Stoti rođendan Laze Bogešića fudbalera

Dok gledate "Montevideo", Mošu, Tirketa i fudbalere iz romantičnih vremena kada se živelo za fudbal a ne od fudbala, ulicama Kertvaroša i dalje šeta njihov vršnjak i znanac sa zelenih travnjaka – Ladislav Lazo Bogešić.

Da bi bio savremenik onih vremena i ovih danas, čovek treba da poživi sto godina, što je Lazi pošlo za rukom. Upravo ovih oktobarskih dana, zaokružio je ovu lepu cifru naš sugrađanin, predratni fudbaler tadašnjih prvoligaša Bačke i ŽAKa, i jedan od osnivača Spartaka 1945. godine u BUDŽINOJ mijani.

Rođen još za vreme Franje Josipa, iza subotičke Kalvarije, kao fudbaler se afirmisao u obližnjoj Bačkoj. Iako su mu u ono vreme iz zagrebačkog Građanskog nudili ozbiljan novac za prelazak među "Purgere" ostao je ispod Tornja

 

"U to vreme, svi momci koji nisu hteli da idu na pijanke i u kafane, išli su u klubove. Kada sam počeo da igram za ŽAK, mene su pozdravljali nepoznati na ulici, a imao sam i svoje "drukere", navijače iz publike." – seća se stari fudbaler.

Od bezbrojnih utakmica, posebno mu je draga pobeda protiv FK Jugoslavije u Beogradu (3 : 1), kluba koji je preteča današnje Crvene zvezde.

Stadion FK Jugoslavije pre rata. Na tom mestu je pre 50 godina sagrađena "Marakana"KOMENTARI

 1. gost kaže:

  au lansky pa ti si car!
  nemoj da si stao sa ovim pisanjem!

 2. Lansky kaže:

  Planiram ko Lazo, do stotke !

 3. gost kaže:

  da pises do stotke 🙂 a da zivis barem do 120 🙂 treba barem 20tak godina penzionerskog zivota 🙂

 4. Maja kaže:

  I unuk je deda Lazin ovako neustrasivo i sa zadrskom u vazduhu po nekoliko sekundi, skakao, samo na kosarkaskim terenima. ….Ali nije imao ni srece ni razumevanja od suboticke sportske elite koja decenijama upravlja subotickim sportom…nezamenljivi su!

 5. cvrle kaže:

  Ovo je jednom bilo i nikada vise kao sto Lanski pise samo jednom i nikada vise.Pravi je suboticanin…….Cvrle iz Australije

 6. cvrle kaže:

  Lansky je the best….pisi da se secamo

OSTAVITE KOMENTAR

+ 35 = 43

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: