Stefanović: Želimo decentralizaciju para, a ne funkcija i birokratija

Nedavno formirana Levica Srbije se uveliko sprema za predstojeće parlametarne, pokrajinske i lokalne izbore. Njen lider Borislav Stefanović u intervjuu za “GradSubotica“ odgovara na pitanja koja su od velikog značaja za Suboticu i njene građane.

– Da li će se menjati vaša politika vezana za strategiju podsticanja i razvoja stranih ulaganja?

(komentar: ovo pitanje je veoma bitno jer u Slobodnoj zoni u Subotici rade Simens, Dunkermotoren, Svarovski, Norma grupa, Kontinental i Kalcedonija, dok van zone radi Amatek. Takođe strani kapital je ušao i u ATB Sever, Motorenverke, Elektroremont i Bratsvo. Veliki broj sugrađana radi u ovim firmama.)

Levica Srbije nije protiv stranih ulaganja, ali mi zelimo da se to uradi na pravi i zakonski nacin. Ako investitor zeli novac iz budzeta Republike, morace da isplacuje zaposlenima u pogonima minimalnu prosecnu zaradu i da im dozvoli sindikalno organizovanje, kao i ucesce predstavnika radnika u upravi preduzeca kroz savet zaposlenih, bez mogucnosti da imaju vecinu u odlucivanju. Smatramo da je vazno imati strane ulagace, ali i to da nasi ljudi koji zele posao dobiju adekvatnu zastitu koja postoji svuda u Evropi. Takodje, jedina smo partija koja zeli da drzava napravi fabrike, narocito kada je to strateski opravdano, i u preradjivackoj industriji. To je jefitinije nego ovo sto sada rade Naprednjaci.

levica-srbije

– Kako komentarišete akciju Mađarske vlade da u Srbiju uloži 160 miliona evra u narednih nekoliko godina?

(komentar: pravo da apliciraju imaju samo građani Srbije koji imaju i mađarsko državljanstvo. Pojedini smatraju da to nije fer jer se pravi razlika između građana po nacionalnom osnovu, dok drugi smatraju da je svaki upliv kapitala dobar i da će se on neminovno preliti na svo stanovništvo u Vojvodini)

Svako ulaganje je dobrodoslo, ali nije dobro kada se pravi razlika medju nasim ljudima i kada sredstva mogu dobiti samo strani drzavljani. Veoma problematicna odluka Budimpeste. Tako nejednak odnos izaziva uvek podozrenje i negodovoanje onih koji ne mogu da dobiju. Mislim da se to moglo uraditi mnogo bolje i elegantnije, iako mi je jasno koja je bila namera madjarske Vlade.

 

– Kakav odnos će Srbija graditi sa EU? Da li ste za članstvo u EU?

(komentar: ovo pitanje je dosta bitno jer je Subotica kao pogranično mesto realizovalo dosta projekata prekogranične saradnje sa Mađarskom. Takođe EU intenzivno učestvuje u finansiranju izgradnje reginalne deponije dok takođe postoje i najave da će Nemačka sredstva biti utrošena u poboljašnje ekoloških uslova na Paliću)

LS jeste za clanstvo u EU i zelim da sto pre postanemo clanovi, uz ispunjavanje standarda i uslova koji ce koristiti razvoju naseg drustva i nase drzave. Smatramo da se EU menja i da nije ista kao nekada, kao i da je u krizi institucija, politike, bezbednosti, finansija, migrantske krize, birokatizacije i korupcije. Ipak, od svih opcija, ova je najbolja, bez obzira na sve nesavrsenosti. Srbije treba da radi na menjanju Evrope i prilagodjavanju EU svojim korenima i stvaranju EU kao zajednice socijalne pravdve i jednakosti gradjana.

 

– Da li se zalažete za centralizaciju ili decentralizaciju države?

Naravno za decentralizaciju. LS zeli decentralizaciju para, a ne funkcija i birokratija. Lokalne skupstine treba ukinuti i birati predsednike opstina, gradonacelnike, kao i clanove gradskih i opstinskih veca, direktno kroz vecinski sistem. Takodje, potrebno je omoguciti da gradjani biraju i nacelnika policije, tuzioca i budzetskog kontrolora, koji ne bi smeli da budu clanovi partija. Levica Srbije je jedina partija koja predlaze ovako ozbiljne promene u zemlji.

 

– Da li podržavate projekat aktuelne vlade a vezano za izgradnju pruge Beograd – Budimpešta?

(napomena: ovde generalno akcenat stavljam na bitne infrastrukturalne projekte. Kako ih finansirati? Imamo primere kineskog kredita za prugu, pa onda kredita sa Azerbejdžanom na Koridoru 11 i čitave ujdurme oko Južnog toka? )

Treba videti finansiranje i uvek raditi transparentno. Uvek smo za nove pruge i povezivanje.

 

– Šta obuhvata vaša agrarna reforma? Pošto se zalažete za zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina, da li mislite da će to uticate na odnose sa EU i državama potpisnicima CEFTA i da li će to možda uticati na izvoz srpskih proizvoda na strana tržišta?

Nismo mi u LS nikad bili za zabranu uvoza mesa. Mi smo za početak rada na ispravkama SSP sa EU, koji bi omogućio da se redukuje uvoz jeftinog mesa na naše tržište, kao i uvođenje jedinstvene regulacije u odnosu na EU da bi se izbegle zloupotrebe i uvoz koji uništava naše proizvođače, naročito u pogledu smrznutog mesa i rokova koji su sada različiti.

 

– Da li se zalažete ili protivite prodaji zemljišta strancima? Na koji način planirate da organizujete državno poljoprivredno zemljište?

Levica Srbije je protiv prodaje zemlje strancima i protiv uzgajanja GMO. Mi mislimo da treba sprovesti agrarnu reformu u Srbiji i neiskorišćeno državno zemljište u velikom procentu dati našim poljoprivrednicima na obrađivanje na duži rok, uz simboličnu naknadu, ako su nezaspoleni i ako imaju barem jedan hektrar u vlasništvu.

Borko stefanovic

– Da li planirate da stvarate predizbornu koliciju u Subotici?

O tome će odluku doneti naš odbor u Subotici, nakon što procene kakva je politička situacija u gradu i kakve su procene za naš izborni uspeh. Svakako da ne možemo praviti koalcije sa desnicom ili sa strankama koje žele iste programske poteze kao i Vučić.

 

– Koju političku stranku vidite kao najboljeg partnera u gradu?

To su svakako grupe građana, sindikati, ali i partije koje okupljaju građane mađarske nacionalnosti, kao i drugih. Biće dogovora o tome narednih dana.

 

– Da li ćete izaći na lokalne izbore sa istaknutim imenom za gradonačelnika iako to nije obavezbo?

To zavisi od odluke naseg odbora u Subotici, kao i stranačkih organa.

 

– Da li planirate, i ako planirate na koji način ćete sprovesti reformu javne uprave obuhvatajući tu i javna preduzeća?
(komentar: ovo pitanje pogađa mnoge, i to je trenutno goruća tema posebno u opštinama gde većina zapolsenih radi u javnom sektoru)

Uvešćemo da je stranačko zapošljavanje krivično delo. Samo će se preko potpuno javnih konkursa zapošljavati, sa svim podacima i bodovima na internetu nakon konkursa. Zaustavićemo otpuštanja, ali i bilo kakava stranačka zapošljavanja i odstranićemo one sa kupljenim diplomama i one koji dobijaju platu a ne dolaze na posao. Javna preduzeća će imati mogućnosti da ulazu u razvoj i tehnologije, a ne da prave gubitke ili uplaćuju obavezno u budžet prihode.KOMENTARI

 1. Sima kaže:

  Prvi komentar nije u potpunosti tačan, Calzedonia ne radi unutar slobodne zone, dok Ametek radi. Komentator očigledno baš i nije najbolje informisan!

 2. Anonimni kaže:

  strani placenik….

 3. Subotica najvece selo kaže:

  Svidjaju mi se ovi odgovori posebno kada je u pitanju decentralizacija. Kada vidim ove lokalne poslanike muka me spopadne. Pa to treba ugasiti. Koji ce nam tolika birokratija na grbaci naroda? Sve sami preletaci I sitne duse.

 4. pera kaže:

  Bolje da je komentator intervjuisao sam sebe…vise je verziran 😉

OSTAVITE KOMENTAR

48 + = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: