Staje obuka u auto školama od 25. oktobra

Obuka novih vozača će u celoj Srbiji biti zaustavljena 25. oktobra, kada na snagu stupa novi pravilnik o uslovima koje moraju da ispune auto-škole.

 

Više od 95 odsto škola za obuku vozača neće dobiti novu dozvolu za rad jer nisu ispunile sve zahteve koje propisuje Zakon o saobraćaju do datog roka. Jedino rešenje je da Skupština usvoji predlog MUP i hitno izmeni Zakon o saobraćaju.

voznja-vozacki-ispiti-volan-automobili-morguefile-com-jpg_660x330

Auto-škole su imale godinu dana da opreme učionicu od najmanje 25 kvadrata, kao i prostoriju za administrativne poslove od osam kvadrata. Propisano je i da auto-škola mora da ima po jedno vozilo za svaku kategoriju. Najveći problem za škole bilo je adaptiranje poligona za polaganje, koji mora biti dugačak 51 metar, a širok sedam metara. Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola, kaže da u školama vlada rasulo.

 

– Kako da preuredimo poligon kad su za to zadužene lokalne zajednice? Kako da licenciramo predavače kad Agencija za saobraćaj još uvek nema ispite? Kako da pretvorimo stambeni prostor u poslovni ako se za to u opštinama čeka po godinu dana – ogorčen je Rašeta.

 

U Upravi saobraćajne policije kažu da su predložili izmenu zakona prema kojoj bi sve auto-škole trebalo samo da podnesu zahtev za dobijanje nove dozvole za rad. Ovo bi bilo prelazno rešenje, pa bi se obuka vozača nastavila dok auto-škole u kratkom periodu ispune sve uslove. Ovime bi se rok za auto-škole samo produžio do početka 2014.

 

BlicKOMENTARI

  1. Pera kaže:

    Ghetto ti je to!

OSTAVITE KOMENTAR