Šta se to sprema u centru grada

Poslednjih dana se mnogi prolaznici pitaju ko će to da dobije spomenik kod Majmun placa. Postament je tu, samo još nedostaje neka veličina dostojna ovakve pozicije u centru grada.

 

Kako portal GradSubotica saznaje, ovaj put to neće biti ničija glava već bronzana mapa centra grada. Na ovoj specijalnoj mapi biće ucrtani objekti izgrađeni u stilu secesije, kako bi prvenstveno turisti lakše uočili naše znamenitosti.

 

 

Laičkom oku može da zasmeta pozicija ove novotarije. Najpre, ukida jedno strateško mesto za sedenje na čuvenoj ogradi a ako stub za plakate ostane tu, biće skriveno za onoga ko je na trgu.

 

Postament je izrađen od kamena koji viđamo na groblju ali istini za volju, puno je decenija prošlo od kada smo videli plemeniti kamen iz nekih od naših čuvenih majdana, od kojih su se nekad pravili spomenici za sva vremena.

 

Tvorcima treba poželeti da bronzani deo dobro pričvrste za postament, jer već svako dete zna kome će da krene voda na usta kada vidi bronzu „na izvolte“.

 

Svi koji su znatiželjni, moći će da vide ovo delo već u ponedeljak, kada je najavljeno svečano otkrivanje.KOMENTARI

 1. SubUrban kaže:

  Koješta, bacanje para – svakako rušimo naše dotrajale zgrade iz mrskog nam Art Nouveau perioda (ono KundK = tamnica naroda).

  Bolje da ucrtaju nove P+4+Po sa imenima investitora. Daće oni i donaciju ako treba …

 2. pjer bezuhov kaže:

  lepooo!!!

 3. Upoznat sa situacijom kaže:

  Poziciju iza stuba ne bih da komentarišem.
  Niti materijal od koga je izrađen postament. Mislim stvarno… 🙁

  Ali bih da dopunim da je reč o tzv. taktilnoj mapi koja ne služi samo prolaznicima i turistima da bi videli „grad u malom“, već pre svega osobama oštećenog vida kako bi mogli da vizualizuju poziciju bitnih secesijskih objekata u našem gradu. Izrada ove mape je sufinansirana kroz jedan od IPA projekata prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.  

 4. Nebojsa kaže:

  Adekvatan nagrobni spomenik za grad koji propada, umire i nestaje. Adekvatan je i izvođač grobarskih radova i njegova delatnost „izrada nadgrobnih spomenika“. Ništa nije slučajno, treba o tome da razmisli gradska vlast. Mada, od 5. oktobra 2000. misli samo na svoj džep i kako ga napuniti izmišljajući genijalne projekte koji ničemu ne služe sem za trošenje sve manje novca iz budžeta.

 5. palilula kaže:

  spomenik jozefu kasi :)!!!

 6. zax kaže:

  Bolje da su izbetonirali jos koju ulicu,ili napravili kanalizaciju.,

 7. BlueMarine kaže:

  dobra ideja ali losa lokacija

 8. djomla kaže:

  zax:

  Bolje da su izbetonirali jos koju ulicu,ili napravili kanalizaciju.,

  Sredstva EU ne mogu da se koriste u pomenute svrhe.

  Ideja kao takva uopšte nije loša, baš me zanima kako će ta mapa na kraju da izgleda.

  Jedino što je zaista diskutabilo su pozicija i materijal.
  – Pozicija uopšte nije morala da bude na centralnom trgu, mogla je da bude kraj bilo koje bitne građevine u stilu secesije. Kod Sinagoge ili palate Ferenca Rajhla.
  – Što se tiče materijala, šta reći sem toga da je onaj nesretnik iz kanalizacije kome ni godinu dana nema, dva puta osakaćen.

 9. Ivica kaže:

  zax:

  Bolje da su izbetonirali jos koju ulicu,ili napravili kanalizaciju.,

  …ili završili pozorište…

  …ajd sad ozbiljno…meni je ideja odlična, lokacija takođe dobra (mislim da stub ne smeta, ali bih ga svejedno srušio jer ga smatram ruglom), ali kad sam pročitao da je u pitanju bakar, sve mi je preselo…zar nismo naučili lekciju? Pa ne znam kako da se to pričvrsti, neko će odvaliti i odneti…

 10. freelancer kaže:

  Da, biće veoma zanimljivo pratiti bitisanje ove skalamerije u svetlu „predmeta interesovanja“ dragih nam „udimljenih“. Baj de vej, malopre, za dlaku sam kolima promašio rupu od šahta u najsporednijoj ulici na Paliću, jer je neko „zdipio“ poklopac. Sreća pa je dan.

  Lokacija nije loša. Naprotiv. Mislim ipak da je centralni trg najadekvatnije mesto. E sad, onaj stub za plakatiranje je ustvari više za plakanje. Plakate ionako lepe gde ko stigne, a primećujem i manju oseku istih. Nema para za štampanje ili šta?

  Biće to dobro. 🙂

 11. krass1 kaže:

  To je planirano jos pre nekih sest godina ( otprilike), ali je trebalo da izgleda nesto drugacije.Zamisljeno je kao metalni globus, koji je po ekvatoru presecen, pa unutra stavljena maketa grada sa svim objektima koji cine siri centar. Na to se stavi gornji deo globusa i kovacki zakuje. Globus je, inace, providan samo sa meridijanima i paralelama.Na juznoj polulopti puni kontinenti a na severnoj samo konture da bi se sto bolje videla maketa unutra. Postolje je trebalo da bude od kovanog gvozdja, precnik globusa oko metar i po itd, itd …
    Tada je to gradu bilo skupo pa su odustali. Sada ce konacno biti postavljeno, samo treba da vidimo kako ce da izgleda.  

 12. lele... kaže:

  Potrebno-jeste, lepo-videcemo, to cudo treba da je i ukras u Subotici, ali  treba skloniti taj  stub srama  ispred   Nadgrobnog pokazatelja  nase lepe Subotice, da se vidi /kamere/  kad ga budu lopovi skidali, da ne kazem krali
  .

 13. gagi kaže:

  Upoznati. Upoznaj me kako ce osobe sa ostecenim vidom da vide te objekte

 14. @Gagi kaže:

  Pa tako što je napisano i brajovim pismom na svakom objektu sa o znakom koje u detaljnom opisu mogu da napipaju ili pročitaju.

  Koliko sam na brzinu video nekoliko secesijskih objekata je uveličano, jer upravo je to i bio cilj projekta, ne detaljan centar grada, već istaknuti secesijski objekti njih pet koliko znam.

  Nije bakar nego bronza. Verujem da je dobro ankerisano, a svima onima koji požele da ga oštete kamere su uprte u njih, tako da samo napred stoko uništavaj…

OSTAVITE KOMENTAR