Šta se najviše dopalo učenicima iz Italije u našoj zemlji

Nisam mogao ni da pretpostavim da ću se u Srbiji osećati kao kod svoje kuće i da ću zavoleti Suboticu na prvi pogled. Oduševljen sam, kaže Đorđo Roki (17), učenik iz italijanskog grada Bergama.

Đorđo je sa osam školskih drugova i dve profesorke Srednje škole za grafički i modni dizajn (“Caterina Caniana Instituta”), u okviru programa “Interkultura” bio gost učenika i profesora Gimnazije “Svetozar Marković” u Subotici. Italijani su prisustvovali časovima, išli su na izlete, a u školi su održali prezentaciju o svom gradu i školi koju pohađaju.

italijani

– Posetili smo Beograd i Novi Sad, ali je Subotica na mene ostavila najlepši utisak. Nigde nisam video tako lepe građevine u stilu secesije. Očarala me je Gradska kuća i vitraži u Velikoj većnici. Iznenađen sam raznovrsnom hranom koju su mi pripremali domaćini. Kod kuće ne jedemo nedeljnu supu, a meni se toliko dopala da sam dva puta napunio tanjir – priča nam Đorđo. Mladog Italijana ugostila je profesorka Gordana Budanović, čiji sin pohađa treći razred gimnazije.

– Mateo Budanović i ja smo postali veliki prijatelji. Sigurno ćemo ostati u kontaktu i jedva čekam da mu uzvratim gostoprimstvo. Ima dosta razlike u srpskom i italijanskom školskom sistemu jer mi krećemo u školu sa šest godina, a srednju školu pohađamo pet godina. Svake subote imamo nastavu, ali sam zaključio da se osećam kao kod kuće jer je Subotica svet u malom – priča Đorđo.

Novostečena prijateljstva đaka potvrđena su i u noćnim izlascima, na kuglanju i nezaobilaznim odlascima na burek. Budanovići su Đorđa odveli i u vinariju “Zvonko Bogdan” i na ergelu, a srednjoškolce je u Italijanskom kulturnom centru “Piazza Italia” u Subotici primio vicekonzul Karmine Taralo. Obišli su sve znamenitosti grada, upoznali srpsku kulturu, tradiciju i istoriju.

Plan je da Subotičani u novembru otputuju u Bergamo, a kakvi su susreti u pitanju svedoči i iskustvo Elvire Đurašković, profesorke biologije, koja je ugostila Valentinu Cosini, profesorku engleskog. Gošća je donela originalne špagete i parmezan i svoju domaćicu naučila tajnama italijanske kuhinje.

– Italijani ne koriste makaze da bi otvorili pakovanje špageta, već ih lupe o sto i onda na gornjoj strani kesa pukne, dok testenina ostane netaknuta. Ispržila je slaninu u maslinovom ulju, a pošto je pravila špagete karbonare, dodala je živa jaja koja su se skuvala od vreline ulja, slanine i posude za serviranje koja mora biti zagrejana – priča Elvira Đurašković.

it

Profesorke su najviše razgovarale o sličnostima i razlikama porodičnog života i Italijanku je oduševilo što deca u Srbiji gledaju iste crtane filmove kao i njena deca. Konstatovale su da obe decu vaspitavaju da budu što samostalnija. Ipak, kako kaže, pored svih sličnosti, porodice u Italiji slobodno vreme provode u putovanjima, što je za većinu naših građana samo želja.

– Probala je prvi put u životu tursku kafu, sarmu, punjene paprike, a dok mi doručkujemo sendviče, slaninu ili kobasice, u Italiji je doručak sladak. Mnogo su joj se dopali Novi Sad i Subotica, a čim se vratila u Bergamo, pozvala me je i verujem da ćemo ostati u kontaktu. Iako sam se dvoumila da li da pored svih obaveza primim gošću, nisam pogrešila – kaže profesorka.

Pisma i prijateljstva

– Đorđo nam je poklonio prekrasnu knjigu o svom gradu, domaću salamu koju proizvodi njegov komšija, originalni parmezan i čipku kakve sakuplja njegova majka. Oduševila nas je pisana poruka njegove porodice na koju smo odgovorili pismom i poklonima koji su karakteristični za naš grad. Mateo je stekao prijatelja za ceo život i potrudili smo se da Đorđo i druga deca što više nauče o našem gradu i Srbiji – kaže profesorka Gordana Budanović, Mateova majka.

 

BlicKOMENTARI

  1. srbenda iz b.topole kaže:

    Bravo deco!!! … Tako se postaje dobar covek. Otvorenog uma i srca , bez predrasuda !! I UVEK NAM DOBRODOSLI!

  2. Nikola kaže:

    Ovakva druzenja i upoznavanja su pun pogodak obostrano!!! BRAVO!

OSTAVITE KOMENTAR