Stanovi će se subvencionisati i u 2014. godini

Mada je ideja bila da se ukinu poreske olakšice za kupovinu prvog stana, i one, kako je potvrđeno listu "Blic", ostaju.

Panorama-sa-pozorista-2

Razlog da se i dalje nastavi finansijska pomoć svima onima koji kupuju stan jeste u činjenici da je građevinarstvo u ovoj godini u izuzetnom padu, odnosno da je u 2013. godini ovaj sektor doživeo pad od čak 40 odsto u odnosu na godinu pre.

 

– U tom smislu, milijardu dinara, a koliki je iznos subvencija za stambeno kreditiranje u ovoj godini, biće predviđen i budžetom za narednu godinu. Pretpostavili smo da bi ukidanje jedne ovakve mere snažno pogodilo ne samo one koji nameravaju da kupe stan, već i građevinski sektor – rečeno je "Blicu“ u Nemanjinoj 11.

 

Ove godine stambeni kredit uz pomoć državne pomoći uzelo je 1.200 građana, a u budžetu, prema poslednjim podacima, ima sredstava za još oko 400 zajmova. Primetno je, inače, da iz godine u godinu sve manje građana uzima ove kredite.

 

– Plan je da i u 2014. godini važe potpuno isti uslovi za subvencionisano stambeno kreditiranje. Tačnije, građani će polagati deset odsto depozita, a drugih deset odsto davaće država – podsećaju u Nemanjinoj 11.

 

Inače, prethodne tri nedelje došlo je do zastoja u odobravanju subvencionisanih stambenih kredita u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. Prema saznanjima "Blica“, očekuje se da u toku naredne nedelje ovaj problem reši, budući da je Vlada imenovala novog v.d. direktora Korporacije Maju Kosovčević.

 

Svi oni koji kupuju stan po prvi put, odnosno nemaju drugu nekretninu na teritoriji Srbije, i dalje će biti u prilici da za svoju nepokretnost ostvare povraćaj poreza na dodatu vrednost ukoliko je u pitanju novogradnja. U slučaju da se kupuje stari stan, novi vlasnik biće oslobođen plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, a koji trenutno iznosi 2,5 odsto.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR