Šta se krije iza betonske konstrukcije?

Nakon što je GradSubotica objavio informaciju da je Privredni sud u Subotici odbio odluku Skupštine grada Subotice o sudskom poravnanju kojim bi se konačno stekli uslovi za rušenje betonske konstrukcije u centru, postavlja se pitanje zbog čega je sud doneo takvu odluku?

Slika

U prvi mah, činilo se da je gradska birokratija po ko zna koji put zakazala, ali kako stvari stoje, u ovom slučaju nije sve do gradskih čelnika.

.

Kako prenosi dnevni list „Politika“ sudija Privrednog suda u Subotici Andrea Anišić odbila je zaključak sudske nagodbe između grada i „Holteh” gradnje po kome je grad trebao da pripremi građevinsko zemljište i ukloni 50 godina staru betonsku konstrukciju, a da novosadski preduzimač ovde podigne petospratnicu. Sud je ocenio da je predmet ugovora neodređen, te da su se strane u sporu dogovorile oko stvari koje nisu deo tužbenog zahteva, što u najmanju ruku izaziva veliku sumnju.

.

Marija Davčik-Ušumović, načelnica Gradske uprave i jedan od pregovarača, kaže za „Politiku” da su se i oni kao i „Holteh” gradnja žalili Apelacionom, kao drugostepenom, sudu na ovakvo rešenje Privrednog suda i da pobijaju argumente kojima je odbačena vansudska nagodba.

.

Nakon što su se obe strane spora žalile Apelacionom sudu zaključuje se da između trenutne gradske vlasti i „Holteha“ nema sukoba, pa se postavlja pitanje, da li je Srbija jedina država na svetu u kojoj dve strane koje se spore ne mogu sporazumnim dogovorom da reše sudski spor, ili se iza čitave priče krije nešto drugo. Trenutnu cenu tog placa koji se nalazi u samom centru grada, kao i vrednost budućeg objekta na njemu još više podriva ovakvu odluku sudije Anišić.

.

Ako bi išli tragom kroz istoriju cele priče, još tokom 1997. godine tadašnja gradska vlast je potpisala dogovor o zajedničkom ulaganju sa „Holteh” gradnjom po kojem se obavezala da ukloni betonsku konstrukciju, dok je novosadski investitor trebao podići desetospratnicu. Iz nepoznatih razloga, do realizacije ovoga posla nije došlo ni tada.

.

Arhiva:
Ništa od rušenja skeleta u centru
Rušenje betonskog kostura kod Otvorenog UniverzitetaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: