Stari subotički bazeni

Slika
Istorija subotičkih bazena seže još u 19.vek (1879. g) . Prvi zatvoreni bazen, nalazi se u sklopu kupatila Danike Feketea. Deset jednostavnih i dve dvostruke kupke, dva velika bazena, parno kupatilo sa 85 kabina, maser, pedikir…Danas bi to zvali Wellness centar. Posle rata je postao dostupan svoj omladini i sportistima.
Godine 1951. tu je održan prvi javni plivački miting. Skromnih dimenzija (25x5m), u odnosu na danas uobičajene, u ono vreme okupljao je veći broj sportista a iznedriće i dva reprezentativca. Škole dovode đake na časove plivanja i do početka sedamdesetih to je omiljeno gradsko kupalište za mlade.
Slika
škola plivanja
Slika
Boško Krstić se seća:
„Iza neuglednog, obijenog zida, skrivalo se prostrano dvorište s nekoliko desetina drvenih kabina. Veći deo dvorišta, čini mi se, bio je takođe prekriven daskama, u stvari drvenim „dušecima“ na kojima smo se sunčali. Iz tog dvorišta, kroz velika vrata, ulazilo se u centralni i najvažniji objekat kupatila FEKETE – bazen. To je za sve nas, momke i devojke iz grada, bilo mesto snova. Svakoga toplog letnjeg dana tu su se okupljale stotine kupača. Razna društva imala su tačno određena svoja mesta, kupalo se na smenu, skakalo u vodu i na glave kupača, slušala muzika, gledale devojke, ljubilo u kabinama…“

 

Danas


Slika
Konačno,1974. godine, iza Dudove šume se gradi savremen olimpijski bazen sa betonskim tribinama i svlačionicom ispod.
Slika
Slika
Slika
Slika
SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Izgradnja bazena na Zorci
  Slika
  Slika
  Slika
  Tih godina i HI Zorka u svom naponu snage izvodi megalomanski projekat ogromnog bazena, površine veće od fudbalskog igrališta. Tu su mostići, tu su reflektori ali odmah tu iza je i fabrika i sav taj prizor koji je sve samo ne ugodan.

  Na razglednici iz 1910. vidi se da ni onda to nije bio bajan pejzaž.
  Slika
  Verovatno je ta postindustrijska, postatomska, MadMax kulisa, jedan razlog zbog koga je taj bazen bio osuđen na propast. Drugi razlog su obližnja brda hemijskog otpada i povremeni nesnosan smrad iz Zorkinih dimnjaka. Treći i ključni, bio je obližnji kanal koji je bio zagađen. Bazen je radio 90 dana, kada ga je zatvorila sanitarna inspekcija. Tako je to danas ostao spomenik gluposti ali i nekih boljih vremena u stogodišnjem bivstvovanju Hemijske industrije Zorka.
  Slika
  2010.
  Slika

 2. Lansky kaže:

  Ovoj listi dodajmo i “Pionirov” bazen za radnike i njihove porodice i prijatelje. U krugu fabrike, pokraj sportskih terena, prijatno mesto i jeftini sokovi, sendviči, slatkiši…Od svih tih blagodeti samoupravnog sistema, danas nije ostalo ništa. Ostaće jedino uspomena na neka davna leta, bazen, treninge u rukometnom klubu Pionir, FK Pionir…
  Da se ne zaboravi, krajem osamdesetih ili koju godinu posle, pioniri FK Pionir su nastupili na Marakani protiv vršnjaka iz Crvene Zvezde, kao predigra Večitom Derbiju.Rezultat : 10:1 za Zvezdu ali kada su Pioniri dali taj jedan gol i oduševljenje prepunog “Juga”, pamtiće se zauvek.

 3. djomla kaže:

  Kada sam prošle godine posetio Fekete kupatilo uverio sam se da to više ninašta ne liči. Do te mere je oskrnavljeno da su neki pokušali da uzmu i žolnai keramiku koja je bila na zidovima. Nekoliko primeraka te keramike je i sačuvano u toj ruševini i one svedoče o nečemu što su Beograd, Zagreb i Novi Sad mogli samo da sanjaju. Čak šta više tamo postoji niz zanimljivih detalja. Bojlere za grejanje vode su nosile šine, iste one koje se stavljaju na prugu. Zanimljivo rešenje tadašnjih inženjera.
  Trenutno stanje je takvo da je kupatilo potpuno neupotrebljivo, danas je usvojen plan detaljne regulacije centra grada gde se predviđa rušenje istog, i izgradnje sličnog sadržaja.

  Zorkin bazen nikada nisam video, ali on je jedan od primera lošeg i bahatog poslovanja tadašnjih ljudi. Izgraditi bazen u krugu fabrike koja pušta neverovatan smrad je potpuno van smisla. Sada kada razmislim, vidim da se i najavljeni aqua park u Dudovoj šumi planira na lokaciji blizu Zorke, te se nadam da će ova fabrika definitivno zatvoriti svoje pogone jer se grad isuviše raširio oko nje a ima i tendenciju daljeg širenja.

 4. Lansky kaže:

  Iz Fekete kupatila
  Slika

  Čantavirski bazen 1933.
  Slika
  1958.
  Slika
  1971.
  Slika

  U fabrici MLADOST

  Subotički bazeni...

 5. Beli kaže:

  Braća Erdeg , Vladimir ( Meda ) i Đurika , povremeno su održavali bratsku trku na 50 m . Za ne verovati ali Meda je bio izvrstan plivač kao i njegov brat . Problem se javljao kod okreta jer je voda Fekete bazena u gornjem delu bila duboka do pojasa – nešto malo jače.

 6. djomla kaže:

  Bio sam pre koju godinu u Fekete kupatilu. To izleda tako, da bi film o bombardovanju Subotice mogao tamo da snimis, i to kao prizor nakon bombardovanja. Od svega tamo, ostala je žolnai keramika, i to u vidu pločica (jer sve što je moglo, skinulo se) i jedno bure na šinama koje je služilo za grejanje vode. Kada kažem šine stvarno mislim na šine po kojima ide voz.

  Tamo mi je jedna žena rekla da je tu bio neki spomenik u vidu anđela. Da li je to taj spomenik na tvojoj prvoj slici ili je bio još jedan. Navodno ga je neki majstor odneo kući.

OSTAVITE KOMENTAR