Stazama lišća

Kada krene lišće da pada i jedno stablo u dvorištu ili ispred kuće je previše. Ovo je vreme kada ga treba čistiti bukvalno neprekidno, a svako je dužan da održava površinu ispred svoje kuće. Savesniji građani to i rade tako, pogotovo oni stariji, dok drugi čekaju da ga se nakupi, pa odrade posao odjednom.

 

DSC_0249

Ali šta je sa javnim površinama za koje je grad nadležan, da li i „komunalci“ isto tako čekaju da ga se prvo nakupi? Šta je sa površinama ispred napuštenih kuća čiji su vlasnici nepoznati? Kada je u pitanju lišće i sneg, očigledno su uvek najproblematičnije ulice u širem centru, pošto očigledno ne postoji dogovor šta je čija nadležnost. Baš takvo stanje je i sada. 

 

DSC_0247

Ovo se ne može smatrati velikim problemom sve dok nas služi suvo vreme, dok bismo sa prvom kišom dobili i blato od humusa na stazama. No, do tada, ostaje nam da uživamo u šuštanju i bojama jeseni.

 

DSC_0256

DSC_0253

Mnogi kažu da je Subotica najlepša u jesen. To je i normalno s obzirom da nam centar grada obiluje drvoredima i nekultivisanim krošnjama koje, iako leti prave prijatan hlad, zaklanjaju ono najvrednije što imamo – arhitekturu. Tako sada, pored živopisnih boja, dolazi i ta vrednost do izražaja.

 

DSC_0250

DSC_0266

DSC_0318

Ipak, neki put taj novootkriveni prizor i nije baš ono što bismo želeli da se vidi, neretko je prizemlje neke palate gde se nalaze poslovni prostori ušminkano, dok su sprat i krov u očajnom stanju:

 

DSC_0358

DSC_0278

DSC_0314

DSC_0321

DSC_0346

DSC_0365

DSC_0367KOMENTARI

 1. zuti kaže:

  Slike su fenomenalne. Subotica stvarno jeste najlepsa u jesen, po jesenjem suncu…

 2. Građanin Subotice, Srbije, Evrope kaže:

  Lisce je u ovom periodu nemoguce pocistiti. Za pola dana napada kao da ga niko nije cistio. Ali istina je da se ponegde nikad necisti.

 3. Mister No kaže:

  Lišće je velika briga ali gledajući ga kako opada dođe mi da sednem i napišem neke stihove na tu temu.

 4. ana kaže:

  Zar je moguće da je i lišće sad problem?

  Divno šuška pod nogama i lepo izgleda. Savke godine se "problem" reši pa tako će i ove. Ne vidim razlog za brigu. Savesni građani verovatno imaju vremena da čekaju svaki list da otpadne, pa ga pokupe, ja ne. Ja to radim jednom nedeljno dok ima lišća jer za više nemam vremena. Shvatite da u današnje vreme kad se radi do 17-18 sati jednostavno za tu građansku dužnost ne ostaje puno vremena. Sneg je već druga stvar, tu ozbiljno može neko da se povredi i tada ustajem sat vremena ranije da bi obavila svoju građansku dužnost.

 5. Tanja kaže:

  Žao mi je što uz ovako divne slike jeseni u Subotici ide tako negativan tekst. Neka čisti ko hoće,većina neće jer uživa u lišću,bojama,prirodi. I ispade loše što imamo toliko zelenila i NEKULTIVISANIH krošnji,ma hajte molim vas! Pravda za jesen u Subotici!

 6. kpbk kaže:

  Mozete okaciti slike u vecoj rezoluciji za wallpaper ? Predivne su !

 7. Ivica kaže:

  @Tanja, ana

  Nije ceo tekst negativan, niti je cilj bio da bude kritičan…Kritika se odnosi isključivo na ulice (Preradovićeva sa okolinom) u kojima se NIKADA ništa ne čisti, a i to je centar grada…

  A što se tiče krošnji, možda sam subjektivan, ali ono meni izgleda kao šuma, a ne urbani drvored…ipak to treba malo održavati…na slici sa kružnim tokom i gradskom kućom se to najbolje i vidi…leti se ona ne može videti sa ove tačke, a taman bi se te grane bez lišća mogle skratiti i ovo bi izgledalo kao bombona.

  Prema tome, cilj i jeste da se prikaže kako grad u ovo doba lepo izgleda, uz opasku da bi uz manje intervencije mogao inače bolje izgledati…

 8. Ivan kaže:

  najlepsi grad na svetu.

 9. stormwatch kaže:

  Nije bas najlepsi, ali je drag.

 10. nekoime kaže:

  glupost cistiti lisce, lepo postane humus za travnjak okolo :]

  tok prirode

   

  a to sto ima "puno" (naprotiv,ima premalo) drva u gradu moze biti samo plus, pogotovo u doba kanikule

 11. marko kaže:

  Lišće ima neki "šmek" u jesen, ali je istina da ima apsolutno zapuštenih delova, što i ne predstavlja neku idilu!

  Neko je spomenuo Preradovićevu, i ko prolazi tuda, zna o čemu se govori! 

  Ne treba (i ne može se) trčati za svakim listom, ali nekog reda treba i biti! 

  Nešto je na dušu privatnim vlasnicima, a dosta toga i na JKP… I dok su tamo šefčići koji su se uguzičili tamo radi pate, a ne vide šta i kako treba ili bi trebalo, reda nekog neće niti biti. A to se ne odnosi samo na lišće…

  Inače, fotke su stvarno sjajne…

OSTAVITE KOMENTAR