Stiže bonus od pet hiljadarki

Ovo je definitivno srećna nedelja za penzionere! Po saopštenju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, isplata jednokratne pomoći za više od 1,7 milion penzionera počinje u sredu, uplatom na tekuće račune iznosa od 5.000 dinara, dok će po kućama trajati nekoliko dana.

Stari ljudi penzioneri subotica-2

Vlada Srbije je posebnim zaključkom odlučila da se svima, bez obzira na visinu penzije, dodeli jednokratna pomoć od 5.000 dinara. Taj novac biće isplaćen korisnicima prava na penziju, na privremenu naknadu po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, na invalidsku penziju i invalidnoj deci koja su korisnici prava na privremenu naknadu za vreme nezaposlenosti. Jednokratna isplata pripada svim korisnicima kojima se isplaćuje penzija ili naknada za oktobar 2016. a imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Za isplatu jednokratne pomoći od 5.000 dinara za 1.726.465 penzionera država će iz buyeta izdvojiti više od osam milijardi. Za državu je jeftinije da ide na isplatu jednokratne pomoći, bez obzira na to što treba izdvojiti poveću sumu novca jer iznos pomoći ne ulazi u penzijsku osnovicu pa će se, samim tim, i najavljeno povećanje računati na postojeće rešenje o penzionisanju koje neće biti uvećano za 5.000 dinara.

Prvo je bilo najavljeno da će jednokratnu pomoć dobiti samo penzioneri čiji je ček ispod 25.000 dinara, ali je na kraju odlučeno da bolje ekonomske rezultate osete svi penzioneri jer je veliki deo njih dao značajan doprinos finansijskoj konsolidaciji, kako ove godine, tako i prošle. Po oceni ekonomiste Mlađena Kovačevića, ne bi trebalo ni postavljati pitanje da li svi treba da dobiju pođednako jer je onima koji imaju najviše penzije prilikom umanjenja najviše i oduzeto.

On tvrdi da će jednokratnom isplatom svim penzionerima, kao i povećanjem koje će se odnositi na sve, zapravo oni biti delimično izjednačeni. Niti povećanje niti jednokratna pomoć, ističe Kovačević, neće ni delimično pokriti povećanje cena troškova života jer penzioneri taj novac neće potrošiti za putovanje već za egzistencijalne potrebe kao što su hrana, struja, stan… Ove sedmice, tačnije u četvrtak i petak, više od milion penzionera dobiće druge deo oktobarskog čeka. Prvi će do novca doći oni koji penzije podižu na šalterima pošta ili im ona stiže na kućne adrese, a dan kasnije i korisnici tekućih računa. Iznos ne čeku je isti kao i prethodni.

Međutim, od Nove godine iznos na čeku trebalo bi da bude uvećan 1,5 odsto, što znači da će država penzionerima, osim te jednokratne pomoći koja ne ulazi u penzijsku osnovicu, od januara naredne godine povećati penzije. Povećanje penzija u narednoj godini malo je veće nego ovogodišnje, koje je iznosilo 1,25 odsto. Na prosečnu penziju to uvećanje iznosi 351 dinar, tako bi od Nove godine ona, umesto sadašnjih 23.456 dinara, trebalo da bude 23.807. U projekciji buyeta za narednu godinu računa se da će povećanje penzije od 1,5 odsto državu koštati dodatnih 7,5 milijardi dinara, osim novca koji se iz državne kase daje svakog meseca da bi isplata penzija bila redovna.

Inače, penzije će, najavljuju iz Fonda PIO, i 2017. biti redovne i stizati po uobičajenom tempu. Samostalci će prvi dolaziti do celog čeka, odmah na početku meseca, nekoliko dana kasnije dobijaće ga vojni i poljoprivredni penzioneri, dok će bivši zaposleni svoje prinadežnosti dobijati 10. i 25. u mesecu.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Safet kaže:

  Svaka cas za naseg vucka i sns. Zaplakah od srece. Samo napredno!

 2. Vesko kaže:

  Ima penzioneri da se opare, a to sto mnogima oduzeto, nikom nista. Sa 5000 din. treba proslaviti slave,Bozic i Novu godinu.Ko se u ovaj iznos uklopi, pravi je umetnik.

 3. Mister No kaže:

  Ne sluti na dobro.:)

 4. rax kaže:

  evo sada na vestima, stize porez na odvodnjavanje, taman ce se od ovih para moci platiti, inace taj iznos isto ide u budzet, bravo za vodje! po meni ovo je izuzetno povoljna vest, da vidimo dokle ce moci gradjani, a mozda i botovi.

 5. stormwatch kaže:

  Prefantasticno. Uzeo je za 2 godine 100.000-300.000 dinara penzionerima sa visim primanjima, a ovima sa nizim 50.000-150.000 i sad ce dati 5.000 dinara bonusa. Jebote ako se penzioneri uvate na ovu podvalu.

 6. Ih kaže:

  Meni s penzijom od 1000 EUR-a ovo dođe da kupim koju rolnu WC papira.

OSTAVITE KOMENTAR

23 + = 28