Šteta zbog zatrpanih pruga 25 miliona dinara

Šteta u teretnom saobraćaju, zbog teretnih vozova koji proteklih pet dana nisu saobraćali, iznosi oko 180.000 evra, dok se šteta u putničkom saobraćaju procenjuje na oko 3,5 miliona dinara.Železnice Srbije su saopštile da su, prema prvim procenama, od snežnih nepogoda pretrpele direktnu materijalnu štetu od oko 25 miliona dinara.

 

voz-sneg-ciscenje

Foto: Tanjug/Media Centar Železnica Srbije

 

Saopšteno je da je pruga Vrbas – Subotica očišćena od snežnih nanosa i da će tokom noći saobraćaj biti normalizovan, kao i da se očekuje da sutra ponovo bude uspostavljen saobraćaj na pruzi Pančevo – Vršac, gde su u ogromnim snežnim nanosima kod Banatskog Novog sela ostale zavejane dve lokomotive.

 

Železničari na toj deonici rade danonoćno kako bi očistili prugu od snega.

 

Kako se navodi u saopštenju, šteta u teretnom saobraćaju je na ime teretnih vozova koji proteklih pet dana zbog snežnih nanosa nisu saobraćali oko 180.000 evra, dok se šteta u putničkom saobraćaju procenjuje na oko 3,5 miliona dinara, na ime gubitka prihoda zbog izostajanja vozova, troškova smeštaja i autobuskog prevoza putnika.

 

Indirektne štete, koje će obuhvatiti i dodatne troškove čišćenja pruga, angažovanja voznih sredstava i mehanizacije i povećane potrošnje energenata i opreme, biće naknadno obračunati, ali su sigurno višestruko veći, dodaje se u saopštenju.

 

Kada je reč o raščišćavanju pruge Vrbas – Subotica, u saopštenju se navodi da je ta deonica večeras oko 17 sati očišćena od velikih snežnih nanosa i smetova, zbog kojih je železnički saobraćaj bio obustavljen od subote, 1. februara.

 

– Nakon zalaganja i angažovanja železničara na terenu, ogromni nanosi snega očišćeni su sa pruge između Vrbasa i Lovćenca i ona je večeras osposobljena za saobraćaj – rekao je generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović.

 

Železnički saobraćaj će biti uspostavljen tokom noći, ali će prvo biti transportovan veliki broj međunarodnih teretnih vozova koji zbog blokade pruge nisu mogli da prođu između Subotice i Vrbasa, kako ne bi došlo do transportnog zakrčenja te deonice.

 

Prvi putnički voz koji će krenuti po redu vožnje nakon uspostavljanja saobraćaja biće međunarodni voz “Avala”, koji će ujutru, u 6.45 sati iz Beograda, preko Novog Sada i Subotice, krenuti za Budimpeštu i Prag.

 

TANJUGKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR