Stigli crveni kontejneri u subotičke apoteke

U svim objektima Apoteke Subotice postavljeni su crveni kontejneri za odlaganje farmaceutskog otpada. Investicija je koštala 80.000 dinara za 20 kontejnera za odlaganje opasnog otpada, a obezbeđen je novac iz spostvenih sredstava apoteke.

Slika

U Apotekama Subotice kažu da nisu mogli da čekaju da država podeli kontejnere i da su samoinicijativno krenuli u projekat razvrstavanja i sakupljanja farmaceutskog otpada. U protekle dve godine u magacinu je sakupljeno i razvrstano skoro dve tone lekova sa isteklim rokom trajanja, dok se mešečno, nekada sakupi i do 200 kilograma. Stari lekovi se prikupljaju od građana, apoteka i farmaceutskih kuća da bi se uskladištili na bezbednom mestu.

Odlaganje i uništavanje farmaceutskog otpada veliki je problem u celom svetu. Kod nas je još veći jer u zemlji nema fabrike za uništavanje ovakvog otpada, a nije rešeno ni njegovo sakupljanje i skladištenje. Otpad se izvozi u Mađarsku ili Austriju na uništavanje, kažu u Ministrastvu životne sredine i prostornog planiranja.

Projekat prekogranične saradnje apotekarske ustanove u Subotici i Farmaceutskog fakulteta u Segedinu, još uvek nije zaživeo. Projekat prekogranične saradnje trebalo bi se pokrene naredne godine. Lokalna samouprava u Subotici je ponudila objekat u kojem bi se mogao skladištiti taj otpad. Sakupljanjem farmaceutskog otpada i skladištenjem na jednom mestu želi se sprečiti da se takvi lekovi, posle isticanja roka trajanja, nađu na subotičkom buvljaku, ali i na buvljacima u Mađarskoj.KOMENTARI

  1. milena kaže:

    Za sve treba kontenje i za one koji su glupi

  2. kljajic gordana kaže:

    gde moze da se nabavi kontejner koji moze da se zakljucava,kao ovaj crven.Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

54 + = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: