Subotica: Đaci i profesori samostalno proizvode sredstva za dezinfekciju

Poznato je da su sredstva za dezinfekciju proteklih dana deficitarna roba. Da za proizvodnju tih sredstava nije potrebna fabrika, dokazali su profesori Hemijsko-tehnološke škole u Subotici. Oni su sami napravili formulu, proces će kasnije demonstrirati i učenicima putem onlajn platforme, a kada se vrate u školu, priprema sredstva biće deo praktične nastave.

Sredstvo za dezinfekciju je treći proizvod, koji profesori i đaci Hemijsko-tehnološke škole u Subotici samostalno proizvode. Do sada su to bili tečni sapun i destilovana voda.

Profesor Vladimir Miljković ističe da su za samo dve nedelje uspeli da usavrše formula za novo sredstvo, čiju osnovu čini 70 procentni alkohol, kao i kod svakog drugog sredstva za dezinfekciju.

Direktor ove škole, Nikola Matković ističe da se trude da nastavu na daljinu učine zanimljivijom i da ona suštinski đacima obezbedi neku vrstu praktične nastave. Đacima se kaže šalje jasna poruka da znanje iz škole mogu kasnije efikasno koristi u praksi.

Proces pripreme sredstva za dezinfekciju biće snimljen i dostupan đacima na Jutjubu i RTS-u. Sredstvo, i to je veoma važno, ne može se praviti u kućnim uslovima, pa će đaci morati da sačekaju da se vrate školu kako bi lično učestvovali u procesu proizvodnje.

 

RTVKOMENTARI

  1. ludak kaže:

    Ja kuci isto mogu da pravim destilovanu vodu. Ukljucim klimu da hladi i napuni mi se kofa destilovane vode za jedan dan

OSTAVITE KOMENTAR