Stadion Spartaka bezbedan

Život je čudo, pa neke stvari ne mogu da se predvide, ali stadioni u Srbiji su potpuno bezbedni i sigurnost posetilaca se ne dovodi u pitanje. Redovno, tačnije najmanje dvaput godišnje, Komisija za stadione, bezbednost i sigurnost pregleda infrastrukturu i na osnovu viđenog izdaje sertifikat koji garantuje da je stadion potpuno bezbedan – kaže Milivoj Mirkov, predsednik Komisije za stadione, bezbednost i sigurnost u FSS , priupitan o tome a povodom katastrofe na stadionu Twentea (Holandia).

Ako se posumnja u bezbednost određenih delova stadiona, kao što je nedavno bio slučaj s objektom fudbalskog kluba Rad, na lice mesta izlaze stručnjaci, koji daju rok za sanaciju. Nakon završetka radova i statističkih proračuna donosimo odluku, tačnije, izdajemo sertifikat ili suspendujemo objekat – ističe Mirkov.

Da su naši stadioni bezbedni od ovakvih situacija, to je potpuno tačno. Na glavu može da nam se sruši samo nebo. Naši stadioni nemaju krovove i po svemu zaostaju za komforom koji se danas podrazumeva u Evropi.

A nekada nije bilo tako. Na Marakani se igralo finale Kupa Šampiona, na Spartaku su se igrale utakmice reprezentacije…

Ako pogledamo dalje u prošlost, nacrt subotičkog Gradskog stadiona, prikazan je 1936. godine u Berlinu, na izložbi tokom Olimpijskih igara  a 1937. godine je uvršten u zbornik Moderna revija umetnosti i života, izdatom u Parizu na Francuskom jeziku.

Tim povodom, zagrebačke Novosti su zabeležile : „Značajan uspeh imao je doktor tehnike, dipl. Ing. Kosta Petrović iz Subotice, sa svojim reprezentativnim planovima subotičkiog stadiona.“

Više o istoriji subotičkog stadiona, podsetite se na temama:

Gradski stadion – ISTORIJA

IZGRADNJA STADIONA 1935 / 36.

Stadion nekada (manifestacije, utakmice…)KOMENTARI

 1. fandjo kaže:

  Stadion Spartaka nije i ne može biti bezbedan, a to važi i za stadion Bačke….

  Simpatična mi rečenica: „Na glavu može da nam se sruši samo nebo“… Ako bolje razmislim manje je simpatična, a više istinita!!!

  Spartakov i Bačkin stadion NEMAJU ni „A“ od potrebnih atesta za, recimo, elektro instalaciju, a gromobranska instalacija uopšte ne postoji tako da nam se na glavu, osim neba, lako može stuštiti grom u po bela dana! Pa nedavno se na pomoćnom Spartaku sručila ona gvozdena skalamerija iza gola. Tresnula k’o atomska bomba. Sreća pa niko nije poginuo….

  Uostalom brzo će izaći istina na videlo. UEFA će ovih dana poslati komisiju da pregleda stadione. Zar mislite da će ijedan proći bezbednosne testove? Neće! Budite sigurni. Evropa neće poslati svoju decu tamo gde nije bezbedno, a to znači da se u Subotici neće održati najavljena ženska fudbalska Liga šampiona?!

  I ko će biti za to kriv? Niko. Mi smo dokazano suicidan grad i jedino smo mi dovoljno blesavi da to oćutimo i ćutke i dalje svoju decu šaljemo u evidentnu opasnost…

  U ovom nesrećnom gradu i dalje će važiti pravilo: što gore – to bolj!

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: