Poseta studijske grupe nemačkih i austrijskih novinara

Grupa nemačkih i austrijskih novinara boravi u Srbiji u oragnizaciji Turstičke organizacije Srbije, a prezentovana im je jedinstvena turistička i kulturna ponuda sa akcentom na multikulturalnost Vojvodine.

Značaj kulturnih odlika Vojvodine, autentična pripadnost, osobenost i turističko bogatstvo više naroda koji žive i stvaraju jedan osobeni stil života prezentovani su kao turistička vrednost austrijskim i nemačkim medijima: Reisefieber, Reise Stories Welt,  Schwäbische Zeitung, Neue Osnabrücker Zeitung, Tagesspiegel, Oberösterreichische Nachrichten.

Poseta obuhvatila je obilazak Subotice, Donjeg Tavankuta, Vršca, Ruskog Krstura, Kovačice i Novog Sada.

Novinari su se upoznali sa stilom secesije, u pravljenju ukrasnih predmeta od slame, bogatstvom sakralne arhitekture, pravljenju tradicionalnih jela, a susreli su se i sa umetnicom naivnog slikarstva Zuzanom Vereski .

U Novom Sadu, koji će u narednoj godini zaslužno nositi titulu Omladinska prestonica Evrope. Novinarima će biti predstavljen i projekat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Poseta se završava danas.

 

TanjugKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Ima tu među novinarima i unuka i praunuka onih ljudi i žena, koji više nisu živi, a bili su stanovnici ovih krajeva, kojima je sva imovina konfiskovana i koji su posle drugog svetskog rata sakupljeni u logore i proterani sa njihovih ognjišta iz Vojvodine u pravcu Austrije i Nemačke.
  Ti novinari gledaju na ove prostore malo drugačije, došli su da vide gde su im praroditelji živeli.
  I to je jedna vrsta turizma, poseta selima gde su im preci odrasli i živeli.

 2. Sara kaže:

  Isti ti znaju kakav su zločin njihove dede napravili u Evropi. Pogledaj koliko je Nemaca iseljeno iz njima savezničkih zemalja Mađarske i Rumunije. Da ne pominjemo Poljsku, Češku, Sloveniju…

 3. Donauschwaben kaže:

  Išli u Besuch a nisu posetili Karavukovo, veoma interesantno.

 4. Sepi kaže:

  Najveći logori za Švabe u Vojvodini su bili u Gakovu i Bačkom Jarku.Tamo su civili,žene i deca izgladnjivani,maltretirani i mučeni.Mnogi su pomrli od gladi i bolesti ne dočakavši da se dokopaju slobode u Austriji ili Nemačkoj.To je Tito hteo napraviti i s Mađarima,ali mu Staljin nije dozvolio.Da jeste,Mađara bi u Vojvodini danas bilo koliko i Nemaca.

 5. ww2 kaže:

  Imao sam licno priliku da proucim arhivsku gradju i izjave proteranih Nemaca iz bivse Jugoslavije. Od 50 logora u kojima su bili internirani, 41 je bio na teritoriji Vojvodine. Preziveli logorasi, dobrim delom zene deca i starci, proterani su u Nemacku odnosno Austriju. Jedan manji deo ih tamo i ostaje dok se glavnina preselila u USA gde su imali ( i maju) status zrtvi komunistickog progona i terora. Oni samo cekaju pogodan trenutak da presaviju tabak i podnesu racun za kako materijalnu tako i nematerijalnu stetu. Razlog za tuzbu je sto kolektivna krivica ne postoji i zbog pojedinaca se ne moze kaznjavati citava etnija. Njima se je upravo to dogodilo. Sto se tice Vojvodjanskih Madjara, do njihove deportacije u Madjarsku nije doslo, ne zbog nekakvog Staljina i Tita. Razlog je vrlo prost. Kada bi se proteralo u Madjarsku vise stotina hiljada Madjara, Madjarska bi bila primorana da ih zbrinjava i prehranjuje. Za to su naravno i potrebni odgovarajuci i to ne mali resursi. Kada bi se oni trosili na ljude proterane iz Jugoslavije, to bi automatski umanjilo kolicinu ruske ratne pljacke po Madjarskoj. To je glavni razlog sto Rusi to nisu dozvolili, i nije doslo do proterivanja Madjarskog zivlja iz Vojvodine.

 6. croat kaže:

  Moj deda je jednog momka Nemca izvukao iz logora i u kuci mu je bio kao i sva ostala celjad. Posle par godina opskrbio ga odecom, parama i kartama i poslao u Nemacku, gde mu je vec bila rodbina.Ostali smo u kontaktu i sad je polako treca generacija preuzela “zadatak” odrzavanja veza.

 7. Parvno ispravno kaže:

  Srbin iz Šandora -Aleksandrova je svoju komšinicu Nemicu izveo iz logora i njenu ćerku i oženio je. Na taj način ih spasao od smrti ili proterivanja.
  Dobar čovek je dobar bez obzira na naciju. Nažalost Nemci su u dva rata izvršili genocid nad Srbima i navukli mržnju naroda na sve svoje pripadnike.

 8. ffilozoff kaže:

  Trebali ste ih odvesti u Beckerek…ili Jakobsfeld…

 9. Realan kaže:

  @ww2

  Za razloge neproterivanja Mađara niste u pravu. Tako neproterani ostali su u SFRJ da bi sedam decenija kasnije prihvatanjem mađarskog državljanstva obezbedili da Vojvodina postane teritorija na kojoj žive mađarski državljani što je povod i razlog za njeno pripajanje matici, tačnije Novoj Autrougarskoj. Kada pominjete Ruse (Staljin) brkate ih sa Sovjetima. Komunisti su kreacija Vladara sveta i rade u njihovom interesu. Staljin i Tito su njihove marionete, vešti glumci, kao i npr. Putin.

 10. croat kaže:

  Ono sto je interesatno sa tim nasim “svabom” je da mu je jezik ostao zamrznut tako da i dan danas divani bunjevackim iz 45′

 11. Jugo-Svaba kaže:

  @ croat
  Ja nisam Svaba, ja sam Jugo-Svaba i to vec decenijama. Dodjem pre par godina u moju staru domovinu i udjem u neki kafic ili vec tako nesto. Unutra ni zive duse, jedino ja i jedan mladji covek za sankom. Razgovarali smo o svemu i svacemu i u jednom tenutku kaze mi mladi covek – a vi ste vec dugo u inostranstvu. Kazem jesam i upitam po cemu to zakljucuje? Po jeziku, odgovori on. Pitam dalje sta nije u redu sa mojim jezikom, kaze on, ne sve ja u redu, ali vi govorite kao moj pokojni deda.

 12. Donauschwaben kaže:

  Najlepše bih zamolio komentatore da diferenciraju razliku između Nemaca i nacista, nisu svi Nemci nacisti niti su svi nacisti Nemci. Ako pogledate samo malo dublje u istoriju i činjenice videćete, da su gori od nacista Nemaca bili Austrijanci, Srbi, Slovaci, Hrvati, Česi, Poljaci, Italijani… da ne nabrajam sad u nedogled. Nemojte misliti da mi Nemci nemamo svest o tome šta se dogodilo u drugom svetskom ratu. Ima nas, većina mogu reći, kojima su dede i pradede gledale stvari sa realne strane gledišta i nisu bili ni malo zadovoljni nacističkim ludilom koje je zahvatilo Evropu. U to vreme su i Nemci gubili glave lako kad bi se i jedno slovo zucnulo protiv Adolfa i njegovih monstruma.

 13. Megille kaže:

  @ Donauschwaben Nacionalsocijalisti su bili komunisti nacionalno opredjeljeni a Socijalisti su bili komunisti internacionalni .U biti sve isto krvnici i krvoloci i svog i drugih naroda. Vaš citat ‘da su gori od nacista Nemaca bili Austrijanci, Srbi, Slovaci, Hrvati, Česi, Poljaci, Italijani… da ne nabrajam sad u nedogled.’ citat završen. Ostavite se vi ovakvim opravdanjima-pokorili ste te naroda ,nametnuli ste te im vaša pravila ponašanja. Ali ti narodi su imale snage pa su vam se suprostavili. I danas isto radite ,iskoriščavate svakog koga možete , ‘ investirate’ gde za sitne novce izrabljivate radnike za desetine plate koliko za isti posao plaćate svoje u vašoj zemlji. Otvoreno napadate ‘ desničare ‘ -ukazujete da su desničari u biti bili fašisti…što nije istina. I danas u EU-vodite neoliberalnu-socijalističku politiku i ekonomiju da bi izrabljivali radnike i na njihovoj grbaći da se bogatite. Uništili ste kompletnu industrijsku infrastrukturu u državama koje danas primoravate da vas mole da budu članovi EU ,a u nekim segmentima su imali kvalitetnije proizvode koje ste vi imali. Vama je trebalo samo tržište -kratkovidno razmišljanje jer niste se setili da na tom tržištu morate imati i ekonomsko sposobno stanovništvo … Da .Ništa se nije promenilo od vremena II svetskog rata samo sada to radite u rukavicama…

 14. Donauschwaben kaže:

  @megille

  Molim vas da ne reagujete na način na koji ste vi reagovali, vodimo kulturnu diskusiju bez osuda i to potkrepljenu samo činjenicama. Ja nigde nisam rekao da Nemci nisu napravili zlo, a verujem da je veoma veliki uspeh na današnjoj potpuno sluđenoj i dezinformisanoj planeti alternativne istine, uopšte biti svestan o tome da je upravo deo naroda kojem ja pripadam, napravio neviđenu štetu za čitavu planetu i mnoge buduće generacije. Ja lično nisam ni najmanje srećan što je ideja nacionalsocijalizma, fašizma i nacizma je još uvek najživlja u zemljama bivšeg istočnoga bloka i zemljama iz koje i sam fašizam i nacizam potiče: Austrija, Nemačka, Italija. To su strukturni problemi koji su trebali da se rešavaju momentalno posle drugog svetskog rata. Moram da stanem u odbranu nemačke industrije i značaja kao motora evrope i unije, jer sve što mi Nemci imamo danas, dobrim delom možemo samo zahvaliti tome što Britanija i Amerika nisu napravile nemačku zemljom zemljoradnika kako je bilo zamišljeno, nego su finansijski i tehnički potpomogle rast nemačke industrije, kao i strani radnici koji su masovno dolazili u svoju novu domovinu, nemačku. Amerika i Velika Britanija nisu to uradile iz neverovatne ljubavi prema nemačkoj, nego zato da bi sprečile novi svetski rat koji bi iz projekta nemačke kao isključivo zemljoradničke zemlje opet bio ponovljen nedugo posle drugog svetskog rata. Danas je nemačka veoma moderna i uglavnom tolerantna zemlja, kao i jedan od glavnih simbola demokratije u svetu. Ne možete nikako riskirati da izgubite takvu nemačku, jer gubitak takve nemačke i prelazak u ruke starih-novih neofašista i nacista koji vama ne pretstavljaju pretnju, a itekako su pretnja po svetski mir, znači samo jedno, a to svaki normalan Nemac i evropljanin nikada više ne bi mogli poželeti.

 15. Germans to the Front kaže:

  @ Donauschwaben,

  Pretvaranje Nemacke u cisto agrarnu zemlju, ( to su tada bile i Holandija i Danska i Norveska izmedju ostalog) pomocu takozvanog Morgenthau – plana nije sprovedeno ne samo zato sto bi Nemacka i kao agrarna zemlja bila prva violina medju Evropskim ekonomijama, nego zahvaljujuci Staljinovom proleterskom internacionalizmu koji je trebao da usreci celokupno covecanstvo kolhozima i sovhozima po Sovjetskom modelu. Pobeda u ww2 je sovjetima otvorila apetit na agresivni export boljsevizma i to planetarno. U takvoj situaciji je Nemacka kao drzava geografski na prvoj liniji fronta postala od pobedjene zemlje, drzava saveznica cije se je vojno -tehnicki potencijal obavezno moralo iskoristiti u zaustavljanju opasnosti sa istoka. Opasnost je uspesno otklonjena i SSSR se je raspao.

 16. Megille kaže:

  @ Donauschwaben : Na ovom forumu svaki građanin ima pravo da iznese svoja mišljenja ,i da ukazuje na neke činjenice koje neki ne žele da čuju. Često su ti diskutanti etiketirani da je njihova diskusija ‘govor mržnje’. Ja ću sada izneti ponovo jedno mišljenje: ‘ Istina je govor mržnje za one koji žive u laži ‘

 17. Nikola kaže:

  Megille

  Da ,javljam se iz Njemačke….Moram se požaliti da i mene “izrabljuju” za 2 650 e za 168 sati mjesečno,pa čak su mi i službeni auto dali ,da me još više muče i da mi još teže bude u životu…

 18. Megille kaže:

  @ Nikola : Isceđujiu oni tebe …jer nisi ni svestan koji profit donosiš njima. Koliko su ti troškovi mesećno?Dobio si auto na korišćenje ? Zaradit ćeš ti to njima sa kamatom.Nego reci ti meni kada si pročitao neku knjigu u Nemačkoj? Kada si otišao u pozorište ? Kad ćeš kupiti kuću ili stan u vlasništvu ,kad ćeš imati vlastitu garažu gde ćeš držati čuvati svoj skupoceni automobil ? Sa kojim hobyjima se baviš? Koliko prijatelja si stekao među nemcima ? Znači za tebe je samo merilo 2650 Euro i ceo svoj život i uspeh gledaš samo kroz to ? Siromašan je to život Nikola jako siromašan. Pogotovo ako nem ne priznaš da ni roletne ne koristiš jer su na prozoru uvek spuštene. Naime u mrak odlaziš na posao i u mraku se vračaš kući. U ovome je samo to dobro da se roletna zbog nekorišćenja se ne kvari i tu imaš uštedu od svojih 2650 evra…

 19. Nikola kaže:

  Megille

  Kao što napisah,radim 168 sati mjesečno,zar ti nisam sve rekao!?

 20. Tajna Loža kaže:

  @megille

  Ajde nam reci Megille čime se ti baviš? Mi svi radimo, plaćamo porez, održavamo familije i onda nam dođe neki nevaspitani klipan da nam soli pamet kako u nemačkoj ne valja. Valja ako oćeš da radiš i znaš da radiš.

 21. Fremdarbeiter kaže:

  @ Megille,

  Meni se cini da iza tebe stoji jedan pokusaj karijere u Nemackoj koji se neslavno zavrsio teskim brodolomom. Meni je zbog toga zao, ali u Nemackoj se trazi minimum prosecna inteligencija i bar nekava skolska sprema, ili bar da je izucen nekakav zanat. Bez toga ne preostaje nista drugo osim povratka i citanja knjiga u domovini, odlaska u pozoriste, i potezanja roletni gore-dole. Uzgred , sunce u Subotici izlazi 50 minuta ranije nego u Dizeldorfu i isto tako 50 minuta ranije zalazi. Kao sto vidis razlika nije narocito velika, ali to vec ima neke veze sa astronomijom, pa ne bih da te smaram sa takvim stvarima.

 22. Megille kaže:

  @ Tajna Loža ,Fremdarbeiter : Kako ste samo skočili na zadnje noge ,kada ste otkriveni. U Nemačkoj se traži intelegencija ? Ha,ha ,ha . Traži se da radiš …Samo tako informativno : Poznajem jednu ‘jaku inteligentnu ‘ osobu koja je tamo radila i posle 40 godina se vratila kući..Tako je bila inteligentna da za to vreme je naučila dve proste rečenice na Nemačkom. A drugi se pak vračaju glupji nego kada su otišli…

 23. Fremdarbeiter kaže:

  @ Megille

  Ja ti verujem na rec da poznajes tako neinteligentne osobe, koje za cetrdeset godina nauce jedva dve recenice na nemackom jeziku. To je tvoje drustvo i tvoj krug prijatelja i to je potpuno u redu. Sa kime si, takav si. Inace ti stvarno pojma nemas o zivotu, jer bi znao da postoje ljudi koji su uspesni u zivotu i kojima ide sve od ruke, i oni drugi od kojih nikada nista nece biti, bez obzira gde se nalazili i gde ziveli. Ti ocito spadas u onu drugu grupu jer je iz tvojih komentara vidljivo da si jedan od onih kojima su svi drugi za nesto krivi a ti si jedino dobar, prav i zdrav. Meni te je zao, kao sto mi je zao svakog coveka koji je propao u zivotu. Tu se nazalost nista ne moze jer takav je zivot, i takva su njegova pravila igre.

 24. Tajna Loža kaže:

  @Megille

  Nemam nameru da ulazim sa tobom u bilo kakvu ozbiljniju diskusiju, jer znam da nemaš pojma o čemu pričaš. Ovde u nemačku dolaze ljudi koji su za par godina stekli sve što nisu mogli imati u Jugi. Tu prvenstveno mislim na začetak porodice, koja je i najbitnija stavka. Nakon toga, trudom i radom dolazi sve ostalo.

 25. Jedini pravi Realan original kaže:

  I sada recite da nisam u pravu kada sam napisao da Služba koju, razotkrilo se, čine Fremdarbeiter, Tajna Loža, Nerealan, Lajčo, Stari Mark, Logika i ini zastupa GB-DE-HR interese. Centrala, odakle sve potiče i završava, takođe je dobro poznata. Odbrana interesa Vladara je njihov zadatak. Mana svakog sistema, pa i najjačeg, je što može da se provali.

 26. Megille kaže:

  @ Tajna Loža : I sad koju ‘tajnu’ si nam otkrio ? Da su otišli u Nemačku jer u svojoj domovini nisu bili sposobni-ili nisu dobili socijalni pomoć. Ne oni su otišli samo zbog novaca…iništa drugo ih nije motivirao. Da ti ja objasnim kako funkcionira kapitalizam : Dok imaš novaca imaš sve kada nemaš izgubiš sve. Oni te drže na uzdi da bez rada ne možeš opstati. Normalno da radiš samo za njih. Zato nemaš slobodnog vremena ,nisi u mogučnosti da bez njihove plate da preživiš. Znači moraš biti rob sistema. Jer računi i razne prirezi ,porezi redovno ti dolaze na kućnu adresu ,neplačanje komunalije stanarine odmah povlači sa sobom otkaz-i nađeš se na ulici. Zato je u Nemačkoj slogan , samo raditi i ponovo raditi’, da bi više uštedio moraš raditi na više radna mesta …Nego reci ti meni zašto Nemci se iseljavaju iz svoje domovine …?

 27. Nikola kaže:

  “Megille

  Čitam tvoje postove i ne vjerujem…”oni tebe drže na uzdi da bez rada ne možeš opstati”….i gomila kojekakvih nebuloza svojstvenih jednoj nedorečenoj ,nedorasloj situaciji u kojoj se nalazi ,neiskazanoj i nedokazanoj ličnosti poput tebe.Nemam namjeru se prepucavati s tobom jer …jer si….”nocomment !

 28. u inat svima kaže:

  ..@ megile… Sam protiv svih!! ……………………………..Imas like!!

 29. Nikola kaže:

  #uinatsvima

  Samo udri,majstore,neka puknu dušmani ,u inat svima mi smo protiv svega normalnog…to majstore!

OSTAVITE KOMENTAR