Subotica: Danas o uvođenju bunjevačkog kao službenog jezika

Odbornici Skupštine grada razmatraće na današnjoj sednici promenu Statuta grada i predlog da se bunjevački jezik i pismo uvedu u službenu upotrebu u Subotici.

Ovoj ideji se protive predstavnici hrvatske nacionalne manjine, dok Bunjevci smatraju da je krajnje vreme da bunjevački postane četvrti službeni jezik u Subotici.

Predlog za promenu Statuta grada podneo je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta, a prošle nedelje taj predlog je izglasan na Gradskom veću.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor očekuje da će gradski parlament usvojiti predlog o izmeni Statuta koja, kako kaže, ima više faza.

On objašnjava da će gradski parlament sutra izabrati osmočlanu komisiju, koja će izraditi predlog izmena i dopuna Statuta kako bi bunjevački postao četvrti jezik u službenoj ravnopravnoj upotrebi u Subotici.

Pastor podseća da se po zakonu jezik nacionalne manjine uvodi u službenu upotrebu ako manjina čini 15 odsto stanovništva grada ili opštine što sa Bunjevcima, kako kaže, nije slučaj, ali zakon ne zabranjuje da se to uradi, ako je procenat manji.

”To je vid pozitivne diskriminacije što je apsolutno u skladu sa zakonom. Procedura može da traje nekoliko nedelja, ali uveren sam da će bunjevački jezik ući u službenu upotrebu”, rekao je Pastor za Tanjug.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić kaže da je krajnje vreme da jezik Bunjevaca, koji na prostoru Vojvodine žive 350 godina,uđe u službenu upotrebu.

Podseća da je bunjevački jezik standardizovan 2017.godine, dok je godinu kasnije promenio status iz govora u jezik.

”U odnosu na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, taj predlog je trebalo da se nađe pred gradskim većem i skupštinom još pre dve godine, ali posle promene gradonačelnika očigledno se promenio i stav prema toj zakonskoj odredbi”, rekla je Kujundžić Ostojić.

Ističe da je upotreba službenog jezika važna za Bunjevce jednako kao i za ostale nacionalne manjine koji žive u Srbiji i u Subotici, poput mađarske ili hrvatske manjine.

”Pogotovo što Zakon o nacionalnim manjinama prepoznaje negovanje i prava na jezik, upravo kroz upotrebu službenog jezika, što mi do sada nismo imali”, rekla je Kujundžić Ostojić i dodala da u Srbiji živi 16.500 Bunjevaca, od kojih 13.500 u Subotici.

Uvođenju bunjevačkoj jezika službenu upotrebu u Subotici protive se u Hrvatskom nacionalnom vijeću i taj predlog vide kao ”političku odluku” koja, kako ističu, treba da ima utemeljenje u zakonima i struci.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić ocenjuje da ne postoji formalno-pravna mogućnost uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu navodeći da prema poslednjem popisu Bunjevci čine 9,57 odsto stanovništva u Subotici.

”Do sada u Srbiji ni u jednoj jedinici lokalne samouprave nije zabeležen slučaj novog, slobodnog tumačenja zakona” i ”pozitivne diskriminacije“ te će ovo predstavljati mogući presedan”, navela je Vojnić za Tanjug.

Ona ističe da je inicijativa o bunjevačkom jeziku suprotna odredbama Sporazuma između Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i da, prema njenoj oceni, može da bude dodatni razlog za narušavanje ukupnih odnosa između Srbije i Hrvatske.

Vojnić smatra da postoji i ”naučni apsurd” u vezi sa bunjevačkim jezikom i ističe da je reč ”govoru” koji pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu, koji, kako navodi, prema genetskolingvističkom kriterijumu pripada hrvatskom jezičnom korpusu.

”Ni u jednoj relevantnoj slavističkoj literaturi bunjevački govor se nikad ne naziva jezikom, što je navedeno u saopštenju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje”, ukazuje Vojnić.

Smatra da to što je inicijativu podneo gradonačelnik Subotice dokazuje da se država ponovo svrstala na jednu stranu u identitetskim sporovima hrvatske zajednice u tom gradu.

Hrvatski demokratski forum pozvao je juče odbornike Skupštine grada da skinu sa dnevnog reda predlog o uvođenju tzv. bunjevačkog jezika u službenu upotrebu i da u razgovoru sa institucijama i pojedincima iz hrvatske zajednice razmotre dugoročne posledice takve odluke.

U saopštenju HDV-a se navodi da je najavljeno uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu poslednji i najveći poraz ”samonametnute vrhuške hrvatske zajednice u Srbiji predvođene Tomislavom Žigmanovim i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini (DSHV).

”Istovremeno, to je logičan sled političkog angažmana ove od naroda odmetnute grupacije posvećene u potpunosti samo etnobiznisu, a ni najmanje hrvatskoj zajednici”, poručuju u HDV.

TanjugKOMENTARI

 1. Ponos kaže:

  U Subotici ima mnogo Bunjevaca i zašto im ne dati pravo na materinji jezik. Što više službenih jezika to dokazuje koliko je Subotica jedan otvoren, moderan evropski grad.

 2. Anonimni kaže:

  Hahaga lol zar ne pricaju srbskim jezikom?

 3. NijeMiJasno kaže:

  Čime se vi tamo u gradskoj kući bavite, glupostima, pa postoji valjda mali milion drugih važnijih nerešenih problema u gradu. Kad uđem u prodavnicu i budem pitao “jal imate zdravo friškog bilog kravljeg mlika il kiseline” ima da me naglavačke isteraju odmah napolje, jesil ti ovde došao kupovati ili zaje**vati. A moraće da me usluže na bunjevački.

 4. luckasti gvardijan kaže:

  “Bunjevački blog” daje kompletno objašnjenje o čemu se tu radi.

 5. Croat kaže:

  I nakon svih ovih godina i dalje ista prica, gradska kuca je masina za ispumpavanje para, novac se nemilice harci i onda da narod ima sa cime da se zabavlja krenu sa nekim totalnim budalastinama, nepostojecim jezicima, spomenicima, setanjem avantura parka…. Meni je inace porazavajuca cinjenica da je bunjevaca ostalo ispod 10%, mislim da sa jezikom il bez jezika asimilacija cini svoje i da za 30 godina bice statisticka greska na popisu. Mi sto smo hrvatski orjentisani potrajacemo malo duze , cisto sto ce nas katolicanstvo odvajati od mora pravoslavaca ali na kraju ceka nas ista sudbina. Madjari se nesto klince al dzaba je i njima, Subotica u kojoj smo odrasli nestaje , nestaju ljudi , kultura , stare zgrade jedna po jedna i sve ono sto je nama bilo drago.

 6. luckasti gvardijan kaže:

  Croat,to zavisi od globalnih interesa velesila

 7. Pera kaže:

  Hvala “našem” “mediju”, judeo agitprop mašineriji, za cenzuru istine.

 8. Istorija se ponavlja kaže:

  Majko, nema vise Boga. Kako sine ? Sta to pricas ? Kako nema Boga? Nema majko, stigla naredba iz Vrhovnog staba.
  B. Copic: “Nikoletina Bursac”

  Od danas Bunjevci imaju sluzbeni jezik u Subotici.
  Pa kako to kada oni uopste nisu posebna nacija?
  Nista ja ne znam, stigla naredba iz Beograda.
  SNS politikant.

 9. Nebojisha kaže:

  Ako hrvati za sudiju kazu sudac, sta kazu za kurira?

 10. Oki kaže:

  @croat
  Budi realan, znaš i sam da je velika većina bunjevaca, uzela hrvatsko državljanstvo zbog raznoraznih pogodnosti, a ponajviše pasoša.
  Kad sam kao klinac išao sezonski raditi na Agrokombinatu, Bikovo, sadašnji veliki hrvat Petar Kuntić, je izričito zahtevao da ga radnici oslovljavaju sa “PERE” ne ni Pero ni Petar.
  Znači baš, baš, bunjevački, ali neki drugi vetrovi su zaduvali Balkanom i on postao Petar.
  A baš mu cila familija tako lipo zna divanit, ta i on sam sa šnjom.

 11. Karo desetka kaže:

  Za kurira (posto oni nisu Francuzi nego Sloveni) kazu – teklic, glasnik. skorotjeca. Kako kad i kako gde. Staroslovenska rec kurica znaci kokos a kurac znaci petao . To ti saopstavam kao “raodas” za sticanje nekavog znanja i obrazovanja.

 12. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  “Nane, čuješ šta ti ja divanim? Više nema Bunjevaca. Kako to sine? Iđi Stipane u očin. Šta to divaniš? Kako nema Bunjevaca? Nema, nane, eto tako, stigla naredba iz Vrhovnog štaba. Od sada smo Hrvati”.
  A sada – kako to, od danas Bunjevci imaju službeni jezik u Subotici, pa kako kada oni uopšte nisu posebna nacija? Ništa ja ne znam, stigla naredba iz Beograda.
  Dvostruki aršini – da se ukinu Bunjevci, to da, to je moglo 1945, i da se proglase Hrvatima dekretom, a da se priznaju kao posebna nacija i da imaju službeni jezik 2021. – eeeeeeeee, to već ne ide! Ono je bila pametna Titova komunistička politika, a ovo je glupa SNS politika. Svaka čast na rezonovanju.

 13. Etnolog kaže:

  Nisu Bunjevci proglaseni nikakvim dekretom za Hrvate, neko je to utvrdila etnologija i njoj srodne nauke.

 14. Nebojisha kaže:

  Hehe @Karo hvala na informaciji ali to je bilo na racun toga da je ovo sa bunjevackim kao sluzbenim jezikom komedija, lakrdija, vic i nema potrebe da se hvalis kako si pametan i znas da guglas. A kao “raodas” tebi moze jedan pevciji paprikas. Od velikog crnog pevca.

 15. Karo desetka kaže:

  @ Nebojisha

  To za Bunjevce nijhov sluzbeni jezik stoji. Isto tako stoji da sam ja isao u skolu i sticao svoje znanje daleko pre nego sto je postojao Google. Sto se crnog pevca tice ovaj puta cu to ignorisati kako ti ne bi morao saopstiti kome od tebi jako bliske familije da ga poklonis.

 16. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  Etnolog – Bunjevačka nacija postojala je sve do 14.05.1945. godine kada je Naredbom Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine (GNOOV) kojom se naređuje:

  “… sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu”.

  Sem toga naređuje se i:

  “Sve do sada izdate legitimacije i isprave, gde su OZNAČENI kao Bunjevci i Šokci, imaju se UNIŠTITI i nove izdati…”

  Ili si nepismen ili glup. Naravno da Bunjevci nisu dekretom (naredbom) proglašeni za Hrvate, što je očigledno iz iste. Tu su naročito etnologija i srodne joj nauke 1945. godine odigrale odlučujuću ulogu. Dokle ide vaš bezobrazluk, dobro je napisao Dučić da ste najpoznatiji po tome što se ničega ne stidite.

 17. Nebojisha kaže:

  @Karo nema potrebe da mi ignorises bilo sta. Pevca si ti sam prvi uzeo u usta, niko te nije terao.
  PS:
  Znam , znam ali kad je zicer – moram.

 18. Pera kaže:

  Alaj vas jebu beskonačnim LAŽIMA.

 19. rr kaže:

  Dučić je bio francuski đak i odatle je uveo pojam stida u politički diskurs(VERGONHA).Imate to objašnjeno u Bunjevačkom blogu.Ništa originalno.

 20. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  rr – da nije bilo Dučića, ne bi bilo pojma stida u političkom diskursu. Šta god to značilo. Ko mu je kriv što je bio francuski đak. Vrlo originalno.

 21. rr kaže:

  Da,vrlo je originalno da se kod nas razotkriva kako su Srbi usvojili francusku kolonijalnu političku doktrinu i to primjenjivali u izgradnji svoje moderne države,pogotovo kad se u tom kontekstu rasvijetli manipulativni mehanizam prema Bunjevcima(VERGONHA).Ali to nipošto nije originalno za one koji malo više znaju o europskoj povijesti.Vrlo je jasno sve to objašnjeno u Bunjevačkom blogu .Samo treba pročitati a ne slušati ove mazge koje tupe “bunjevačku dumu” bez pameti….Dučić je samo jedan od onih koji su se napajali francuskom političkom misli…

 22. luckasti gvardijan kaže:

  U kategoriju “mazgi” u prvom redu možemo svrstati “doktoricu groktalicu” alias Suzanu Kujundžić Ostojić i njezine trabante.Mirko Bajić je kao ekstrasirovina primjer ekstremnog anarhoindigenizma,odnosno on je naslijedio spiralu anarhistične autodestrukcije od svojih bliskih predaka.Sve to lijepo piše u Bunjevačkom blogu.Da čovjek uživa čitajući taj tekst.Tek onda postaje jasno koliko je ovo besprizorna skupina bunjevačkih turbobudaletina koji na ovim prostorima šire smrad svog primitivizma i gluposti.

 23. Miki kaže:

  Samo kod nas moze biti ovakav circus ‍♂️

 24. No name kaže:

  Bunjevac – https://bunjevackiblog.files.wordpress.com/2018/10/doc-converted-compress.pdf – ovo je manijakalna spisanija koju pas s maslom ne bi pojeo. Budalaština do budalaštine. Jedno da te naučim: to što uporno citirate Dobricu Ćosića o Srbima kao rođenim lažovima, to on nikada nije izjavio, to je samo citat onoga što u jednom romanu govori jedan od njegovih junaka. Kao kada bi u nekom od romana hrvatskih pisaca pronašli (a kada bi tražili, sigurno bi našli), nekog od likova koji u nekoj prilici govori sve najgore o Hrvatima, i onda uzeli time da mašemo: evo, vidite kakvi su Hrvati, sam je to njihov književnik izjavio! Tako da ste blese i mazge pokvarene, do srži!

 25. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  rr – schizophrenia have no mercy! Sada su već Srbi kroz Dučićeve stihove sprovodili francusku kolonijalnu političku doktrinu, ni manje ni više nego prema sirotim Bunjevcima, “što se razotkriva”, jer se on “napajao francuskom političkom misli”, samim tim što je bio francuski đak. Stvarno vam je potreban psihijatar, naročito autoru tog tzv. “bunjevačkog bloga”.

 26. Marko Marulić kaže:

  Nije taj tekst “manijakalna spisanija” nego iscrpna i detaljna analiza ideološkog konstrukta nametanog Bunjevcima kako bi oni postali nešto drugo od onog što jesu.Ako se nema drugi argument onda se jednostavno etiketira kao “budalaština”.Da,mnogi su veliki umovi pisali “budalaštine”,bili “shizofreničari” itd. dok vrijeme nije pokazalo da su bili u pravu.Vaš problem je u tome što ne vidite da ta “srpska istina” ne znači ama baš ništa izvan Srbije i da tu laž koja se nameće Bunjevcima u Srbiji svi sa strane smatraju upravo – budalaštinom.Pa zašto mi Bunjevci nebismo bili Hrvati?Samo zato što nam to Srbija poručuje?Ma hajte molim vas.Pa to nama ne znači ništa jer do “srpske istine” ne držimo ama baš ništa.Na kraju se takva “nacionalna istina” pretvara u jedan destruktivni mehanizam autarhične samoobmane što ustvari šteti onima koji se time zaluđuju.

 27. nagazna mina kaže:

  Bunjevački indigeni pseudoidentitet je nagazna mina postavljena da se Bunjevci prekriže jednom za svagda kao relikt prošlosti radi konsolidacije geopolitičke projekcije države Srbije prema severu.

 28. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  Marko Marulić – Nemaš argumenata, nemaš dokaza, idiotsku blezgariju visokoumno nazivaš “iscrpnom i detaljnom analizom ideološkog konstrukta nametnutog Bunjevcima”…itd, neka Bog dragi razume ko je to i kako naterao Bunjevce da ih se preko 28.000 u Subotici na popisu iz 1910. izjasne da govore bunjevački, nasuprot 39 Hrvata u istom gradu? Verovatno je već tada, po tvom šizofrenom tumačenju, bila problem “srpska istina”? Sve što se ne uklapa u kroatizaciju Bunjevaca obavezno se pretvara u “srpsku istinu”, “jedan destruktivni mehanizam autarhične samoobmane…” itd. i tako više, bla-bla-truć. “Pa zašto mi Bunjevci ne bismo bili Hrvati?” Pa budite i Marsovci, ako se tako osećate, a s druge strane, zašto bi (svi) Bunjevci morali da budu Hrvati? Kada do pre 100 godina to nikada nisu bili? ( (1910. se još niste tako osećali!) Sa tim nema veze “srpska istina”, ili utoliko ima da su u Kraljevini SHS dozvolili Hrvatima, Zagrebu i katoličkoj crkvi da kroatizuju Bunjevce. Tito je to posle naredbom iz 1945. zapečatio: oni koji se izjasne kao Bunjevci, ima da se pišu kao Hrvati! I to je bila “srpska istina”, je li, podmuklice mala, meni si našao da mudruješ??? A sada je vraćanje prava da budu Bunjevci, koje su imali čak i u Austrougarskoj, odjednom “nametanje” Bunjevcima od strane Srba? Da budu – šta? Srbi? Znaš li ti ponekad u svojoj ostrašćenosti gde ti je dupe a gde ti je glava?

 29. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  nagazna mina – hteo si reći: nagUzna mina?

 30. Marko Marulić kaže:

  Nemate vi dovoljno pameti da možete polemizirati s postavkama iznesenim u tom tekstu,možete samo pokazivati svoju ostrašćenost koja nije ništa drugo nego lupanje (praznom) glavom u zid.

 31. Istinom protiv lazi kaže:

  @ Istorija se (ne) ponavlja
  Tu zabranu da se narod izjasni kome pripada je doneo 1929 Kralj Aleksandar Karadjordjevic!!! Tako da na popisu od 1931 ne mozes da se izjasnis kao Srbin, Hrvat, Slovenac ili bilo sta nego samo kao Jugosloven!!! Mogao si jedino da se izjasnis kao Jugosloven pravoslavne, katolicke , mojsijeve ili ostale vere.Takodje na popisu iz 1910 28.000 je oznacenoda govori neki drugi jezik od ponudjenih jer Austro-Ugarska isto nije priznavala bunjevacki kao jezik ni jidis ni romski,vec si mogao da se izjasnis za neki od zvanicnih jezika monarhije. Inace ovaj popis zvanicno nikad nije bio prihvacen jer su ga pratile velike kontraveze zbog nacina vrsenja popisa od strane popisivaca sto se moze procitati u stampi i dokumentima iz tog vremena

 32. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  Prvo i prvo, govorio sam o Kraljevini SHS kada je počela kroatizacija Bunjevaca a ne Kraljevini Jugoslaviji, tako da li je to bilo tako od 1931. ne mislim da je toliko bitno ako su sve proglasili za Jugoslovene 1931.. Drugo, po popisu iz 1910. se lepo vidi bunjevački, samo sam pogrešio broj – nije se izjasnilo 28.000 nego preko 33.000!Jbg! Popis postoji i nigde nisam naišao da “nije zvanično priznat”. Evo ti pa uživaj:
  Prema popisu iz 1910. godine, jezički sastav je izgledao ovako: 94.610 stanovnika je podeljeno po najčešće govorenom jeziku:

  Mađarski = 55.587 (58,75%)
  Bunjevački = 33.247 (35,14%)
  Srpski = 3.514 (3,71%)
  Nemački = 1.913 (2,02%)
  Slovački = 100
  Vlaški (Rumunski) = 60
  Hrvatski = 39
  Rusinski = 7
  ostali jezici

 33. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  Marko Marulić – “Polemizira” se kada imaš o čemu da “polemiziraš”, a sada da ja tebi idem od “točke do točke” i u toj papazjaniji objašnjavam kakve su sve gluposti i nebuloze nalupane, prvo što je gubljenje vremena, a drugo što isto tako nećeš prihvatiti i ponovo me optužiti za “ostrašćenost”, tako da – zajebi burazeru! U svemu što sam prethodno napisao dovoljno sam ti pružio crno na belo argumenata, a ti se drži svoga mišljenja i vaših kroatocentričnih konstrukcija po uzoru na Gebelsovu maksimu da hiljadu (tisuću) puta ponovljena laž hiljadu i prvi put postaje istina! Pošto, očigledno, nemaš adekvatnih odgovora na bilo šta od onoga što sam izneo, polemika je, što se mene tiče, završena, a ti sa svojim kroasanima sedi pa si do u beskraj jedni drugima povlađujte svoje budalaštine!

 34. luckasti gvardijan kaže:

  Istorija… pa te statističke “argumente” smo čuli već sto puta.Riječ je o zakašnjelom procesu nacionalne i državotvorne integracije hrvatskog naroda.Bunejvački Hrvati su u Bačkoj uvijek bili svoji na tuđem pa su im uvijek različiti hegemoni kroz povijest određivali pravila popisa,a i oni sami su poprimili obilježja indigenog naroda jer je taj proces koji je završio Domovinskim ratom jako kasnio.Ma sve to je objašnjeno u tom blogu.Ovi argumenti su gluposti.

 35. luckasti gvardijan kaže:

  Dakle,ključna riječ koja objašnjava davno induciranu zbrku identiteta bačkih Hrvata jest: INDIGENIZAM u najkompleksnijem značenju tog pojma.Uostalom,Nikolić je i rekao da su Bunjevci autohtoni narod,a oni se kao budale time diče.Autohtonizam i indigenizam su istoznačnice i onaj tko prihvaća takav identitet je budala jer ne razumije što to znači.E zato treba pročitati Bunjevački blog.

 36. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  luckasti gvardijan – indigeno si luckast, samo ne znam zašto sam sebi tepaš sa tim “luckast”? Dokle ćeš to da ponavljaš? Ako”Bunjevački blog” odštampaš, može nečemu i da posluži, pa se potrudi.

 37. Istinom protiv lazi kaže:

  @ Istorija se (ne) ponavlja
  Lepo je sto sem Wikipedie ne znas ni za jedan istorijski izvor.Ali ne vidim koji je izvor , zasto ne navedes izvor?? Zato sto ne postoji!!!! Evo jedan profesora Djere Zoltana OSNOVNE DEMOGRAFSKE ODLIKE UGARSKE PREMA POPISU STANOVNIŠTVA IZ 1910. GODINE(tu su navedeni i dokumenti koji su korisceni u knjizi). Procitaj knjigu i naucices kako su se u A-U te godine sprovodio popis i kako su obradjeni rezultati. Takodje poseti sajt Centralnog statistickog ureda u Budimpesti pa ces videti da se nigde ne spominje bunjevacki jezik vec je gurnut pod ostale kao i jidis. Inace na ovom sajtu ces naci podatke o svim popisima na teritoriji Madjarske od 1784. Mislim da sam ti dao relevantan izvor iz kojeg mozes puno nauciti,a ne biti dobar djak resavske skole koji uzima zdravo za gotovo bez navodjena izvora!!!

 38. Istorija se (ne) ponavlja kaže:

  @ Istorija se (ne) ponavlja – Slušaj, Lažovčino, prvo si slagao da na popisu iz 1910. nije bilo bunjevačkog jezika (“Takodje na popisu iz 1910 28.000 je oznacenoda govori neki drugi jezik od ponudjenih jer Austro-Ugarska isto nije priznavala bunjevacki kao jezik ni jidis ni romski…” – jesi tako napisao?) KAKO TE NIJE SRAMOTA BAR MALO? Onda taj popis, navodno, nešto nije bio valjan, pa sada mu je mana i mea maxima culpa što sam ga naveo iz Wikipedie…Onda treba da pročitam profesora Đere Zoltana da mi kaže kako se te godine sprovodio popis, pa najzad i da odem na sajt Centralnog statističkog ureda u Budimpešti da vidim da se nigde ne spominje bunjevački jezik…osim na popisu iz 1910. u Subotici! A ti da odeš na sajt na kojem Stevan Mačković, najveći živi kroatofil u Subotici posle popa Blaška Rajića, u članku NE NEGIRA da je na popisu iz 1910. bio bunjevački jezik, nego to objašnjava na svoj način – u stvari ni ne objašnjava, nego prelazi na podatak za koliko procenata se na popisu iz 1919. POVEĆAO broj Bunjevaca u odnosu na 1910. Kako ih onda nije bilo 33.247, kada se 1919. broj povećao na 65.135? U odnosu na čega Mačković donosi taj podatak o procentu povećanja? Da nije i on “resavac” sa Wikipedie? Pa onda posle svega toga da lepo odeš u tri svoje p.m., što je najrelevantniji izvor za tebe, i nađeš nekoga drugog da zajebavaš svojim lažima protiv istine!

OSTAVITE KOMENTAR