„Stirofert” patentiran i u Evropskoj uniji

Nakon pet godina ispitivanja, patent Milana Kekanovića, specifična kombinacija betona i izolacionog materijala, priznat kao inovacija i u zemljama EU
Građevinski element „stirofert”, pronalazak docenta dr Milana Kekanovića sa Građevinskog fakulteta u Subotici, prošao je petogodišnju proveru i prihvaćen je kao patent i na području Evropske unije.

Ovo je prvi patent Milana Kekanovića, kao i nekog od predavača sa subotičkog Građevinskog fakulteta, koji je priznat u EU, a priznanje je stiglo u istoj sedmici kada je našoj zemlji iz Brisela poručeno da premalo patenata stiže iz Srbije. Kekanović za „Politiku” kaže da je do sada šest njegovih patenata prošlo takozvano PCT testiranje, ali je dalja procedura podrazumevala uplatu visokih novčanih iznosa kako bi ovi pronalasci i bili zaštićeni kao patenti u zemljama EU.

– Zahvaljujući poslovnom čoveku Miodragu Kustudiću, koji živi u Španiji, a u našoj zemlji je u Vrbasu otvorio proizvodnju „stiroferta”, ovaj patent prošao je i u EU. Pošto se plaća zaštita patenta za svaku zemlju pojedinačno, on je isplatio iznos od nekoliko desetina hiljada evra za nekoliko zemalja EU. Patent je pred priznavanjem i u zemljama bivšim članicama SSSR-a, dok je u SAD u toku procedura njegovog testiranja – objašnjava za „Politiku” Milan Kekanović.

Slika
Foto: A. Isakov

„Stirofert”, prema njegovim rečima, predstavlja armirano-betonsku konstrukciju sa roštiljno-kasetnom strukturom i dokazao se, kako su pokazala ispitivanja, kao odličan čuvar energije, pogodan za međuspratne konstrukcije velikih razmera.

– „Stirofert” ima izuzetnu nosivost i u slučaju najjačih potresa, a to je i lak materijal pa zbog toga i pogodan za gradnju adaptivnih prostora i savladavanje velikih raspona od preko 10 metara. Prednost je što je „stirofert” već u primeni, atestiran je, ovim materijalom izgrađeno je desetine hiljada metara korisne površine, a povratne informacije su toliko pozitivne da mi možemo da garantujemo „A” klasu energetske efikasnosti objekta kod kojeg je primenjen „stirofert” – kaže inovator.

Testiranje „stiroferta” za zemlje EU otpočelo je 2006. godine i sada je pred proizvođačem ali i autorom mogućnost da se on prodaje kao patent, ili kao patent i tehnologija što podrazumeva i izvoz potrebne opreme i mašina. Kekanović smatra da je prednost „stiroferta” ne samo u njegovoj lakoj konstrukciji i otpornosti, već i u činjenici da je dobar termoizolator i da je zbog toga pogodan i za gradnju u kontinentalnoj ali i tropskoj klimi. Kombinacija armiranog betona i izolatora pokazala se kao pravo rešenje za očuvanje temperature objekata.

– Svest o važnosti energetske efikasnosti objekata u našoj zemlji nije još dovoljno prisutna, ali u zemljama Evropske unije to je nezaobilazan uslov u gradnji – napominje Kekanović.

Inače, Kekanović ima 20 prijavljenih patenata u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, međutim, ne može za sve njih da plaća održavanje koje po priznatom patentu košta godišnje 10.000 dinara, pa se nekih i odriče.

– Patenti su uvek posebna vrednost, oni su specifični intelektualni ali i ekonomski potencijal zemlje i mislim da mi o tome ne vodimo dovoljno računa – ističe Kekanović.

Aleksandra Isakov
PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: