Stigli crveni kontejneri u subotičke apoteke

U svim objektima Apoteke Subotice postavljeni su crveni kontejneri za odlaganje farmaceutskog otpada. Investicija je koštala 80.000 dinara za 20 kontejnera za odlaganje opasnog otpada, a obezbeđen je novac iz spostvenih sredstava apoteke.

Slika

U Apotekama Subotice kažu da nisu mogli da čekaju da država podeli kontejnere i da su samoinicijativno krenuli u projekat razvrstavanja i sakupljanja farmaceutskog otpada. U protekle dve godine u magacinu je sakupljeno i razvrstano skoro dve tone lekova sa isteklim rokom trajanja, dok se mešečno, nekada sakupi i do 200 kilograma. Stari lekovi se prikupljaju od građana, apoteka i farmaceutskih kuća da bi se uskladištili na bezbednom mestu.

Odlaganje i uništavanje farmaceutskog otpada veliki je problem u celom svetu. Kod nas je još veći jer u zemlji nema fabrike za uništavanje ovakvog otpada, a nije rešeno ni njegovo sakupljanje i skladištenje. Otpad se izvozi u Mađarsku ili Austriju na uništavanje, kažu u Ministrastvu životne sredine i prostornog planiranja.

Projekat prekogranične saradnje apotekarske ustanove u Subotici i Farmaceutskog fakulteta u Segedinu, još uvek nije zaživeo. Projekat prekogranične saradnje trebalo bi se pokrene naredne godine. Lokalna samouprava u Subotici je ponudila objekat u kojem bi se mogao skladištiti taj otpad. Sakupljanjem farmaceutskog otpada i skladištenjem na jednom mestu želi se sprečiti da se takvi lekovi, posle isticanja roka trajanja, nađu na subotičkom buvljaku, ali i na buvljacima u Mađarskoj.KOMENTARI

  1. milena kaže:

    Za sve treba kontenje i za one koji su glupi

  2. kljajic gordana kaže:

    gde moze da se nabavi kontejner koji moze da se zakljucava,kao ovaj crven.Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: