Stari papir za sadnicu

Svi građani koji u okviru manifestacije „Novosadska jesen“, koja se održava na Spensu od 23-27. oktobra, donesu stari papir na štand udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“, moći će u zamenu da dobiju sadnice cveća i drveća.

 

U ovom udruženju kažu da ovom akcijom žele da doprinesu širenju svesti o važnosti reciklaže papira i očuvanja životne sredine uopšte.

 

Za sadnicu cveća potrebno je doneti 10 kilograma starog papira, a za sadnicu drveta 60 kilograma starog papira.

 

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.

 

Proizvodnjom  papira  iz  recikliranih  materijala,  umesto  iz  drveta,  postiže  se energetska  ušteda  i  do  74%,  zavisno  od  tehnološkog  postupka  i  vrste  starog  papira, kažu u ovom udruženju.

 

Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Reciklažom samo 1 tone starog papira očuvaće se 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

 

Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala.

 

izvor RTVKOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    Pa suuuuuper… A kako toga nema kod nas? Imao bih za barem pola drvoreda. pola tone papira minimum 🙁 Šteta.

OSTAVITE KOMENTAR