Stopa kriminala nije u porastu

Na Paliću se održava naučni skup na temu Nasilničkog kriminala. Prema rečima stručnjaka u posljednje vreme u porastu je nasilnički kriminal i deca su sve češće izvršioci kriminalnih dela.
Pedofilija, nasilničko ponašanje, kao i svaki drugi oblik agresije u poslednje vreme nije u porastu, ali se od strane građana više prepoznaje i prijavljuje.
– Ranijih godina vršnjačko nasilje i mogući slučajevi pedofilije su se rešavali u krugu škole, a nije se pozivao Centar za socijalni rad, policija i druge nadležne institucije. Sada su nasilnička krivična dela sve brutalnija i deca to postavljaju na internet, kao svojevrsni oblik samopotvrđivanja, kako bi ceo svet mogao da vidi šta su uradili – rekao je dr Zlatko Nikolić, viši stručni saradnik Insituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.
Prema novom Zakonu o krivičnom postupku mnoga dela su sada strožije sankcionisana. Zatvori su prenatrpani licima koja su osuđena na šest meseci do dve godine zatvora. Kako bi rasteretile zavodske ustanove potrebno je pronaći i neka alternativna rešenja za sankcije, kaže sudija Ustavnog suda u Beogradu, Goran Ilić.
Na skupu učestvuje preko 50 sudija, advokata i tužilaca iz zemlje. Cilj skupa je i da se odgovori na pitanje zbog čega je u poslednje vreme učestalo agresivno ponašanje i način sankcionisanja. Skup će biti zatvoren sutra.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 95

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: