Stogodišnjak kao vino

Najstariji fudbalski klub na ovim prostorima, subotička Bačka 1901, ove jeseni osvojila je 25 bodova i time potvrdila planove rukovodstva o zimovanju u gornjem delu tabele. To, međutim, nije ono najznačajnije u 114 godina postojanja ovog fudbalskog „starca“. Kako rade, žive, šta planiraju i kakve su im ambicije, razgovarali smo sa prvim čovekom kluba, Nemanjom Simovićem.

backa 1901

– Odmah pošto me letos Skupština izabrala za predsednika, odabrao sam novi upravni odbor koji ima dvogodišnji mandat. Na prvom sastanku smo podelili zadatke i do tančina se zna šta je čija obaveza. Takođe smo te dve godine podelili na dva dela. U prvoj godini je najvažniji zadatak konsolidacija kluba, a u drugom delu bavićemo se takmičenjem seniorskog tima – naglasio je Simović.

Šta podrazumeva konsolidacija?

– Klub izdržava iz sopstvenih prihoda. Oni na mesečnom nivou iznose od 800.000 do milion dinara. Potiču od izdavanja poslovnih prostora na buvljaku i svakodnevne naplate sa dva parking prostora. Ta sredstva su žila kucavica kluba i njihova kontrola i domaćinska raspodela omogućuju nam da dobro radimo. S obzirom da nismo na tuđim „jaslama“ i da sve troškove održavanja samofinansiramo, treba da se zna ko šta radi. U današnje vreme ta svota prihoda izgleda velika, ali tvrdim da je ona uz samo jako dobro upravljanje dovoljna da Bačka opstane u Srpskoj ligi.

Predsednik-Subotičana-Nemanja-Simović-700x1024

Predsednik Subotičana Nemanja Simović

 

Iz čega se onda sastoje toliki rashodi?

– Pored glavnog imamo i dva pomoćna terena. Toliku travnatu površinu treba i održavati. Košenje, zalivanje, radnici na održavanju… Struja, voda, ekonomat, pet takmičarskih ekipa plus predpetlići. Plus plate za stalno zaposlene radnike, stipendije fudbalerima i troškovi njihovih takmičenja. Konsolidacija svega je bila i ostala prioritet. Uradili smo mnogo i na estetskom uređenju stadiona. To smo mogli sebi priuštiti uz veliku pomoć FS Srbije, koji nam je uplatio tri miliona dinara, pa smo rekonstruisali krov centralne tribine izgrađene još 1926 godine. Betonirali smo deo zapadne tribine i postavili oko 180 plastičnih stolica.

backa 1901 subotica

A, takmičenje?

– Seniorski tim je pošteđen svih pritisaka. Ništa nije pod moranjem. Važno je da nisu u opasnoj zoni. Trener Slobodan Kustudić je dobro postavio ekipu, koja je ostvarila i više od očekivanog. Za nas je poseban uspeh mladost tima. U Beočinu smo nastupili sa sedam bonusa, protiv TSC u poslednjem kolu igralo ih je pet! To je prava snaga Bačke…

Šta ako se nakon prolećnog starta izjednačite sa rivalima ili čak izbijete na čelnu poziciju?

– Samo polako… Naš plan je da se tek u narednom prvenstvu okrenemo ambicijama za prelazak u viši rang. Do tada se mora još mnogo toga uraditi, doterati i finansijski osnažiti. Mi resursa imamo, ali ne žurimo. Najmanji problem je da se bude prvi i uđe u viši rang. Pravi problem je u tom rangu i opstati. Kada za to nađemo rešenje, a za godinu dana imamo dovoljno vremena da ga nađemo, borićemo se za prvo mesto. Sa ovog vremenskog razdoblja od šest meseci mogu reći da je Bačka konsolidovan i stabilan klub – kaže predsednik Nemanja Simović.

Neizostavan segment „fudbalskog sjaja“ sa severa Bačke su mlađe kategorije, gde glavnu reč vodi koordinator Ilija Vukanović.

 

Božidar Spajić

sport.rsKOMENTARI

 1. xyz kaže:

  Moje saučešće… ovaj ima veze sa fudbalom koliko i moja baba sa vožnjm rolera!!!

 2. stormwatch kaže:

  Stocetrnaestogodisnjak! Klub nije osnovan 1915. nego 1901.

 3. krass1 kaže:

  E, Stormwatch, i pored blistave pameti kojom se toliko ponosis matematika Ti, bas i, nije jaca strana.

 4. stormwatch kaže:

  @krass1

  Dobro, a reci mi da li je Kostunica bio na proslavi stogodisnjice kluba?

 5. roki kaže:

  Pa ne bi Simovic ni bio u klubu da nema para. Da ne radi mozda kao volonter?
  Pa ovoliki budzet nema ni Spartak.

 6. krass1 kaže:

  @Stormwatch

  O cemu Ti to?

 7. stormwatch kaže:

  @krass1

  Pa mislio sam da ces biti upoznat sa tim dogadjajem???

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: