STARE PRODAVNICE IGRAČAKA i mi

Reč dve o igračkama.

Pre sto godina dečije igračke su se proizvodile od tekstila, drveta i pleha. Nije bilo specijalizovanih prodavnica i fabrika već je to bila najčešće sekundarna delatnost pojedinih firmi. Dvadesetih godina, drvoprerađivačka firma „Braća Spitzer“ , u ulici Huga Badalića, pravi drvene konjiće, opremu za stoni tenis, sanke…
Slika

Etnolog Gavra Budišin, u časopisu Ex Pannonia piše: „U gradu mogu da se kupe igračke u više prodavnica. U jednom izlogu imaju veliku reklamnu figuru MIKE MIŠA (kasnije prekrštenog u Miki Mausa) velikog preko metar. Prodaju se štofane lutke, plišani medvedi, igre „Ustani Jovo“ i „Čoveče ne ljuti se“, limeni automobili, drvene puške sa čepom, vetrogasna kola na navijanje, drvene kocke i domine i još mnogo toga. Firma „Braća Beno“ se reklamira:
DOŠAO JE ISUS. DECO, POGLEDAJTE BOŽIĆNU IZLOŽBU IGRAČAKA.
Najveća potražnja je bila oko Božića i na vašarima. Postala je mogućnost i naručivanja igračaka poštom, od velikih robnih kuća, pa čak i luksuznih, kao dečiji automobil sa svetlima, amortizerima…“

 

Mali Milenko Milošev se motorizovao još 1937.
Slika

Slika
Na Majmun placu 1938.
Slika
Ono što je meni tu zanimljivo, jeste to da smo, moji vršnjaci i ja, imali iste ovakve trotinete i tricikle ali četrdesetak godina kasnije. Da li je to isti proizvođač pravio iste stvari pola veka ili je tehnologija i dizajn bio malo u zastoju – ko zna.
1933. godine, u Subotici je prodavnicu otvorio najveći Jugoslovenski proizvođač i prodavac dečije garderobe i igračaka : Varaždinski TIVAR.

 

Sa subotičke pijace, kupljeno pedesetih godina
Slika

Posle rata i oskudice, pojavila se plastika koja će doprineti pojeftinjenju i omasovljenju proizvodnje. Početkom šezdesetih se otvorila prva specijalizovana radnja za dečiju garderobu i igračke – MIKI radnja. Niko je nije zvao samo Miki, ili prodavnica Miki ili nekako treće, nego uvek i isključivo – MIKI RADNJA.

1971.Robna kuća STANDARD, napravila je potpuni ugođaj za klince. Ceo sprat za decu a u sredini poligon sa drvenim toboganom i igračkama. Do tamo se stizalo prvim pokretnim stepenicama u gradu što je bio provod za sebe. Nedavno sam pitao mog prijatelja koji danas živi u Australiji, da li pamti Standard. Rekao mi je :

„Kako da ne, obožavao sam da idem tamo, grlio sam one velike medvede, ali kad bih oca pitao da mi kupi nešto, odgovor bi uvek bio isti – Nemam para.“
Današnji klinci nemaju tih problema jer se kineske igračke tovare lopatom.

 

U Standardu 1971. Vozići, tobogan…
Slika

Slika
Novi plastični materijali, donosili su i nove živopisne boje u dečije živote. Televizija je bila crno – bela, kuće , nameštaj , odeća, bili su u smeđim – zeleno – sivkastim nijansama, celo socijalističko društvo imalo je problem sa sivilom. Dugo su dečaci skupljali komadiće stakla u boji i gledali kroz njih, devojčice su ravnale zlatni i srebrni staniol od čokolade ili papiriće od bombona u boji. Kina je bila još daleko ali su tu bile Mađarska i Poljska. Poljaci na Buvlajku, vadili su situaciju sa jeftinim, kožnim fudbalskim loptama jer su naše u prodavnici SPORT bile one kojima se igrala i prva liga, dakle toliko skupe da se takva stvar, koja je potrošna i gubi se, dečaku kupuje jednom ili nikad. U susednoj Mađarskoj je zbog niskog nataliteta, država dotirala sve što je bilo namenjeno deci. Osim što su cene bile niske, prodavnice su bile prepune kvalitetnih i maštovitih igračaka. Naravno, ta roba se nije smela iznositi iz zemlje pa je sve bilo skopčano sa švercerskom avanturom, segedinskim kolačima i bezbrojnim vrstama keksova…i jednim od simbola socijalističke Mađarske – ultragaziranim sokom MARKA. Ukinuta je valjda prvog dana prelska u kapitalizam. Ali, o Segedinu drugi put.

 

Slika
Slika
Slika
SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  DECA U ZABAVIŠTU U FRANKOPANSKOJ ulici 1973. godine.

  Slika
  Slika
  Slika
  Slika
  Slika
  Slika
  Ako nekog prepoznate…

 2. djomla kaže:

  A umesto prodavnice dečijih igračaka, Dečija banka. Poznato mi nesto ovo. Da nisi napisao godinu, pomislio bih da se radi o 2003.

OSTAVITE KOMENTAR