Manje potrošača-skuplje grejanje

Od juče su topli radijatori u većini stanova u Subotici koji su priključeni na gradsko grejanje. U „Subotičkoj toplani” objašnjavaju da grejanje neće početi samo u onim objektima u kojima se trenutno odvijaju radovi ili u onima koji duguju.

.
– U protekla tri dana, temperatura je ispod 15 stepeni i zbog toga grejanje počinje ranije. Apelujemo na vlasnike stanova da saniraju kvarove ukoliko ih ima, kako bi se i kod njih što pre pokrenulo grejanje – rekao je direktor JKP „Subotička toplana” Pero Rikić.

 .

S druge strane, zbog visokih računa za grejanje određeni broj Subotičana je odlučio da se isključi sa sistema grejanja Subotičke toplane. Stanare zgrade u ulici Evgenija Kumičića 14 iznenadio je dopis iz Toplane, u kojem stoji da će, zbog onih koji otkažu grejanje, preostali korisnici morati da plaćaju više. U Toplani kažu da isključenja odobravaju, ukoliko se ne narušava stabilnost grejanja u objektu, dok u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine ističu da Toplana nema zakonskog osnova da gubitke zbog otkaza usluge nadoknađuje povećanjem cena preostalim korisnicima.

..

– Nas zanima zašto ćemo da plaćamo grejanje za građane koji su isključeni. Mi treba da plaćamo onoliko koliko potrošimo – kaže Marija Crnić, predsednik stanara zgrade u Evgenija Kumićića 14.

. 
U „Subotičkoj toplani” objašnjavaju da nije isto kada se isključuje potrošač sa samostalne, ili zajedničke podstanice. Odobrenja za isključenje sa gradskog grejanja izdaju se potrošačima ukoliko se ne ugrožava sistem za grejanje. Rikić istiće da se toplota rasipa i zbog toga će potrošači više da plate, ali to nije poskupljenje. Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine ističe da svako može da se isključi sa sistema i da Toplana ne bi smela to da naplati drugim stanarima koji su priključeni na gradsko grejanje. Većina stanara u zgradi na adresi Evgenija Kumičića se protivi isključenju komšije, jer ne žele da plaćaju grejanje i za njega, s tim da se pre godinu dana isključila jedna komšinica koja je otišla u Ameriku. Pitanje koje postavljaju građani Toplani je: ko umesto nje sada plaća grejanje?

 .

DnevnikKOMENTARI

 1. niko 024 kaže:

  Do sada je bilo. 3 dana ispod 12 stepeni, dok je bilo fiksno grejanje, a sada gledaju da uzmu sto vise para gradjanima. Mislim da nemaju pravo i to je lopovluk da naplacuju vise gradjanima ako se neko iskljuci. Nemoze se neko kaznjavati samo zato sto se komsija iskljucio sa grejanja, to je neposteno i treba se boriti protiv lopova. Umesto da se malo pobrinu za velike duznike koji im duguju za grejanje, oni po gradjanima sve vise lupaju cene i tako namirivaju svoja potrazivanja.

  Molim Gradonacelnika da to resi sa Subotickom Toplanom, jer cemo doci u situaciju da ce sve veci broj gradjana otkazivati grejanje.

 2. Anonimni kaže:

  Ja se izvinjavam, ali ja ne primecujem da je pocelo grejanje. A kod nas se ne vrse radovi i ne dugujemo.

 3. S2S kaže:

  Kakve su to lopine! Ljudi se već 2-3 godine žale na račune a sada ispada da treba da se „solidarišu“ sa sirotom toplanom. Kao što je rečeno, treba da se pozabave velikim dužnicima a ne da nekim starcima sa jadnim penzijama i ostalim građanima uračunavaju dugovanja drugih. Nadam se samo da će nekome „puknuti film“ uskoro…

 4. nn kaže:

  Da li je tacno da u Subotici leti plaćaju manje račune za grejanje nego zimi.  U N Sadu je isto u par posto razlike.Ako ne bismo ni imali grejanje zimi leti bi nam naplacivali redovno pun iznos.
  DJEPAROŠI

 5. djomla kaže:

  U Subotici postoji poseban način obračuna toplotne energije u odnosu na ostatak Srbije.

  Naime, postoji fiksni i varijabilni deo računa. Fiksni se plaća tokom cele godine, dok se varijabilni deo naplaćuje samo tokom isporuke toplotne energije. Fiksni deo će se od 1. decembra korigovati na osnovu inflacije i on će iznostiti 26,89 dinara po kvadratu. Varijabilni deo se prošle godine plaćao 4 dinara po kilovat času, i njegova cena će zavisiti od cene gasa.

  Nakon uvođena novog sistema, u prvo vreme nije postojao fiksni deo, pa su računi bili izuzetno veliki tokom januara i decembra, da bi se kasnije uveo i taj fiksni deo kako bi se na neki način ublažili računi tokom zime.

OSTAVITE KOMENTAR

59 + = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: