Startovao SuBus

U Subotici je danas startovao novi sistem elektronske naplate karata “SuBus”, prema kome će, slično beogradskom Bus plus sistemu, personalizivane kartice zameniti dosadašnje mesečne karte, odnosno karte za đake, radnike i penzionere, pored kojih su u prodaji i nepersonalizovane kartice.

 

Pomoćnica direktora Javnog preduzeća “Suboticatrans” Snežana Agbaba rekla je Tanjugu da je do sada izdato oko 80 odsto personalizivanih kartica.

 

“Prednost elektronskih novčanika je u nižoj ceni vožnje u odnosu na klasične karte. Uz “SuBus” cena karte iznosi 55 dinara, dok je cena obične papirnate karte koja se kupuje kod vozača ili konduktera 60 dinara”, rekla je Agbaba.

 

Ona je objasnila da su putnici prilikom ulaska u autobus dužni da prislone svoj “elektronski novčanik” uz validator, kada se sa kartice “skida” 60 dinara, koliko košta karta kod vozača, a prilikom izlaska iz autobusa putnik je dužan takođe da prisloni karticu uz validator, čime “javlja” dispečerima da je izašao iz autobusa, a tom prilikom mu se na karticu “vraća” 5 dinara.

 

“Cena pojedinačne karte od 1. januara iduće godine kod vozača će biti povećana na 80 dinara, dok će cena vožnje uz “SuBus” ostati 55 dinara. Mi se nadamo da će ta razlika u ceni stimulisati naše putnike da koriste ovaj sistem elektronske naplate”, rekla je Agbaba Tanjugu.

 

Putnici su danas u redovima stajali kako bi preuzeli svoje kartice, ali nisu bile primetne veće gužve na prodajnim mestima.

 

Do nove godine trajaće prelazni period, gde će se paralelno koristiti dosadašnji i novi sistem naplate.KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  ….i???  Kakva je ovo inovacija(osim otpustenih dvadesetak konduktera!)kada je cena voznje ista od okretista do okretista i izmedju dva stajalista?Ucestalost autobusa je katastrofalna(od 30 min do 2 sata)a sad trebamo trcati na drugi kraj grada da dopunimo >elektronski novcanik<. Gde su prosirena stajalista sa klupama,rasvetom i redom voznje,nadstresnicom i praznim korpama za smece?

  Zasto Fazekas nije sposoban da dovede u red sutrans,liniju po liniju ako je vec prezahtevno sve linije u isti mah srediti?

 2. i kaže:

  Zasto Fazekas nije sposoban da dovede u red sutrans,liniju po liniju ako je vec prezahtevno sve linije u isti mah srediti?

  Zato sto gleda samo kako svoj dzep da napuni i da se svakom dodvori da ga nebi skinuli sa mesta direktora.Subotica trans je bila dobra firma dok Fazekas nije dokucio da moze da bude jako profitabilno za njega.Nazalost firma polako ali sigurno u spirali ide prema dnu.

 3. h_d kaže:

  Dobro kažeš dasHHa, mogli su ta sredstva, pretpostavljam budžetska, da investiraju u održavanje. ‘vako, Ilektričko očitavanje a firma bez gaća. Strašno koliko su neodgovorni ti menaĐeri.

   

   

 4. Pop kaže:

  Čujem da su dobili “pojačanje”. Dva nova menaĐera “do jaja”. Stevica Drčić i neki Petar. Stevica do juče bio večiti student (nešto se bavio i šečerom na železnici u Žedniku) a sada direktor. Opa Đurđo!

 5. nekoime kaže:

  bitno je dodati da PRAZNA kartica kosta 400 din…

 6. samo mišljenje kaže:

  Dali sistem registruje ulazak i izlazak po imenu korisnika i po nekom kodu. Jer ako arhiviraju osobe ko gde i kada ulazi i izlazi u autobuse po imenu i prezimenu mislim da ke to krsenje privatnosti.

   

 7. freelancer kaže:

  samo mišljenje:

  Dali sistem registruje ulazak i izlazak po imenu korisnika i po nekom kodu. Jer ako arhiviraju osobe ko gde i kada ulazi i izlazi u autobuse po imenu i prezimenu mislim da ke to krsenje privatnosti.

   

  Ako uzmeš personalizovanu, odnosno mesečnu, pod imenom i prezimenom, onda to znači upravo to što si rekao. “Veliki brat”. U svakom momentu i kada god nekom krelcu iz DB-a padne na pamet, može da te nadje gde si, gde si i kada bio, šta si radio, pričao, sa kim i o čemu… Današnja tehnologija omogućava čak i neiživljenim pubertetlijama da te prisluškuju i prate iz pukog (bolesnog) voajerizma. Tvoj mobilni je STRAŠNO dobar predajnik 🙂

 8. Long Dong Silver kaže:

  Person of Interest?…skidaj i gledaj seriju…etc…nije nesto ali za opustanje je ok!

 9. ........... kaže:

  Pop:

  Čujem da su dobili „pojačanje“. Dva nova menaĐera „do jaja“. Stevica Drčić i neki Petar. Stevica do juče bio večiti student (nešto se bavio i šečerom na železnici u Žedniku) a sada direktor. Opa Đurđo!

  OPa ljudi ” savetuju”ove sto su jedva cekali da im dodju takvi “strucnjaci”. Bilo bi zanimljivo podvuci crtu za par meseci i videti da li su uspeli firmi da donesu novaca koliko su vec stetovali. Pripravnik – pomocnik direktora! Lakrdija. U bilo kojoj privatnoj firmi gospodin bi u najboljem slucaju nosio gajbice  ili kuvao kafu ( bez secera!) .

OSTAVITE KOMENTAR