Staratelji maloletnim migrantima objašnjavaju kako da se vrate kući

“Svako dete migrant koje dođe u Srbiju od sada će imati staraoca. Posebnu brigu o deci preuzimaju centri za socijalni rad i centri za prihvat maloletnih migranta u Subotici, Beogradu i Nišu.

migranti

Foto: Fonet/AP

Oni su zahvaljujući donaciji švajcarske vlade posebno opremljeni sa idejom da se odvoji prostor gde deca borave i gde će sa decom raditi licencirani stručnjaci, obučeni za komunikaciju i pomoć posebno senzibilnim kategorijama” – rekao je za Danas Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On objašnjava da je cilj staratelja da deci i mladim ljudima u izbeglištvu predoče uslove programa povratka u zemlje porekla, koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija za migracije.

– To je program dobrovoljnog povratka. Putem staraoca ćemo voditi računa da li je to u apsolutnom interesu deteta. To će biti ponuđeno svakome ko želi i ko je dugo u Srbiji, jer je odlazak u zemlje Zapadne Evrope faktički nemoguć za većinu migranata, osim za izbeglice iz Sirije i dela Iraka. Dakle, za ljude iz Avganistana, Pakistana i drugih zemalja, bojim se da će EU ostati nedosanjani san – ističe Ivanišević. On dodaje da će ovi staraoci svakako uzeti u obzir da li postoji mogućnost readmisije migranata, kao i da li mogu da dobiju azil u našoj zemlji.

– Proces readmisije je takav da ako nisu ispunili uslove potrebne za azil uskraćuje im se boravak i oni se vraćaju u zemlju porekla. Dodatni stepen zaštite kod tog postupka, kada se radi o deci, jeste da se vodi računa i o školskim godinama, da se ne prekida obrazovanje – ukazao je Ivanišević.

Skoro polovina od ukupnog broja evidentiranih migranata u prihvatnim centrima su maloletnici, dok je 12 odsto, odnosno 747 njih, bez ikakve pratnje staratelja.

Po pitanju otvorenog pisma Ministarstva rada s početka novembra, u kojem se navodi da “nije prihvatljivo” da nevladine organizacije pružaju pomoć migrantima van centara, Ivanišević objašnjava da se ne radi o bilo kakvoj zabrani već isključivo o molbi i želji ministarstva da sve aktivnosti usmerene ka migrantima budu koordinirane.

– Jasno je definisano i na srpskom i na engleskom jeziku da se radi o molbi. Mi nikome nismo zabranili da radi na teritoriji Srbije ukoliko poštuje zakon i ne vrši krivična dela. Naša molba jeste da izaberu i dođu u jedan od 17 centara gde se može pružiti pomoć, jer je u njima lakši rad, a i za migrante su bolji uslovi u prihvatnim centrima nego u beogradskim barakama – naglašava Ivanišević.

Što se tiče upozorenja nevladinih organizacija i UNHCR-a da na jugu Srbije policija ilegalno deportuje ljude koji imaju papire i registrovani su u prihvatnim centrima, uz konkretan primer porodice koja je odvedena u Bugarsku, Ivanišević odgovara da u ovim optužbama postoje “duboke kontroverze” i oštro negira da se tako nešto dešava na tlu naše zemlje.

– Bez obzira na dobronamernost svih koji sugerišu kako treba da radimo, Srbija je zemlja u kojoj postoji jedna policija, i apsolutno je nemoguće, kako je navedeno u tom slučaju da jedna policija ostavi migrante na jednom mestu, a onda im druga policija pomogne. Politika Srbije nije da se deportuju nasilno ljudi. Postoje sporazumi o readmisiji koji se poštuju, dakle Srbija ne deportuje migrante na silu ni u jednu zemlju – naglasio je Ivanišević.

 

Danas

 KOMENTARI

 1. punisher kaže:

  jes jes, svi su maloletnici, znaju oni to, i svi su rodjeni iste godine i to 1. januara. Koliko jos mozes lagati Ivanisevicu, koliko???

 2. Bobisa kaže:

  Trebaju im socijalni radnici,bas me zanima kako ce ti radnici raditi posle 14 i 30 jer im je do tada radno vreme???ni ove slucajeve koje mi imamo ovde nisu u stanju da rese sve neke skrnaberke od radnica ni kuceta ni maceta kuci a one pricaju kako treba sa decom da se radi a svoju nemaju e strucnjaci jadosi jedni jdaniii!!!

 3. Mirjana kaže:

  Nije mi jasno kako cete obezbediti za svakog malog migranta prevodioca pored staratelja!? Nemoj da se folirate i glupirate.Oni treba kod nas sto manje da se zadrzavaju.Omogucite im da sto pre nastave put gde su se uputili,kakvi bre staratelji kad oni hoce u evropu!!!!

 4. ludak kaže:

  pa sto ih primate u Srbiju ako ne mogu da idu na zapad? I ti licencirani strucnjaci, na kojem jeziku ce da im pricaju? Gde su polagali licencu, u NBS? Koja ste vi govna svi odreda politicari….znaci dok EU sipa pare u vas dzep da bi ovde ostala ova belosvetska bagra dotle je dobro. Kad EU zavrne slavine, bas se pitam sta cemo da radimo sa ovim Pakistancima, Bangladesanima i ostalom stokom?

 5. Pametnjaković kaže:

  Barem pola njih ima preko 20 godina, a lažu da imaju 15-16, svakako su bacili svoja dokumenta, vi to onda dokažite ako možete.
  A budale im veruju i titraju im jajca.
  Ma koji staratelji, pa oni se međusobno smeju koji smo mi glup i naivan narod.

 6. Mister No kaže:

  Ima li koja slobodna migrantkinja od dvadeset godina ( maloletna po američkom zakonu ) ? Migrantkinje nam trebaju ,migranti nek ostanu kući i brane dedovinu svojih stričeva i ostale rodbine.:)

OSTAVITE KOMENTAR