Stižu nam vozovi iz Rusije

Već neko vreme se tupe zubi na temi modernizacije željeznice. Kada su jesenas iz ministarstva bili u poseti ovdašnjoj regionalnoj privrednoj komori, pala su velika obećanja o obnavljanju željezničke mreže iz 19. veka i dovođenju novih kompozicija iz Rusije. Kako je to bilo davno, pre neki dan su čelnici gradova sa severa Vojvodine, složno podsetili direktora željeznice na stanje koje vlada na našim prugama i da nam sleduje nekoliko tih ruskih vozova za linije prema Segedinu, Senti, Somboru… Ne znam kako ste zamišljali te vozove, verovatno poput onih spavaćih vagona koja prolaze kroz subotičku stanicu. Dakle, isti kao naši stari samo očuvaniji i čistiji.

 

Ali kada je jutros u 07,49h, u subotičku stanicu stigla prva kompozicija sa istoka, oduševljenju nije bilo kraja. Ovaj je otišao na jug ali nekoliko ovakvih primeraka mora ostati kod nas. To je pošteno. U suprotnom, gradonačelnik Saša treba da ih zaustavi, makar legao na prugu. Kao onomad kada je Kučera obećao da će leći u Zagrebačkoj ulici ako za godinu dana ne bude gotova zaobilaznica. Ustvari, to nije najbolja ideja. Da je Kučera legao, sad bi mu držali misu za 6 godina od mučeničke smrti.KOMENTARI

 1. Mc kaže:

  E sad samo jos pruge da se poprave i da nakrivimo kapu 🙂 

 2. dasHHa kaže:

  Ne treba zaboraviti da je elektrifikacija pruge Subotica-Sombor i rekonstrukcija pragova i sina, zamena signalnih uredjaja i postavljanje optickog kabela takodje prioritet do 2020. g. Izgradnja drugog koloseka i rekonstrukcija postojeceg kao elektrifikacija koridora X(Subotica-BG) takodje prioritet do 2020.g. Elektrifikacija,modernizacija sigurnosno-signalnih uredjaja i sistema kao i postavljanje optickog kabela na pruzi Subotica-Horgos isto tako prioritet.Kompletna rekonstrukcija suboticke zeleznicke stanice (zgrade, sistemi, pruge, skretnice, elektroprenosna mreza, nadvoznjak kod Opstine). Izgradnja intermodularne ranzirne stanice kod bikova (veza putnog, vazdusnog i zeleznickog saobracaja). Sve su ovo prioriteti od regionalnog znacaja i naravno gradskog znacaja.

 3. dasHHa kaže:

  …i naravno novi nadvoznjak na severnom bulevaru jer ovaj postojeci ne zadovoljava minimalne vertikalne gabarite i bezbednost saobracaja na zeleznici i na nadvoznjaku.

 4. adkersu kaže:

  …i naravno od svega napisanog do 2020. neće biti ništa.Svi naši vozovi prođoše.

 5. stormwatch kaže:

  Subotici 3 komada! Hvala lepo!

OSTAVITE KOMENTAR