Stepska tarantula

Lycosa singoriensis ili stepska tarantula, je vrsta koja iako ne spada u porodicu tarantula (Theraphosidae) nego u porodicu vučijih paukova (Lycosidae), svoje ime dobila zahvaljujući svojoj veličini. Sa svojom dužinom od 4cm ovo je najveća među domaćim vrstama paukaova. Svojim ponašanjem podseća na tarantule jer se ukopava u zemlju, i do dubine od 30-40cm. Svoje hodnike oblaže paučinom, a insekte savladava prvenstveno svojom snagom i fizičkom nadmoći.

Ova vrsta je tipična za Panonsku niziju i Vojvodina joj je najjužnija granica rasprostranjenja. Budući da ima skriveni način života jako se retko viđa. Tako je i ova devojčica dospela kod nas jer ju je jedna zabrinuta porodica našla blizu svog kućnog praga, pa u bojazni da nije neka otrovna vrsta odlučila da ju donese u Zoološki vrt.

Veliki broj vrsta živi u potaji oko nas i na žalost su slabo poznate te u većini slučajeva stradaju kada se sretnu sa ljudima. Moramo pohvaliti nalazače ove jedinke jer iako je “Jako veliki i čudni pauk” ona je sasvim bezopasna jer se hrani sitnim insektima, a još je devojčica i porašće još najmanje jedan cantimetar.KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  CUDOVISTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPALITI!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Double P kaže:

  Argiope bruennichi, odnosno Osji pauk. U mojoj basti naravno  😎

  U mojoj basti

 3. Double P kaže:

  Svima nama dobro poznati Pauk Krstas (araneus diadematus), takodje u mojoj basti

   

 4. Double P kaže:

  Osji pauci su vrlo interesantni, posto prave dve vertikalne cik-cak strafte (ili ukrase) u svojim mrezama koje se zovu “stabilimentum”. Sluze verovatno da privuku insekte jer odlicno reflektuju ultraljubicastu svetlost koju insekti dobro detektuju. Uglavno prave mreze u niskom rastinju, zbunju ili visokoj travi i po mojim posmatranjima su skoro uvek u svojim mrezama, cekajuci plen.   

 5. Double P kaže:

  Say hello to my little friend. Okej, prestacu da spamujem 🙂

 6. Billy Su kaže:

  Bas sam malopre koknuo jednog! Koji ce mi…

 7. stormwatch kaže:

  @Double P

   

  Extra su ti slike, samo fali jedan bacac plamena!

 8. Double P kaže:

  stormwatch:

  @Double P

  Extra su ti slike, samo fali jedan bacac plamena!

  Fali mi bacac plamena i tvoja adresa.

 9. Test driver kaže:

  Imam fobiju od paukova,ali me fasciniraju u svakom pogledu i naravno kao i svako zivo biće i oni imaju pravo na zivot,tako da ih ne ubijam nikada! Tako mali,a prave najjači materijal na svetu… Neverovatno!
   

 10. stormwatch kaže:

  Billy Su:

  Bas sam malopre koknuo jednog! Koji ce mi…

  To je jedino koristno u vezi pauka i paucine! KOKNJAVA!

 11. Mirjana Alapović kaže:

  Da nema paukova, preplavili bi nas raznorazni insekti, od muva do skakavaca… Svakako da postoje ljudi koji ih se plaše ali to nije razlog da se ubije. Ko zna, možda naučnici otkriju i lek protiv ko zna koje bolesti upravo od ovih bića. Neznanje i predrasude su mnogo veći problem od paukova u ćošku sobe.

 12. Fraulein kaže:

  Pauk manje vise ali ona strasna paucina…moj jedini i najveci strah..  🙁

   

 13. mingi kaže:

  Bas divno za “tarantulu” jos bi bilo bolje da joj neko nadje i decka!
  Osji pauk je fantastican, i kod mene se pojavi ponekad neki u dvoristu… i nakon izvesnog vremena jednostavno nestane 🙁

 14. kriss kaže:

  nasla jednog … na pragu ulaznih vrata .. ni malo nije prijatno videti tako nesto . nisam ni znala da ima tak velikih paukova u novom sadu .. strasno
  da li se zna koliko jak otrov imaju?

 15. stormwatch kaže:

  Bacac Plamena i gotova stvar!

 16. ivan kaže:

  Ja je imam u svom terarijumu. Velicine je oko 5cm. Interesujeme dali joj treba zemlja u terarijumu posto znam da se ukopava u zemlju. Dali joj treba dati vode ili ne.

OSTAVITE KOMENTAR