Stečaj Đorđevićevih firmi

Privredni sud u Subotici doneo je rešenje o otvaranju stečaja nad osam preduzeća koja se sva vezuju za kompaniju „Si end Si”, proizvođača napitka „Sinalko“, u vlasništvu Vojina Đorđevića, piše "Politika".
Stečaj je odlukom Privrednog suda otvoren nad preduzećima „ĐS promet“, „Arteska”, „Si end Si špedicija”, „Đorđević brend menadžment”, „Eko trejd”, „Si end Si distribucija”, „Si end Si servis” i „Ekstraktol”. Sve ove firme, osim „Ekstraktola”, imaju sedište u ulici Ivana Gorana Kovačića 3, u poslovnoj zgradi bivšeg propalog građevinskog preduzeća „Integral” gde su braća Živojin i Vojin Đorđević od početka devedesetih godina prošlog veka smestili sedišta svojih preduzeća.
Dugovanja osam preduzeća za koja je sada Privredni sud pokrenuo stečaj, a prema podacima dostupnim na sajtu NBS, posredstvom službe prinudne naplate iznose preko milijardu dinara (tačnije 1.077.306.378 dinara) ili 10 miliona evra. Najveće pojedinačno dugovanje ima firma „Si end Si servis“ a iznosi 549.166.574 dinara.
Preduzeće „Si end Si” je gotovo u potpunosti izmestilo proizvodnju iz Subotice. Pri zatvaranju „Fajndrinksa” moglo se čuti da je proizvodnja „pelinkovca”, čija receptura je inače zaštićena, premeštena u Sloveniju, a nezvanično se navodi da je Vojin Đorđević orijentisan na razvoj flaširane vode „voda voda“ u Vrujcima. Ipak, nad preduzećem koje je počelo da se bavi flaširanjem ove vode „Arteska“ takođe je otvoren postupak stečaja.
Firme koje su činile poslovnu imperiju Vojina Đorđevića godinama ne plaćaju poreze državi. Prema nekim podacima koji su svojevremeno stavljani i na uvid Vladi, poreski dug Đorđevića kreće se između 30 i 50 miliona evra.
Inače, Đorđevićeve firme nisu samo odlazile u stečaj. „Subotičanka” (2003. godine) i „Premijum likvid“ (2007.) su bakrotirale, a bankrot posle stečaja preti i „Podrumu Palić“.

Izvor: MondoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 23 = 29

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: