Stazama secesije koju Subotica – gubi

Nakon dužeg vremena, Subotičani su ponovo imali priliku da pođu u šetnju stazama secesije koju je vodila profesorka Viktorija Aladžić. Povod je bio Svetski dan secesije, 10. jun, a profesorka je odabrala Ulicu Braće Radić.

Profesorka, koja se posvetila istraživanju secesije u našem gradu i identifikovala stotinjak kuća u tom stilu, odabrala je upravo Ulicu Braće Radić, jer je kako je istakla secesija u toj ulici veoma značajna, ali je ujedno i primer kako je mnogo toga izgubila.

Kako je profesorka Aladžić poručila, Subotica gubi deo po deo nasleđa, budući da se secesijske kuće ruše jedna po jedna, i kada dođemo do tačke da nestane polovina graditeljskog nasleđa, tada više neće biti povratka.

Kako bi se stvorila veza i identifikacija građana sa gradom, Viktorija Aladžić smatra da bi deca trebalo da imaju predmet u školi kako bi se od malih nogu upoznala sa istorijom Subotice.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. smrad i kal kaže:

    niko masku a kad se zaraze kukaće da ih gejc oprašio iz aviona

  2. Od Cara do duvara kaže:

    Cuvalo bi se to kao zenica oka svoga samo da nije Secesija pa jos i Madjarska. Da je kojim slucajem Subotica gradjena od cerpica i pokrivena ceramidom, organizovali bi se naucni simpozijumi o specificnom graditeljstvu i donosili strogi zakoni za cuvanje istorijskog arhitektonskog nasledja.

OSTAVITE KOMENTAR