„Stop raku grlića materice“

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ustanovljena je 2007. godine i obeležava se svake poslednje sedmice u januaru. Tokom Nedelje održavaju se istovremeno različite aktivnosti, čiji je zajednički cilj da promovišu mogućnost prevencije raka grlića materice (sprečavanje nastanka), kao i značaj ranog otkrivanja ove bolesti. U Severno-bačkom okrugu je tokom 2010. godine 31 žena obolela od raka grlića materice od čega je 16 umrlo. U prvih 11 meseci 2011. godine od ove bolesti umrlo je 8 žena, od čega su 4 bile između 50 i 60 godina, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

.

– Ove godine se od 21. do 28. januara obeležava, u više od 30 zemalja Evrope među kojima je i naša zemlja, šesta evropska nedelja prevencije raka grlića materice sa težnjom da stanovništvo motiviše za učešće u aktivnostima koje imaju za krajnji cilj smanjenje oboljevanja i umiranja od raka. Među najznačajnijim aktivnostima koje se obavljaju tokom ove nedelje su potpisivanje peticije „Stop raku grlića materice” i podela broševa ”Biser mudrosti”. Peticija ima za cilj prikupljanje milion potpisa, koji bi bili predati Evropskom parlamentu sa ciljem da rad na programima prevencije u budućnosti učini obaveznim. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, se tokom nedelje dele ne samo ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Pokretač akcije je Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice.

.
Rak grlića materice ozbiljan je javno-zdravstveni problem u Evropi i svetu. Svake godine u Evropi se ova bolest otkrije u približno 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre zbog malignih tumora grlića materice. U razvijenim Evropskim zemljama rak grlića materice je sprovođenjem nacionalnih skrining programa stavljen pod kontrolu. Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor po obolevanju, a četvrti po učestalosti umiranja među ženama u Srbiji. Dijagnoza raka grlića materice godišnje se postavi kod približno 1400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od ove vrste malignog tumora. Kod žena u Srbiji zabeležene stope incidencije i mortaliteta (umiranja) od raka grlića materice su među najvišim u Evropi i neophodno ih je smanjivati. Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, iz 2006. godine, prosečna starost žena prilikom prve posete ginekologu je 21,3 godina, a približno svaka deseta žena u Srbiji starija od 20 godina nikada nije posetila ginekologa.

.
Zbog svega navedenog potrebno je u nedelji koja je pred nama intenzivirati aktivnosti u našoj zemlji i mobilisati sve društvene snage za prevenciju raka grlića materice i promociju značaja ranog otkrivanja ovog oboljenja. U Srbiji postoji nacionalni Program prevencije raka – ”Srbija protiv raka”, i sprovodi se skrining za rak grlića materice na širokoj osnovi i ciljani skrining. Potrebno je istaći značaj sprovođenja skrininga, odnosno ranog otkrivanja oboljenja, jer kada se ovo oboljenje otkrije u početnoj ili ranoj fazi – moguće je izlečenje u potpunosti kada je život žene spašen, i da se vrlo često događa da organ bez kojeg nije moguće ostvariti materinstvo ostane sačuvan. Treba dodati da rak grlića materice često pogađa žene baš u generativnom periodu. Primenom znanja koja nudi nauka, uz razumno ponašanje i redovne kontrole zdravstvenog stanja maligna bolest, odnosno rak više nije neminovnost koja gasi život – piše u saopštenju koje je potpisala  er Zorica V. Dragaš
Specijalista socijalne medicine.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR