"Štrajk" najkorišćenija reč

I dok u Beogradu traje jedinstveni politički rialiti šou u režiji Vlade i svih parlamentarnih stranaka, u ostatku Srbije pa i u samom Beogradu se sve teže živi. Štrajkovi širom Srbije, od javnog do privatnog sektora, poskupljenja osnovih životnih namirnica, loš odnos države prema spostvenom narodu ali i sama špica na RTSu neodoljivo podsećaju na vremena koja „nisu ni strofu zaslužila“.

 

 

Štrajk prosvetara je okončan neuspešno, a izgovor za ne povećanje plata je bila mogućnost velike inflacije, koja sa druge strane nije uticala na činjenicu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova povećalo plate u svom sektoru, kako bi namirila „narodnu miliciju“. Prosvetarima je samo „obećano“ da neće dobiti plate, tj. da će dobiti plate tek onoliko koliko su radili. Time država pokazuje da se prema jednima odnosi kao majka a prema drugima kao maćeha, valjda, sve u zavisnosti od prioriteta. Ako policija ima veći prioritet od profesora ili pak zdravstvenih radnika, onda su „tužne i nesretne“ na pomolu ili su uveliko zagazile a da mi to nismo ni osetili.

 

Javni sektor i pored malih plata kako tako i funkcioniše, za razliku od privatnog koji je potpuno na kolenima, Postalo je besmisleno navodini sve te gigante po gradu koji su svoju sudbinu završili katancem, ali postoje i oni koji na primeru Bratstva očekuju da se i njihov problem na sličan način reši.

 

Više od tri stotine bivših radnika fabrike „Sever“, malih akcionara, kao i radnika drugih subotičkih firmi koji su došli u znak solidarnosti sa svojim kolegama, protestovalo je prekjuče na glavnom gradskom trgu zbog kako oni kažu loše i nezakonite privatizacije ove fabrike 2005. godine.

 

Slika

 

Organizatori protesta, Udruženje malih akcionara i udruženje Građanska inicijativa, odlučili su se da izađu na ulice nakon višegodišnjih pokušaja da skrenu pažnju na štetnu privatizaciju „Severa“. Oni smatraju da je njome izvršena pljačka „Severa“, u kojoj su izgubili i radnici, i grad, i država. Njihov glavni zahtev je da država da ugovor s kupcem, austrijskom firmom ATB, raskine i preuzme fabriku kako bi je spasla od daljeg propadanja.

 

Tražimo da se zaštiti jedna od najuspešnijih firmi u ovoj branši, koja ovih dana puni 88 godina, i koja je dokazala svoj kvalitet tokom proteklih decenija. Hiljade radnika je ugradilo svoj rad u ovu firmu, i velikim odricanjima izgradili je i doveli na svetsku scenu. Novi vlasnici, međutim, hoće da je ugase – rekao je Vanja Dragojlović, predstavnik malih akcionara.

 

I dok se pet stotina radnika Severa buni, ostatak građanstva u neverici isčekuje najavljeno povećanje električne energije koje je tokom jučerašnjeg dana najavio premijer Cvetković, preturajući po novčaniku nebili pronašli još koji dinar u te namene.

 

Poskupljuje struja, ali ne za sveKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR