Status jezera treba da se reši

U Bačkoj Topoli je održana godišnja Skupština Ekološkog Udruženja Ribolovaca "Jezero".

 

Skupštini je prisustvovalo više od stotinu građana, ribolovaca i ljubitelja prirode iz bačkotopolske, subotičke i maloiđoške opštine. Glavna tema je rešavanje statusa Bačkotopolskog jezera, što je problem koji duže od dve decenije izaziva opravdani revolt ribolovaca i ljubitelja prirode.

EUR JEZERO Skupstina 09III2014b.jpg

Konstatovano je da je prošle jeseni, organizovanom akcijom ribolovaca, prvi put zaustavljen, dugogodišnji, i po svemu sudeći nelegalan izlov ribe iz ovog jezera. Građani Bačke Topole u velikom broju su podržali zahtev za zakonitim definisanjem statusa Bačkotopolskog jezera, a peticiju za to je potpisalo, u roku od samo nekoliko dana, oko 1.150 građana.

 

U Skupštini Vojvodine je još 8.11.2013. godine postavljeno poslaničko pitanje u vezi jezera, ali do danas Vlada Vojvodine nije dala odgovor na njega, iako je rok za odgovor najduže 30 dana. Članovi Udruženja zbog toga obavestili pokrajinskog i republičkog Ombudsman, a dokumentacija je poslata i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Savetu za borbu protiv korupcije i Vladi Republike Srbije.

 

Građani Bačke Topole su posebno ogorčeni nezainteresovanošću lokalne samouprave da se bavi ovim pitanjem. Ni nakon više puta upućenih zvaničnih poziva od strane Udruženja, osim deklarativnog „Zaključka“ Skupštine opštine, nikakav konkretan korak zvaničnici lokalne samouprave nisu preduzeli.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR