Subotica bez GMO?

Pred odbornicima će se naći Deklaracija o proglašavanju teritorije grada Subotice za teritoriju bez proizvodnje, gajenja i prometa genetski modifikovanih organizma kao i proizvoda od GMO.

 

Deklaracija je jedna od tri tačke dnevnog reda najavljene za sutrašnju, 13. sednicu Skupštine grada a njeno donošenje inicirali su Udruženje „TERRA“S”, Centar za ekologiju i održivi razvoj „Cekor” i Regionalni Arhus centar Subotica.

 

U nacrtu deklaracije se, između ostalog, navodi, da je lokalna samouprava svesna da širenje tehnologije genetičkog inženjeringa, i uvođenje živih GMO i proizvoda od GMO u životnu sredinu mogu da nanesu neprocenjivu štetu po prirodnu raznovrsnost sredine, ekonomiju i da izazovu nesagledive dugoročne rizike po zdravlje građana.

 

“Subotica uvažava nesigurnost i zabrinutost građana u vezi sa nedostajućim relevantnim naučnim informacijama, zaključcima, istraživanjima i znanja o rizicima i posledicama upotrebe GMO i proizvoda od GMO po očuvanje prirodnih resursa i uticaja na zdravlje ljudi,” istice se u tekstu.

 

Stoga u cilju staranja o zaštiti životne sredine, zatim o zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, ali i razvoja i unapređenja turizma, ugostiteljstva i trgovine, kao i zdravstvene zaštite i planiranja razvoja, Grad Subotica podržava ovu inicijativu donošenjem svoje Deklaracije” – navodi se u predlogu.

 

Više opština, regija i gradova ne samo u Srbiji, već i u Evropskoj uniji i svetu proglasilo je svoje teritorije za teritorije bez GMO, dodaje se u nacrtu deklaracije.

 

Skupština grada Subotice će na sutrašnjoj sednici takođe razmatrati Odluku o dodeli zvanja „Počasni građanin”, za koje su ove godine predloženi filozof i kinjiževnik Radomir Konstantinović i Naco Zelić, kandidat više hrvatskih kulturnih i političkih organizacija.

 

Pred odbornicima će se naći i Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za proširenje kompleksa zoološkog vrta na Paliću.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR