Struja poskupljuje tri puta po 10%

Cena struje u Srbiji bi u narednih godinu ili godinu i po dana trebalo da poskupi 30 odsto kako bi Elektroprivreda Srbije imala neke osnovne uslove za investicije. Preporuka kancelarije srpskoj vladi je da to bude u tri navrata po 10 odsto, ali to ne znači da će vlada usvojiti tu preporuku, rekao je Dejan Rebrić, projekt-menadžer Delegacije EU u Srbiji za dnevnik Pres.

 

Rebrić je istakao da je stav EU da cena struje u Srbiji treba da se poveća i da Unija podržava promenu tarifnog sistema koju je nedavno najavilo Ministarstvo energetike

 

– Mi smo apsolutno svesni da sa ovom cenom EPS pada samo na kolena. Cena raznih derivata u Srbiji je na nivou evropske cene, a cena električne energije je najniža u regionu i Evropi. Ne može se očekivati da ona bude na evropskom nivou jer ni u Evropi nisu svuda iste. Ali ovih pet evrocenti po kilovatu u Srbiji sigurno nije realna cena – rekao je Rebić.

 

Ministarstvo energetike nedavno je najavilo uvođenje socijalnih karata, nakon čega bi struja u Srbiji trebalo da se prodaje po realnim cenama sem za socijalno ugroženo stanovništvo. Rebrić kaže da je to takođe preporuka EU jer je to pravedan sistem naplate.

 

– Nije fer da svi plaćaju na isti način. I oni koji greju bazene strujom i oni koji imaju samo jednu sijalicu. Ista priča je i sa centralnim grejanjem. Znači ako neko ima potrebu za socijalnom pomoći nije pošteno da on plaća punu cenu energije. Fer je da se napravi socijalna karta, a Vlada Srbije će sama odrediti ko su te socijalne kategorije – rekao je on, i dodao da socijalne karte postoje i po EU.

 

Inače, Rebić naglašava da je za 12 godina u Srbiju ušlo oko 2,4 milijarde evra donacija, a od toga preko 520 miliona samo u energetiku. Rebrić kaže da EU godišnje da Srbiji oko 200 miliona evra donacija i da bi ta sredstva mogla i da se povećaju jednog dana. Međutim, nivo investicija u energetiku će verovatno ostati isti, jer je stav EU da se EPS renoviranje objekata i infrastrukturu treba da finansira iz realnih izvora.KOMENTARI

 1. SU kaže:

  1*30%=1,3

  1*10%=1,1
  1,1*10%=1,21
  1,21*10%=1,331, što znači da je u pitanju poskupljenje od 33,1%

  Poskupljenje 3*10% baš i nije isto kao poskupljenje od 30%, uzmu još 3,1% gratis  😈

 2. dasHHa kaže:

  Dobro zapazanje! 33,1% ukupno u odnosu na trenutne cene.

  Promena tarifnih paketa podrazumeva formiranje dve tarife,do 3500kWh/godisnje i do 7000 kWh/godisnje pri cemu je ova zadnja jeftinija za 20%.Na taj nacin vise nece biti plave,zelene i crvene tarife u kojima je cena izmedju najjeftinije i najskuplje struje bila u odnosu 1:7.

  Ovakav tarifni sistem primenjuje se u celoj EU osim sto cena kWh nije ista(BG – 0.8 centa a DK 0,29 centa).

  http://www.energy.eu/

 3. xD kaže:

  LOPOVI!!!

 4. bulgarenzi murateli kaže:

  Evropska  cena za struju…a gde su evropske plate??? p… vam m…

OSTAVITE KOMENTAR