Stari subotički izlozi

Slika
Mapa subotičkih izloga “iscrtana” je pre sto godina i važi i danas. Ono što nije na toj stazi slonova kao da ga i nema. Subotičani se strogo drže stare šeme obilaska prodavnica i razni iskoraci trgovačke zone u neke pasaže ili druge pravce, slabo su prolazili.
Iako su sastavni deo zgrade kojoj pripada lokal, izlozi žive svoj život i neretko daju identitet celom objektu. Oni su ti koji omeđuju stvarni centar grada, tvz CITY.
Sa porastom industrijske proizvodnje, posle I svetskog rata, izlozi sve više dobijaju na značaju i na mnogim starim subotičkim palatama bivaju proširivani i prepravljani. Uglavnom imaju kutijastu formu kakvih je najviše ostalo u Rudić ulici.
1930. godine, novi izlog Armina Rota ima dizajn pod uticajem Moderne i najavljuje novo doba.
Slika
isti izlog sedamdesetih (Napredak)
Slika
Osamdesetih, prilikom rekonstrukcije fasade je promenjen izgled i dodati stubovi
Slika
kutijasti izlozi na korzou, tridesetih

Posleratna oskudica ogledala se i u tadašnjim izlozima. Prodavnice su nosile nazive GRANAP (gradska narodna prodavnica), NA MA (narodni magacin), GRAMAG (pogađate,gradski magacin), snabdevanje je ograničeno, nedostaje svega…
Kada se odustalo od sovjetskog modela ekonomije, malo su odškrinuta vrata i za nekakvu tržišnu utakmicu, pa i izlozi postaju šareniji, svetliji a pojavile su se i neonske reklame. Novo je doba, stara arhitektura nije nikako u modi, ali bar izlozi mogu da budu savremeni. Novi izgled potpuno odudara klasičnih fasada ali s obzirom na njihovo stanje, izlozi im daju kakav takav život.
Slika


Ipak, neke stvari odaju socijalističke manire. Sadržaj u izlozima je više nego jadan. Uglavnom je tu neka roba, poslagana više da ispuni prostor, a prašina i insekti izvrnuti na leđa, govore kad se neko zadnji put tu bavio. Za neke izloge se činilo da su isti decenijama.

Mali Korzo
Slika

Slika

Slika
Otvaranje STANDARD konfekcije 1971. i njihovi izlozi, izgledali su kao sletanje svemirskog broda. Stalno menjanje postavke po sezonama, razni detalji i dekoracija…

Standard 1971.
Slika

Slika
Početak Borovo ulice
Slika
Štrosmajerova
Slika
Osamdesetih godina, kada su se pojavile, privatne trgovine su mogle da računaju samo na sporedne ulice i pasaže jer su glavne ulice držala samo velika preduzeća. Tada i neki od njih podižu nivo ali devedesete kucaju na vrata i povratak pola veka u nazad.
Ali vratimo film malo u nazad. Nisu baš svi izlozi bili socoški. Bilo je onih koji su zadržali neki stari šarm. Šeširdžije u Rudiću, časovničari…ili uzmimo taj izlog PUTNIKa na Korzou. Sa jedne strane je bila maketa putničkog aviona a sa druge jedna drvena galija za kom su svi dečaci uzdisali.

Borovo ulica
Slika

tridesete
Slika
danas
SlikaKOMENTARI

 1. DixieLady kaže:

  Lansky,Iaoku su textovi odlicni stare i unikatne slike kojima ih dopunjujes govore vise od bilo koje pisane reci :)

 2. coyote kaže:

  Moja omiljena strana na ovom sajtu. Samo citam i uzivam. Lansky, samo tako nastavi.

 3. djomla kaže:

  Slika

  Garant svi misle da su ti stuboli oduvek bili tu. Isto tako ce za deset godina svi misliti da su stubovi Boss cafea oduvek bili tamo, a ustvari se sve to samo elegantno uklopilo u postojeci objekat.

  Slika
  Detalj. U pozadini reklama na Sokolskom domu. :)

  P.S. za one koji ne znaju, Robna kuca "Standard" je danas Robna kuca "Simpo". Lansky ajde postavi, slike iz te robne kuce. Znam da ih imas. :)

 4. Lansky kaže:

  Ima u epizodi ROBNE KUĆE

  Slika

 5. coyote kaže:

  Ako bi se glasalo za najbolji izlog u gradu, ja bi dao glas za Pionirov izlog u centru grada.

 6. djomla kaže:

  Rudic ulica je izuzetno autentična ulica za Suboticu, iako nema višespratnica prizemni objekti koji su u potpunosti pretvoreni u izloge daju neki poseban šmek. Izlozi su i dalje drveni, i meni se lično izuzetno sviđaju.

 7. Lansky kaže:

  Na uglu Štrosmajerove i Drapšinove tridesetih godina, vrlo dobro snabdeven Grand magacin
  Slika
  Posle rata Subotički magazin Namateks
  Slika
  Početkom osamdesetih prilikom rekonstrukcije reklame, ispod staklene table su se ukazali stubovi i dekoracija koja je bila odavno sakrivena i zaboravljena.
  Slika

  Malo dalje, na ćošku sa Matka Vukovića

  Slika

  ispod Gradske kuće
  Slika

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: