Štrajk sve izvesniji

Nisu tako davno bile devedesete, godine kada su deca bar jednom godišnje odsustvovala sa nastave iz raznoraznih razloga. Časovi su se prekidali zbog štrajkova, nedostatka grejanja, pokušaja revolucija pa čak i bombardovanja. Tih godina se među đacima tačno znalo da će bar nedelju ili dve dana biti van klupa, što se u ono vreme cenilo s obzirom da nije bilo jesenjih raspusta, a mogao si da imaš svega 3, 4 neopravdana do smanjenja ocene iz vladanja. I onda je došla ta "prokleta" dvehiljadita godina a sa njom i taj oktobar, kada su đaci poslednji put izostali iz školskih klupa neuzimajući u obzir vremenske nepogode poput poplava u Jaše Tomića, ili zemljotresa u Kraljevu.

Slika

Elem, danas, tačnije sutra, sve je izvesnije da će do štrajka prosvetara ipak doći pošto su pregovori sa Vladom o povećanju plata propali. Tri sindikata potpuno će obustaviti rad, dok će Sindikat obrazovanja skratiti časove na 30 minuta.

Na pregovorima, Vlada je ponudila sve sem povećanja plata, počevši od jubilarnih nagrada, otpremnina za one koji su otišli iz prosvete i obećanja da bi krajem aprila moglo da se pregovora o većim platama.

“Zahteve koji su izneti vezano za poboljšanje i cifre koje su pomenute Vlada nije mogla da prihvati, zato što bi oni objektivno doveli do enormnog povećanja javne potrošnje, ugrozili bi makroekonomsku stabinost zemlje i izazavali bi rast inflacije”, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Sa druge strane, sindikalci tvrde da Vlada nudi tehničke stvari koje je država po zakonu ionako obavezna da obezbedi, a jedino ne nudi povećanje plata i to za četvrtinu (25%), do kraja godine. To znači da bi sadašnja prosečna plata u prosveti od 35 hiljada dinara, do kraja godine mogla da poraste do 44 hiljade.

Štrajk podržava sva četri školska sindikata, što znači da bi od naredne nedelje od 1800 škola u Srbiji u 1600 grejanje radilo džaba.KOMENTARI

 1. lena kaže:

  U 18 škola u Subotici nastava će biti skraćena na pola sata dok će u 6 u potpunosti biti obustavljena. Škole u kojima će nastava biti skraćena “Bosa Milićević” Novi Žednik, “Đuro Salaj”, “Ivan Goran Kovačić”, “Ivan Milutinović”, “Majšanski put”, “Matija Gubec” Tavankut, “Matko Vuković”, “Sveti Sava”, “Sečenji Ištvan”, “Petefi Šandor” Hajdukovo, “Sonja Marinković”, “Vuk Karadžić” Bajmok, osnovna i srednja škola “Žarko Zrenjanin”, “Hunjadi Janoš”, “Miroslav Antić”, “Vladimir Nazor” Đurđin, kao i Politehnička i srednja Ekonomska škola.
  Zbog specifičnosti rada, u štrajk za sada neće ići ali ga podržavaju Dom učenika, Studentski dom, PU Naša Radost, Srednja muzička i Visoka tehnička škola i priključiće se kasnije ako štrajk bude potrajao.
  U Generalni štrajk idu : Tehnička škola “Ivan Sarić”, Hemijsko-tehnološka škola, Gimnazija, i škole “Deže Kostolanji”, “Miloš Crnjanski” i “Kizur Ištvan”, dok u ostalim školama čiji su zaposleni članovi ovog sindikata i dalje traju konsultacije da li će nastava biti u potpunosti obustavljena ili će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

 2. muzicka kaže:

  Samo da dopunim, tj. ispravim jedan podatak: niza i srednja Muzicka skola od petka 28. 01. je takodje u strajku. Casovi su skraceni na 30 minuta.

 3. skorpija kaže:

  Mislim da je stvrno vise dosta Vasih strajkova profesori! Sad ste se lepo odmorili pa bi jos malo na raspust. Ne mislim da Vam je plata velika, tuzno je, ali ipak ima mnoooogo manjih… Evo ja sam od ove nedelje ponovo nezaposlena, imam fakultet i verujte da sam radila i za nizu platu od te vase… Ako Vam je malo i ako ste nezadovoljni pomerite se, radice neko umesto Vas…Ja bih odmah pristala na te pare kao i vecina mojih kolega koje ne mogu da nadju prvo zaposlenje. Za kraj, smatram kao i vecina mojih drugara da i nisam neku osnovu stekla u skoli jer je Vas nacin predavanja odavno zastareo i za to sto dodjete na cas izdiktirate iz knjige i deca zapisu smatram da je 35000 i previsoko. Pozdrav svima, vratite se u skole, deca nam i tako previse vremena provode na ulicama!

 4. SG kaže:

  Naravno da želim veće plate ali za sve građane,a ne samo za prosvetare koji mogu da štrajkuju samo zato što imaju taoce(decu).Manipulisanje dečijim obrazovanjem koje je ionako upitno u današnje vreme je krajnje bezobrazno!!!

 5. djomla kaže:

  Profesori ne traze nista vise nego da ima se prosek plata dovede na nivo proseka u Srbiji, po zvanicnim statistikama. E sad, sto je ta zvanicna statistika u stvari lazna, i ne oslikava pravo stanje stvari u narodu to vec nije njihov problem.

  Razumem njihovo nezadovoljstvo, jer se tesko zivi sa cinjenicom da profesor ipak mora da odradi pun fond casova da bi zaradio platu od oko 40 hiljada dinara, a u javnim preduzecima radnik sa istom skolskom spremom ima platu bar 10 hiljada vise, a nista vise ne radi, cak radi manje, a usput podjednako je zasticen.

  Ovim oni nece dobiti mnogo, inflacija je ionako velika a njihova plata je vezana za dinar. I da im izadju u susret, za godinu ili dve, kupovna moc ce pasti na sadasnji nivo.

  Racunica je prosta:
  Zaokruzimo kurs evra na 110 din
  trenutna plata: 35000 din = 318 Eur
  traze: 44000 din = 400 Eur
  kada jedan evro bude: 1 Euro = 138,4 din, njihova plata ce iznastit opet 318 Eura, a samim tim i kupovna moc vratit na sadasnju. Koliko ce vremena proci da se dostigne ovaj kurs???

  Nakon ovog strajka, usledice i strajk medicinara, sudija i milicajaca, pa ce se i njima povecati plata, a u drzavi u kojoj para nema, jer budzetski prihodi ostaju isti, svako povecanje plata u javnom sektoru automatski obara vrednost domace valute. Drugim recima povecanje plata profesorima ce sigurno ubrzati pad vrednosti dinara.

  Zato, platu vezujte za evro, ako imate mogucnost.

OSTAVITE KOMENTAR

35 + = 43

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: