Što ne mož’ – ne mož’

Jeptinije je kupit paradičke jel krumpira neg ode u ovu našu piščinu bašču posadit. Ovaj fićkeš je dobar samo draču i gelegunji jel majstoru za malterisanje i normalno za vinograd i eventualno voćnjak, al za bašču, ma ni pomislit kad sve izgori.

Vamo, još s’prolića kad dunu vitrovi, ma to lipo pofalit koliko navije ku snig da vije, oči ne mož otvorit, a kad ošine peć zvizda u kanikuli, e onda po metera pod pisak sve prži.

pisak

Al kada imaš i nedokazanog svita, ku Mara kad se udala tute na salaš pa furtom gnjavi Vranju: te bi ovaku bašču, pa onaku, pa samo što ne bi pirinča sadila.

I nakane ona Vranju da te dvi motike piska triba uzorat, pa će ona posadit  – ma samo taku bašču.

Uzo Vranje i ode kod Ene. „Faljnis  Eno!

Jal..Tijo bi ti doć uzorat onaj pisak što mi pod kućom?“

„Jeto ja ne marim, al tamo moram otić sa Džondirom, jel sa Fergusonom ću oma zapast.”

-Jedared iđe Eno i vuče tanjiraču … „Ne mož Vranje ovo  s’plugom samo istanjirat i dosta je“.

Počne on tanjirat kad jedared „brrrr,vvvvvvrrrrrr,naprid ,natrag, livo desno – al Džondir upo do tulajca u piščinu. Ispo Eno, počo covat  i kečat traktor pa se okrene na sirotog Vranju i onako bisno na njeg:

“ Vidiš!!!? . Vranje siroma nit luk ijo nit luk mriš’jo , veli“:

“Vidim , jevo iđem kod Radeta, on ima bager pa će te valjda iščupat“ .

HHHHHH „ Valjda kaže Eno onako kroz zube al ku ker bisan. Za jedno podrug sata, evo ti Vranje i Radeta s’bagerom i kojkako ovaj iščupa Džondira. Eno, davo gasa nije ni novce tijo primit, kaže: “Ništa nisam ni urad’jo“.

Sad Vranje pita Radeta šta košta za bager što je istiro. „Ma bježi bolan, saću te očepit po nosu, gdje ba da ti naplatim kad je nevolja“. Vranje, kaki je red, uzme i kaže: „E kad neš novce, jevo ja sam ispeko zardeliju rakiju to moraš uzet ove dvi litre“.

Uzme Rade i ode, jedan drugog su ispoštovali. Misli Vranje sad je Mara vidila da ne mož ništa uradit. Aha, samo je mislijo.

„Vranjice moj, a šta ne odeš kod Stipana, on iđe frezovat sa onim malim kultivatorom, on ne mož zapast“. Vranje samo priklopjo očima i šta će kad ova njegova grasta, će mu mozak popit sotom baščom.

Ajc on kod Stipana, dogovoridu se i dođe Stipan. Popje jednu brbljušu na ma’ i drn, drdnrdn, s’onom štrandžicom upali i krene . Iđe jedan komad tamo, vamo, tamo vamo, izuvo papuče i onaka ljudeskara ku melak jak većma gura kultivator neg što mašina vuče. Ovo dvoje sili u lad , Mara već skuvala i kafu. Božeeeeee, kad je onda Stipan se počo vućat onaki nogat jedared lego doli pa odsko’čjo, izvr’njo kultivator i počo skakat na jednoj nogi, ovo dvoje gledadu koji mu očin, Mara pobigla unutra, Vranje oped osto.

Stipan ku vrebac doskako na jednoj nogi, i zaklištijo očima na Vranju:

„ Čuuuuuuuuuj, Vranjeeeeee!!! Ovo neće na dobro izać!!!.”

„Pa,pa,pa šta ti se tako zdravo gadno desilo?”

„Šta???Još pitaš? Oš da te opalim po usti??? U tri klinca i ti i babini zubi, vidi šta mi se nazabadalo po tabanama !!! „

Siroma Vranje smiri kojkako Stipana i počne mu vadit babine zube koji nuz zubaču i prcov ucigurno najbolje rode u pisku. Kad se ovaj prodero, oped šta je.

Stipan je stvarno lipo rad’jo al greška mu bila jel je bijo bos, u digod je stavo na babin zub kaki malo veći. Kako je stavo tako je vućjo se nogom i kečjo palcom od noge u kultivator, siroma kako je keč’jo tako je odva’jo i palac na nogi.

Šta će ku će oped po Vranji, sijo ga na kola i tiraj u bolnicu sa Stipanom. A kad je došo kući veli Mari:

“ E jarebice jedna, neš ti meni nikake bašče tute sadit, ako bi orala onda uzmi plug što je dida Pere hasniro i guraj el vuči, briga me. Triput sam već mogo dobit po usti zbog bašče, a sad još nuz klinac i Stipan odval’jo palac, pa mu moram ić radit, nemož čovik poradit kad se obogal’jo“

Tu je bijo i kraj divanu o bašči, valjda je i Mara svatila, da što se ne mož, ne triba ni silovat.KOMENTARI

 1. čiktar kaže:

  Nemoj tako….raste tu i dikica i zubača i maslara a u zadnji 20 godina tute je i ambrozija…….samo šteta što ji niko ne otkupljuje!!! 😛 😛 😛

 2. jasso kaže:

  Ko nije odraso u pisku,taj ne zna o cemu pises,a čiktar jos si zaboravijo kazati za divlji pamuk,taj kad se ukoreni,tesko ga je istribiti…

 3. Gornjak kaže:

  @ČIKTAR-Zubača ? „““Siroma Vranje smiri kojkako Stipana i počne mu vadit babine zube koji nuz zubaču i prcov ucigurno najbolje rode u pisku.“““

 4. Žanka kaže:

  DIVAN TEKST … UŽIVALA SAM 🙂

 5. Lenin kaže:

  18 godina intenzivnog prskanja sa herbicidom,kao i čupanja i kopanja zubače i raznog korova,tek sada sam stigao do granice čiste bašte.Džaba bilo moj trud u početku kada su mi komšije ostavljali svoju zemlju na prirodu.A seme leti uz malo jači vetar.Nove komšije se trude da i njihovo bude okej,tako mi puno lakše sa ovim našim crnim piskom.A svakom slučaju je bolji nego Vranjin žuti.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 53 = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: