Stari izgled jednog malog trga

Trg Fra Jesse a kasnije Cara Jovana Nenada, ne bi bio prepoznatljiv na starim razglednicama da na slici nije franjevačka crkva i samostan. Na tom mestu moderna gradnja je najdublje prodrla u staro jezgro grada.

Najpre su avionske bombe 1944. godine porušile istočnu stranu trga na kojoj se nalazila kurija Vojnića koja je zauzimala ceo jedan blok. Nakon toga, ovaj prostor više nije predstavljao celinu. Ako je nešto i bilo vredno, moralo je da se ukloni pred širokim bulevarom koji je ovde projektovan.

Ne bi bilo ni Engelsove ulice, ni Malog korzoa da je grad imao snage da dovrši tu zamisao. Kada se od toga odustalo, valjalo je uobličiti ovaj prostor, na korak od centralnog trga i Gradske kuće. Projekat koji je nacrtan za stambeno poslovnu zgradu 1986. godine, pretio je da u srce grada dovede „još jedan Tokio“ kako se tada govorilo. Ipak, bilo je to jedno drugo vreme kada se o ovako važnim stvarima moglo raspravljati na raznim nivoima. Zvalo se to:

Javna rasprava

Od stručnih foruma i Društva arhitekata Subotice, do štampe i mesne zajednice, raspravlalo se o ovom delikatnom građevinskom poduhvatu kada je reč o lokaciji. Najgore od svega je to što je visina novih zgrada imala da bude vidljiva i sa ulaza u Gradsku kuću, i tako degradira očuvanu celinu najvrednijeg dela grada.

Arhitekta Antun Rudinski izneo je mišljenje da ne treba rušiti stare objekte između Kekeca i 29. novembra, već ih potpuno obnoviti a iza njih formirati jedinstveni atrium. Nasuprot tome, u Zavodu za urbanizam i geodeziju smatrali su da na trgu Cara Jovana Nenada već dominiraju moderne zgrade.

Da ne bude žurbe, pobrinula su se arheološka ispitivanja na gradilištu nakon što su građevinari naišli na stare grobove. Ovaj prostor se nalazi uz nekadašnju srednjovekovnu tvrđavu.

Pritisak javnosti se isplatio. Investitori su smanjili broj spratova a kada je objekat bio gotov, prijatno iznenađenje bilo je dvorište ove zgrade koje je trebalo da bude primer kako iskoristiti druge slične prostore u Subotici. Grad je dobio jedan novi zanimljiv prolaz u kom su se nalazile male prodavnice i kafići, usred čega je bila umetnički oblikovana česma. Nažalost, vreme i ljudi nisu išli na ruku ovom pasažu.

RušenjeKOMENTARI

  1. eee kaže:

    Grad ima istoriju zbog koje bi se trebali ponositi a 80 posto Subotice jedino sta zna je da pljuje po njoj, onih drugih 10 posto da rusi starinu i gradu uzasne zgrade radi svog interesa i niko im ne moze nista.

  2. Theo kaže:

    Obožavam ovu rubriku. Svaki put kad gledam stare slike se udubim u njih pokušavajući da ih smestim u sadašnje vreme, gde bi se to danas nalazilo. Uglavnom uspevam u tome, ali me sada druge dve slike stvarno zbunjuju?!
    Apsolutno ne mogu da prepoznam odakle je ovo slikano i šta je ovo danas.

OSTAVITE KOMENTAR