Stiroporom protivu fasade

Građani Subotice, bilo oni koji su to rođenjem ili oni koji su to postali svojim izborom, listom su ponosni što žive u gradu koji svojim izgledom nedvosmisleno pripada srednjoj Evropi. Neki samo deklarativno a neki svojim delima, rade na očuvanju arhitektonske baštine, pa čak i oni koji imaju najsebičnije pobude, shvataju da smo sa time svi na dobitku.
Ipak, ima primera koji dokazuju da je ponekom pri rođenju odstranjen svaki smisao za lepo i vredno.
Evo primera u centru grada, gde vlasnik velike i lepe kuće , smatra da zidovi debeli kao u tvrđave, nisu dovoljna izolacija a ornamenti na fasadi ne vrede ni paru. Kao rezultat ovakve kombinacije prefinjenosti i stila, dobije se ovo:

Slika

Upomoć, tonem !
Slika

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Ova kreacija ekološkog razmišljanja uštede toplotne energije zaslužuje svu pažnju subotičkih genijalaca zaslužnih za bisere očuvanja identiteta grada (da ne nabrajam, jer je lista poduža).U tom kontekstu moguća sledeća rešenja uštede gradskog budžeta mogu biti oblaganje stiroporom gradske kuće, sinagoge, svih sakralnih objekata (ne greju se , pa bi izolacija bila pravo rešenje), a da ne govorimo o Rajhl palati jer se zna da keramika, još pogotovo ona austrougarska zvana žolnai nije termoizolator. Na kraju, gradska Green TV mogla bi da snimi dokumentarac za koji bi sigurno dobila neku od ekološki orijentisanih nagrada. Naravno, ne bi izostala ni pohvala "zaštitarima" urbanog nasleđa jer prilagođavaju nasleđe novom dobu. Dobu primitivizma.

 2. djomla kaže:

  Kreativno. Čovek štiti fasadu od vremenskog uticaja. Možda 2050. godine neko poskida stiropor i opet osveži fasadu. Svi elementi će biti na broju, neokrnjeni. :p

 3. Komšija kaže:

  Ima li nekoga živoga u zavodu za zaštitu spomenika kuklture ? Ima li živih u gradskoj kući ?
  Ima li nekoga u inspekcijskim službama ko pomišlja da je njegov posao da kontroliše i nadzire nezakonite i nedozvoljive poslove. Ima li nekoga ko proverava da li postoji dozvola za građevinske radove koji se izvode kad ko hoće i gde hoće.
  Ima li ova kuća domaćina ? ? ? ? ? ? ?

 4. Gost kaže:

  Gde je ova kuća? U Subotici ili u Gnjilanu kad su zazidani prozori i ostavljene neke rupe a sad je blindira i termički i zvučno. Aman, šta je ovo.

 5. Lansky kaže:

  "Ljudi, da li je ovo moguće"
  (Mladen Delić)

  Slika

  Sada
  Slika

 6. dasHHa kaže:

  Ja cu licno grafite radit na ovoj fasadi dok god vlasnik ne ukloni stiropor i obnovi fasadu u originalu!!!

 7. gost kaže:
  Komšija napisao:Ima li nekoga živoga u zavodu za zaštitu spomenika kuklture ? Ima li živih u gradskoj kući ?
  Ima li nekoga u inspekcijskim službama ko pomišlja da je njegov posao da kontroliše i nadzire nezakonite i nedozvoljive poslove. Ima li nekoga ko proverava da li postoji dozvola za građevinske radove koji se izvode kad ko hoće i gde hoće.
  Ima li ova kuća domaćina ? ? ? ? ? ? ?

  Ima domaćina, ali se ne meša u svoj posao.

 8. djomla kaže:
  dasHHa napisao:Ja cu licno grafite radit na ovoj fasadi dok god vlasnik ne ukloni stiropor i obnovi fasadu u originalu!!!

  Ne moras da radis to, takve fasade su same po sebi mamac za natpise tipa "PFC" ili "Blue Marines"… Kako je to izgledalo sa prozorima.

  Slika

  Što se tič ustanova koje se bave zaštitom, ili pak inspekcijama, od njih smo odavno digli ruke. Ako se ne raguje na prvom slučaju, pa prodje i drugi slučaj a niko ne reaguje, onda treći i četvrti idu sami po sebi…

 9. Gost kaže:

  pa to je vlasnik City televizija gde je vlasnik kum sa Kosova od gradonacelnika

 10. Zastitari kaže:

  Predmetna kuća se ne nalazi u zaštićenom jezgru grada, niti je pojedinačno zaštićena, prema tome na žalost nemamo zakonsko pravo da ga zaštitimo. Naravno i mi smo revoltirani sa ovim tretmanom. Svaka kuća u gradu ne može biti zaštićena, ali se očekuje od vlasnika da se drži osnovnih estetskih pravila.

 11. djomla kaže:

  Na osnovu dosadašnjeg iskustva, može se zaključiti da se od vlasnika ne može očekivati da se drže osnovnih estetskih pravila. Mnogi objekti u gradu nisu pod zaštitom a nalaze se kraj ili u blizini veoma bitnih objekata. Ako objekat sam po sebi nije zaštićen onda su ovakve stvari dozvoljene što automatski može da naruši celokupnu sliku dela grada, ulice ili kvarta.

  Primera radi, u ulici Vuka Karadžića ima jedan objekat pod zaštitom a oko njega je u planu izgradnja susednih objekata. Pošto ti objekti nisu zaštićeni vi tamo možete izgraditi objekte sa veoma različitim fasadama, koje se više ili manje uklapaju ili ne uklapaju u fasadu zaštićenog objekta. Može se dobiti fasada koja sasvim lepo stoji uz postojeću fasadu i čini jednu skladnu celinu, a može se dobiti nešto potpuno suprotno, da stolarija, boja, ali i materijali i oglici fasade potpuno odudaraju od žaštićenog objekta.

  Hoću da kažem, da je potrebno pokrenuti inicijativu za donošenje pravilnika da se objekti koji nisu pod zaštitom izgledom prilagode susednim objektima pod zaštitom kako bi zajedno činili skladnu celinu. Naravno to ne moraju biti Bog zna kako skupe fasade, ali takve da svojim izgledom i bojom ne budu u suprotnosti sa susednim objektima.

  Za to je potrebno da se pre davanja dozvole za izgradju ali i rekonstrukciju nekog objekta, Zavodu za zaštitu spomenika dostavi budući izgled fasade, i da isti taj zavod da svoj sud o predloženom rešenju. Taba bi grad imao potpunu kontrolu nad budućim izgledom ne samo centra grada već i svih ostalih kvartova u gradu.

 12. onako uzput kaže:

  Citajuci komentare pade mi na pamet objekat na samom pocetku korzoa,koji je zasticen i ostao kao takav,a iza njega nikla ona "divna Dafinina" zgrada,sva u staklu i ogledalima.Pa sta reci onda za ostale objekte,kada se u najuzem centru grada dozvoljavaju takvi propusti. Mi mozemo da komentarisemo , a oni svakako rade po svome!

 13. kiril kaže:

  izmestite zatvor!!!!

 14. Gost kaže:

  "Predmetna kuća se ne nalazi u zaštićenom jezgru grada, niti je pojedinačno zaštićena, prema tome na žalost nemamo zakonsko pravo da ga zaštitimo. Naravno i mi smo revoltirani sa ovim tretmanom. Svaka kuća u gradu ne može biti zaštićena, ali se očekuje od vlasnika da se drži osnovnih estetskih pravila."

  Citat pripada nekakvim zaštitarima pa kad tza zgrada nije pod njihovom zaštitom gde su nestale one dve najtarije secesijske zgrade u Vase Stajića. Šta to bi sa njima ? Gde su ? Da li imate prozore ili ste i vi sebi na prozore navukli stiropor i pretvorili ih u puškarnice ? Pogledajte onu rupu pritisnutu daskama , ispčod je Fontama što zovu je Zelena. Gde je ta zelena fontana, vi ste nadležni da je branite ili da naredite da se čuva kako treba. Šta radite , gde ste ?

 15. Max. kaže:

  to nije kum od grafonacelnika nego je on radio kod njega na radiju vesti za vreme Slobe

 16. jasmina kaže:

  I nastavlja se degradiranje ovog objekta! Sa nekom….indigo….drecavom…ne znam ni ja kakva je ono plava boja. Ako bi neko bio ljubazan da fotografise, pa da se malo nasmejemo/rasplacemo/poplavimo od muke!

 17. djomla kaže:

  Jedan momak dobro pogodi nijansu plave koja se tamo nalazi. To je nesto ovako. Katastrofa!

  Ali zato jesi li primetila objekat u Borovoj ulici koji se rekonstruise? Savrseno, cekam da se uklone skele, posto je pri kraju…

 18. Hanibal Lektor kaže:

  Ja mislim da će detalje da izvuče ŽUTOM bojom.

 19. jasmina kaže:

   

  djomla:
  Ali zato jesi li primetila objekat u Borovoj ulici koji se rekonstruise? Savrseno, cekam da se uklone skele, posto je pri kraju…`

  Nisam prosla tom ulicom neko vreme, ali jeste bilo lepo ono sto sam videla.

   

 20. Lansky kaže:

  Nova boja

OSTAVITE KOMENTAR

20 + = 29

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: