNU SLUZBU, PA TAMO DA PRIMI INJEKCIJU…naravno dete smo ubedili i smirili i primilo je injekciju od LJUBAZNE SESTRE i otisli smo…NAZALOST, ovakvih situacija ima svugde, a jos zalosnije je sto NIKO, APSOLUTNO NIKO NE REAGUJE NA TO!!! Ja sam se ubedjivala sa njima i isterala na moje, ali malo je takvih ljudi…

 13. Sta te briga!!! kaže:

  Zato sto ne znate zakon.Svaki doktor po ZAKONU mora da Vas primi BEZ NOVCA ako vam je overena knjizica i ako je HITNO!!!!!PO ZAKONU!!Lupite sakom o sto ne placajte nista ako su vam knjizice overene.Moj slucaj:Odveli smo dete sa stomacnim tegobama u Suboticku bolnicu(bili smo gosti u SUBOTICI),nisu hteli da nas prime ni na pregled,uz izgovor da smo strani zavod.E sad posto sam ja malo studirao o tome sto preko neta sto imam dosta iskustva sa tim stvarima,objasnim gospodi na salteru da sam ja iz Drzave Srbije i da i Suboticki zavod i zavod u mome gradu radi za Rzzo(republicki zavod za zdravstveno osiguranje)I da moj i njihov zavod jesu jedno te isto i da moraju da napisu zahtev tj priznanicu koju salju u moj grad za nadoknadu troskova!Ako je to tacno(mada sve imam utisak da su hteli samo malo da se opare)Potpisite obavezno da nemate novca i odnesite uput sutradan od doktora i obavezno napravite fotokopiju uputa koji ste trazili da predhodno potpise doktor gde ste bili leceni,na kraju krajeva ako vam ne daju a moraju da vam ga vrate sa pecato i amnezom kada dete izlazi iz bolnice.Tako da nemate cega da se plasite.Ako vam je overena knjizica NE SMEJU DA VAM NAPLATE,a moraju da vas prime pozovite ministartvo i proverite slobodno koja su vasa prava.

 14. Madžarski kaže:

  Ja ne vidim u čemu je problem.Zdravlje ima svoju tržišnu cenu isto kao i kromprir na pijaci ili meso u mesari.
  Druga je stvar ko će tu cenu platiti.Da li pojedinac ili zdravstveno osiguranje.Pošto je socijalizam preminuo( krepao ili crkao kako kome više odgovara) društvo još nije iznašlo savremeniji način funkcionalne socijalne solidarnosti kroz različite nivoe zdravstvenog osiguranja kako to funkcioniše u razvijenim demokratijama.
  Socijalistički sistem _besplatno zdravlje za sve ne može više opstati jer je tehnološki napredak u medicini ogroman a s time su i cene tih usluga otišle u nebo….Zamislite samo koje kakve magnetske rezonance,laser i čuda Božija koja danas u svetu postoje,Pa neće valjda čovek na takve aparate ići s “overenom zdravstvenom knjižicom”?!To je moglo biti samo dok je drug Tito hodao Zemljom i dok je rendgen bio najskuplja pretraga.

 15. Medicinska sestra kaže:

  Gaga:

  Uzas!!! Pre nekoliko dana, odvela sam dete u 21:30 na hitnu sluzbu, gde NAVODNO dezura pedijatar…ustvari to je lekar opste prakse u pedijatrijskoj ambulanti. Detetu se temperatura nije spustala ispod 39, pored sve terapije koju je prethodnog dana propisao pedijatar u decjem dispanzeru. I da…dezurni lekar na hitnoj je verovatno da bi se ogradio, odmahnapisao uput za decje odeljenje, da dete ostane u bolnici da se inhalira, jer nije moglo da dise zbog zapusenog nosa i otecenih krajnika…ONDA SLEDI….BEZOBRAZLUK doktorke na decjem odeljenju…Ljubazno sam usla u ambulantu na odeljenju i pitala doktorku DA LI MOZE da primi i pregleda dete, naravno uz objasnje zbog cega je dete dovedeno i koji problem ima. DOKTORKA JE ODMAH NASTUPILA SA RECIMA… PA STA VI HOCETE CAROBNI STAPIS, CAROBNI PRAH ILI MOZDA CAROBNE RECI…PA TO JE VIRUS!!! TAKO MORA!!! A pritom je dete zbog previsoke temperature koja se uopste nije spustala tri sata, buncalo i skoro vec pa haluciniralo…. POLUDELA SAM!!! Naravno odmah sam joj odgovorila, da za to sto mi je nabrajala nisam dosla kod nje, vec za pomoc bolesnom detetu. I da nesto vise znam od onoga sto sam ucinila, cuvala bih dete u takvom stanju kod kuce. Odmah je primila dete, pregledala i rekla da je odeljenje prepuno sa virusnom i bakterijski obolelom decom, tako da nije povoljno da dete ostane u bolnici. Hmmm… kakav preokret i kakva ljubaznost… prepisala sje detetu injekcije, a ONDA JE NASTUPILA SESTRA KOJA JE TREBALA DA SPRICA DETE…NJENE RECI…ubedjujemo dete da mora primiti injekciju, dete negoduje, kao i svako dete, A ONA…HAJDE, UBEDITE JE JA NEMOGU OVDE DA STOJIM I CELU NOC CEKAM…JA I NE TREBA DA JE SPRICAM OVDE, OVO JE SAAAAMO MOOOJA DOOOBRA VOLJA…VI TREBA SADA SA OVIM IZVESTAJEM KOJI JE NAPISALA DOKTORKA, DA VODITE DETE NAZAD NA HITNU SLUZBU, PA TAMO DA PRIMI INJEKCIJU…naravno dete smo ubedili i smirili i primilo je injekciju od LJUBAZNE SESTRE i otisli smo…NAZALOST, ovakvih situacija ima svugde, a jos zalosnije je sto NIKO, APSOLUTNO NIKO NE REAGUJE NA TO!!! Ja sam se ubedjivala sa njima i isterala na moje, ali malo je takvih ljudi…

  Pitam se odakle li je ova CAROBNA doktorica i NESTRPLJIVA sestra. Kao i zbog cega su izabrale taj humani zanat, ako vec nemaju razumevanja i strpljenja. Sramite se , odsecite jezik i menjajte struku pod hitno !!!

   

 16. of kaže:

  svi:

  Ja sam isto tako prosao sa mojim detetom koji je imao napad astme samo sto sam podivljao i rekao da necu da platim.

   

  Oni su u tom momentu izvadili papir da dajem izjjavu da nemam novaca i da cu platiti u roku od 7 dana a kao to moze da se izbegne sa lekarskim uputom.

   

  otisao sam sutra ujutro kod detetovog lekara i uzeo uput i odneo u bolnicu.

   

  Nadam se da nece stici nikakva prinudna naplata jer cu onda napraviti haos.

   

  Dosta mi je ovog ludog sistema.!!!

   

  Izvinite sto sam ovako kivan ali grrrrr….

  Ovde napišite odgovor…ista prica pre neku noc!sestrica kaze da moze da zove doktoricu ali da ce morati da mi naplati jer nemam uput.rekla sam im da cu da ih tuzim ako pokusaju da mi naplate,jer to nije po zakonu,nisu ponovo pokusali.

 17. of kaže:

  Sta te briga!!!:

  Zato sto ne znate zakon.Svaki doktor po ZAKONU mora da Vas primi BEZ NOVCA ako vam je overena knjizica i ako je HITNO!!!!!PO ZAKONU!!Lupite sakom o sto ne placajte nista ako su vam knjizice overene.Moj slucaj:Odveli smo dete sa stomacnim tegobama u Suboticku bolnicu(bili smo gosti u SUBOTICI),nisu hteli da nas prime ni na pregled,uz izgovor da smo strani zavod.E sad posto sam ja malo studirao o tome sto preko neta sto imam dosta iskustva sa tim stvarima,objasnim gospodi na salteru da sam ja iz Drzave Srbije i da i Suboticki zavod i zavod u mome gradu radi za Rzzo(republicki zavod za zdravstveno osiguranje)I da moj i njihov zavod jesu jedno te isto i da moraju da napisu zahtev tj priznanicu koju salju u moj grad za nadoknadu troskova!Ako je to tacno(mada sve imam utisak da su hteli samo malo da se opare)Potpisite obavezno da nemate novca i odnesite uput sutradan od doktora i obavezno napravite fotokopiju uputa koji ste trazili da predhodno potpise doktor gde ste bili leceni,na kraju krajeva ako vam ne daju a moraju da vam ga vrate sa pecato i amnezom kada dete izlazi iz bolnice.Tako da nemate cega da se plasite.Ako vam je overena knjizica NE SMEJU DA VAM NAPLATE,a moraju da vas prime pozovite ministartvo i proverite slobodno koja su vasa prava.

  Ovde napišite odgovor…bravo!

   

OSTAVITE KOMENTAR