Subotica uskoro dobija Odsek za plastičnu hirurgiju

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u subotičkoj Opštoj bolnici, dr Branko Rudić, pet godina je radio na Klinici VMA u Beogradu, gde je specijalizirao plastičnu hirurgiju. Svoja dugogodišnja stručna iskustva iz ovog domena medicine, već je počeo da primenjuje u subotičkoj Opštoj bolnici, a kako nam je ispričao, na VMA je imao privilegije da sarađuje sa najboljim stručnjacima iz ove oblasti od kojih je mnogo naučio, među kojima su prof. Jefta Kozaraki, prof. Marijan Novaković i prof. Boban Đorđević.

dr branko rudic

                  dr Branko Rudić

 

– U subotičkoj Bolnici, u okviru ove grane i dalje su nedovoljno izučeni hiruški zahvati, kada je u pitanju estetska hirurgija, kao što su opekotine, rane od ležanja, kao i lečenje šake, gde imam odličnu saradnju sa kolegama dr Poznanom i dr Vidanovićem. Trenutno radimo najčešće minimalne korekcije usana, otklanjanje tragova bora, kapaka, fejs liftinge, liposukciju, botokse, a u poslednje vreme sve više i estetsku korekciju grudi. Oklanjamo i sve tumore i pigmentne promene sa kože i potkožnog tkiva, u saradnji sa koleginicama sa dermatologije dr Trkljom i dr Tatalović. To su, međutim i dalje vanstadardne usluge u Bolnici, te se naplaćuju, što je dodatni finansijski problem za neke pacijente, ali se nadamo da ćemo u skorijoj budućnosti imati modusa da i ove zahvate radimo uz doplatu RFZO- a ili slično – kaže dr Rudić.

Plastična hirurgija je pored funkcije poboljšanja zdravstvenog stanja sve više postala i trend, zbog estetskog dela koji spada u domen rada plastičnog hirurga. U poslednje vreme dobila je na značaju, obzirom na savremene trendove i tako postala jedna od značajnijih grana u hirurgiji za koju se gotovo podjednako interesuju i muškarci i žene, bez obzira na godine starosti, na šta ukazuju i podaci iz subotičke Bolnice.

– Plastična hirurgija diktira čak i današnje modne trendove, iako je često na udaru suda javnosti. Sa druge strane, „koči” je loša finansijska situacija građana, koji bi želeli da obave neku plastičnu operaciju, a često nemaju novca za te zahvate. Međutim, veoma je važno znati da osobe koje se odluče da urade neku takvu operaciju, stiču više samopouzdanja, za šta je najbolji primer rekonstrukcija dojke kod žena. Subkutana mastektomija ne spada u estetsku korekciju i tu ćemo, ubuduće u saradnji sa kolegama sa VMA zajedno raditi ove intervencije, a to je ono što Fond potpuno pokriva. To je jedna bezbedna operacija, gde će se ženi moći vratiti njeno samopouzdanje i ženstvenost – objašnjava dr Rudić.

Prema njegovim rečima i muškarci sve više imaju zahteve za plastičnim zahvatima, a oni se uglavnom svode na filere, botokse, fejs liftinge i eventualno korekciju klempavih ušiju.

– Trenutno estetske zahvate obavljamo na odeljenju hirurgije. Iskreno se nadam, da će Subotica kao peti veliki grad u Srbiji, imati u najskorije vreme svoje odelenje plastične hirurgije, gde će pored mene, još dvoje ili troje mladih kolega moći da se edukuje, da bi postali mali savremeni centar u oblasti ove grane medicine, pa nećemo morati povremeno da naše pacijente šaljemo u druge ustanove kao što su Novi Sad i Beograd – kaže dr Rudi.

Ima zahteva za zamenu pola, ali ne i uslova

U Subotici kao i u Srbiji, ima zahteva građana koji žele da promene pol, a specijalista za takve hirurške operacije je bio prof. dr Sava Perović, jedan od najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti u svetu.

—Zamena pola zahteva multidisciplinarni pristup, mora da funkcioniše tim lekara na čelu sa plastičnim hirurgom, urologom, anesteziologom, pomoćnim hirurzima, kao i stručnjacima iz bolnice tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, pa se takve komplikovane operacije u subotičkoj Bolnici još uvek ne rade, objašnjava dr Rudić.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. vesna berta kaže:

  …. a da se zamene svi sanitarni čvorovi, PRVO

 2. Kertvaros kaže:

  Sanitarni cvorovi kostaju, a ne donose profit. Plasticna hirurgija u svim EX-Yu zemljama je nadaleko cuvena i na dobrom je glasu. Ne toliko po narocitom kvalitetu (koji nije los) nego po medicinskim ustanovama koje ne pitaju mnogo i ne zanovetaju oko promene pola. Jedni dolaze zbog zaobilazenja birokratije i zakonskih propisa u svojim domovinama, drugi pak zbog dzabaluka i jeftinoce, trecima je to opet dovoljno daleko radi cuvanja anonimnosti. Ako bi se zaradila neka crkavica od medicinskog turizma,onda mozda pretekne nesto i za sanitarni cvor.

 3. dr.No kaže:

  izuzetan covek,treba ga podrzati.

 4. ROKI kaže:

  Ovaj doktor je sa prozivke!!!!

 5. Vesna Udovicic kaže:

  Dr. Branko, kada pogresi i napravi problem pacijentu, ne javlja se na telefon i okrece glavu prilikom slucajnog susreta. Bolje ga izbegavajte.

 6. Pacijent kaže:

  Ovaj dr je sramota za doktorsku profesiju! Upropastio je dve devojke!! Nadobudan bez osnova, neispraksan, sa razlogom fakultet od 4 god zavrsio za 7. Izbegavati ga u sirokom luku!!

 7. pista kaže:

  A da li biste bili ljubazni da resite zracnu terapiju za onkoloske bolesnike u subotickoj Opstoj bolnici. Sramota je da je Opsta bolnica u jednom Kladovu u stanju da radi zracnu terapiju, a suboticka bolnica ga vec godinama (nije mi poznat razlog zasto je ukinut) ne radi pa onkolski pacijenti hteli, ne hteli moraju u S. Kamenicu.

 8. B. Otić kaže:

  Odlično, jedino da uprava OBS utrefi prioritete … eto npr. na ORL su sa sedam specijalista spali na par.. pobeglo se od stimulativne uprave, otišlo u pemziju ili nešto treće. Deset godina se ovo adresira i eto plastične hirurgije – profit na prvom mestu a ako vam zapadne strano telo za prvi maj – e pa povećajte grudi. Žuti su krivi!

 9. Anonimni kaže:

  Pa, bili su izbori.Više niko nema prava da se žali . Onaj puškomitraljezac će i dalje da odlučuje šta je važnije, shodno svojim apetitima i stranačkoj naklonosti.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 15 = 21

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: