Stefan Pot – mlada nada srpske košarke

Oni malo stariji pamte svetle trenutke košarke u Subotici, kada je Spartak na megdan izlazio najvećim klubovima SFRJ i kada su u Hali sportova padali i najveći među njima. Igrali su tada za Spartak košarkaši reprezentativnog staža, koji su karijere redovno nastavljali u mnogo ozbiljnijim klubovima što u zemlji, što u inostranstvu. A mi Subotičani smo ih pratili čekajući da se vrate na naš parket, ako nikako drugačije onda bar kao deo protivničke ekipe.

 

Jedan od najperspektivnijh mladih igrača na ovim prostorima je prve košarkaške korake načinio baš u Subotici u KK „Sinalco Stars-u“. U stvari, njegovi prvi koraci nisu bili košarkaški već borilački jer je sa šest godina u klubu “Enpi” počeo da trenira karate. Tek kasnije sa 10 godina je u “Sinalco Satrs-u” napravio svoj prvi dvokorak.

Trenutno član KK Vojvodina i član juniorske selekcije Srbije, Stefan Pot u intervju za sajt ”Grad Subotica”,  govori o sebi, trenutnom timu u kojem igra i reprezentativnim obavezama.

 

S obzirom da još uvek ideš u srednju školu, kako uspevaš da uskladiš obaveze u školi i na parketu?


“Učenik sam trećeg razreda gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu gde imam veliku pomoć direktora i razrednice koji mi pomažu da obaveze u školi uskladim sa treninzima i utakmicama. Novim Sad je veoma lep grad, pun je mladih osoba, a šetnja pored Dunava i Petrovaradina pravo je zadovoljstvo.”

 

Stefan je svoju reprezentativnu karijeru započeo 2005. godine kada je u kampu u Požarevcu proglašen za MVP. Nakon toga je krenuo na turnire sa kadetskom reprezentacijom Srbije, gde je na četiri prestižna turnira osvojio zlatne medalje: Švajcarska, Turska, Grčka, Rusija. Svoj kadetski period u reprezentaciji je ipak okončao bronzanom medaljom kada su 2010. godine u finalu u Baru izgubili od Turske.

 

Kako napreduju reprezentativne obaveze?

 

“2011. god. sam ušao u 15 najboljih juniora u Srbiji. Od tada se vredno pripremamo svaki mesec po dva dana u Beogradu za Evropsko prvenstvo juniora koje će se održati avgusta ove godine u Litvaniji i Letoniji. Nadam se da ćemo osvojiti to prvenstvo, i da ću svojim radom i zalaganjem doprineti tom uspehu.”

 

Kakvi su ti planovi za budućnost? Da li bi voleo da ostaneš još koju godinu u Vojvodini?


“Što se tiče moje karijere ona je svakako započela u KK „Vojvodini Srbija-gasu“. Već dve godine sam član tog kluba i zadovoljan sam učešćem u timu. Pružaju mi dobar trenažni proces što mi omogućuje kvalitetan rad. Ove godine postajem punoletan i cilj mi je svakako da zaigram za prvi tim. Ima jako puno dobrih igrača, ali se nadam da ću izboriti mesto za sebe i da ću biti deo ekipe. Nadam se da ću uspeti da pokažem što bolje rezultate.”

 

Prošle godine si u dresu “Crvene Zvezde”, kao pozajmljeni igrač učestvovao na završnom turniru Evrolige, gde se našlo 8 najboljih timova iz Evrope.


“Na tom turniru je između ostalih bila i KK „Crvena Zvezda“. Treneri koji su tada vodili klub su mene izabrali kao najbolju pozajmicu. To je bila prva prilika da se susretnem sa velikim igračima i trenerima iz samog vrha Evrope. Tamo je bio i jedan od naših najtrofejnijih trenera, Željko Obradović, a ujedno i moj omiljeni trener. Imao sam priliku da se upoznam sa njim i razmenim nekoliko reči.”

 

Iako su obaveze velike, da li imaš vremena za neki hobi?

 

“Osim košarke moja velika ljubav je i muzika. Završio sam nižu muzičku školu u Subotici, odsek klarinet. U muzičkoj školi sam izabran za đaka generacije i bio laureat Srbije u tom uzrastu, uz pomoć svoga profesora klarineta Lazara Kondića.”

 

Stefana u juniorskoj reprezentaciji Srbije, starosti do 18 godina (U18), očekuje okupljanje za turnir koji će se održati od 7. do 14. aprila u Manhajmu u Nemačkoj.KOMENTARI

  1. Fanky kaže:

    Poznajem lično ovo dete,klinac je fenomenalan košarkaš za taj uzrast…Šteta što je morao iz nekih drugih razloga da napusti Suboticu….Ipak ako ovako nastavi,čeka ga lepa sportska karijera….Srećno!!

  2. basketas kaže:

    Dobar je Stefke, veliki talenat !

OSTAVITE KOMENTAR