Stara zadužbina Marije Vojnić Tošinice

Deo današnjeg Kertvaroša, nekad znan kao naselje Nađ Franje, danas Zadužbina Marije Vojnić Tošinice, tek je deo nekadašnjeg kompleksa zgrada.

Kertvaroš 1928. godine
SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Marija Vojnić Tošinica (1825-1904.)
  Slika
  Bogata Subotičanka koja je deo svog legata ostavila devojčicama bez roditelja.Tu spada čitav niz zgrada od Palićkog puta do 200 metara u dubinu ulice koja već sto godina nosi njeno ime.
  Slika
  Uz Palićki put
  Slika
  Zgrada sa slike, na Palićkom putu, srušena je početkom šezdesetih da bi ustupila mesto Ekonomskom fakultetu i studentskoj menzi. Deo zgrada je stradao u bombardovanju 1944. a na jednom delu su "presečene" studentskim domom. Tako te zgrade danas žive život stešnjene između fakulteta i doma.
  Slika
  Šezdesetih
  Slika
  Posle glavne zgrade na putu, sledeća je kuća u kojoj je živeo nastojnik Ante sa ženom. Kako su pored svog posla i čuvali decu stanara, za njih je Ante u dvorištu napravio bazen i pesak za igru, koji su služili deci do šezdesetih i rušenja.To nije bilo zvanično zabavište i nije se plaćalo, sem što bi roditelji dali koliko žele i mogu, za "trošak".
  Ono što subotička istorija ne beleži, to je da je u toj zgradi, januara 1945. boravio glavom i bradom OSLOBODILAC BALKANA Maršal Tolbuhin, komandant Trećeg ukrajinskog fronta. Pošto se tu zadržao nekoliko dana, njegovo obezbeđenje je zauzelo za sebe jedan napušten stan. Iz stana je izbačeno svo pokućstvo a sa sprata je sleteo na ulicu i jedan klavir uz svoj poslednji krešendo.Treba razumeti, u ratno vreme kada je život jeftin, klaviri i ostalo, vrede koliko i drva za potpalu. U prazan stan, vojnici su uneli slamu i na njoj spavali.
  Posle oslobođenja u jednom delu zgrade se smestio novi organ vlasti – Narodnooslobodilački odbor. Jednog zimskog kasnog popodneva, kad je već pao mrak, predsednik NOO Novi grad, nasadio je sekretaricu na sto i upražnjavao "čulni rad na bazi elementarnih poriva – seks". Sve bi bilo kao i obično da ovaj put nisu zaboravili da spuste roletnu. Prolaznici su se skupili oko prozora i sa zanimanjem gledali kako se u takvoj situaciji snalazi jedan Titov borac. Kako je to bilo vreme sasvim različito od ovog danas, predsednik NOO je smenjen.

  Vidi: KERTVAROŠ i Novi grad
  Slika

 2. djomla kaže:

  Malo shvatilja ideja arhitekte koji je po svemu sudeci imao za cilj sakrivanja ovog objekta od ociju javnosti. Ne znam kako bi se dugacije mogla nazvati izgradnja pet obejkata uz samu zaduzbinu. (poslednja slika)

  Ajde de, obejkat uz Segedinski put moze i da prodje jer je visinski u nivou sa zaduzbinom i morao je da nikne kako bi se napravila regulaciona linija uz sam put, ali studentski dom je promasaj na kvadrat. Drugo, objekat samog fakulteta je trebao da bude uradjen kao ogledalo zaduzbine i da se prakticno nasloni na zidove zaduzbine kako bi se dobila jedinstvena celina, bez obzira na to da li ce se njihove fasade uklapati. Ovako je ostavljen ne iskoriscen prostor, izgubio se prostor dvorista a zidovi zaduzbine su prakticno ostali goli, dekorisani ciglom. (4 slika)

 3. Zdravko kaže:

  Početkom 70-ih bio sam student na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Objekte iza fakulteta i studentske menze nisam vidio niti znao da postoje.

  Subotica mi je izgledala kao grad-muzej. Bez obzira na razaranja u II svjetskom ratu i ekonomsku zapostavljenost poslije rata još je neprevaziđena po ljepoti. U Subotici sam ponovo bio početkom 1995.g. i razočarao sam se što je nestalo žute kocke u ulici ispred bioskopa ZVEZDA i što je bila još zapuštenija.

  Čuo sam da je srušeno pozorište i to me je  rastužilo.

  Pozdrav Subotičanima i mojim kolegama sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.

OSTAVITE KOMENTAR