Stranke opet krše zakon?

Stranački štabovi nemaju pravo da zloupotrebljavaju zvanične baze podataka o ličnostima i da ih koriste kako bi lakše došli do birača, kaže Rodoljub Šabić.

MEDJUNARODNI DAN ZASTITE PODATAKA O LICNOSTI-SABIC-KZN

Poverenik za informacije od javnog značaja ovo je rekao za Novosti povodom sve češćih pisanih poziva građanima na kućnu adresu, da glasaju za neku stranku.

 

"Birači su i na ranijim izborima dobijali na ličnu adresu pisma da glasaju za neku stranku. Praktično, svako ima pravo bilo kome da pošalje pismo. Ali suštinsko pitanje je da li je neko zloupotrebio svoju javnu funkciju da preko zvanične baze podataka dođe do nečijeg imena, statusa i adrese. Ako jeste, to se može tretirati kao krivično delo", kaže Šabić.

 

Na pitanje kako utvrditi da li se radi o zloupotrebi funkcije i zvaničnih podataka, Šabić odgovara:

 

"Ukoliko se stranka obraća, na primer, penzioneru, trudnici, socijalno ugroženima, i obećava stvari koje su vezane za takav njegov životni status, očigledno je reč o zloupotrebi nekih podataka o ličnosti. Takve slučajeve bi trebalo proveriti"

 

Šabić kaže da je lično podneo niz krivičnih prijava zbog takvih zloupotreba na ranijim izborima, ali to nije dalo efekta.

 

B92KOMENTARI

 1. ilona kaže:

  Mene su zvali i rekli su da su iz štaba Aleksandra Vučića i pitali su me da li ću glasati za njih. 

   

  Ne znam otkuda njima moj broj jer im to nikada nisam dala niti sam nešto potpisala. Nisam znala šta da kažem i jako sam se neprijatno osećala.

 2. Glas razuma kaže:

  Jedini trenutak kada sam ja kao glasac nekome bitan. Posle me cetiri godine niko nista ne pita.

 3. joso kaže:

  jedino DSS i na Republickom i na ostalim nivoima, postuje yakone i zalaze se za legalitet,nova ekipa u Subotici je odlicna, bravo za Marka i sve ostale istinske rodoljube, koji su u ovom teskom trenutku usli da se bore za ideje…

 4. Joso 2 kaže:

  E Joso moj koliko su tebi platitli ovo da napises?

 5. Neša kaže:

 6. krass1 kaže:

  Neso svaka cast.

OSTAVITE KOMENTAR